Motor od 110-140ks za Gull-a

Diskusija o dizel motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Motor od 110-140ks za Gull-a

PostPostao/la madi » 31. 01. 2010. (16:41)

U GULL-a planiram staviti Scam-a 140ks koji bi godišnje radio cca 500 sati. Zanima me imali koji motor u omjeru snage od 110-140ks bez turbina kao i vaše mišljenja o navedenom motoru te vašu preporuku.
madi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

Re: Motor od 110-140ks za Gull-a

PostPostao/la SEA » 21. 02. 2010. (17:15)

zasto bez turbine :?
motor od 110-140 ks bez turba biti ce tezak ka vrag.
mislim da je puno kvalitetnije rijesenje turbak i kvalitetno sint ulje.

scam jer prereada nekog proizvodaca tj baza od nekog to mozes pogledat po netu
sta znam i sta pise pokazali su se korektni. :thumbup:
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la kalafat » 24. 02. 2010. (16:13)

bet turba te snage tesko da ces nac 4 cilindra, racunaj 6 cilindri ako ces bez turba.
taj scam ti kubotina baza, za 500 sati godisnje i vise nego dobar.
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la gambet » 24. 02. 2010. (18:50)

Prije koju godinu je izaša test Gull-a sa SOLE SN-110 u Šibenskom Navigatoru. Mislim da je na www.dang.hr još uvik taj test. Po onome šta su naveli za ti brod nema potribe stavljat veći motor jer ovi odrađuje bez problema. Pitanje je koliko se isplati na poludeplasmancu zbog dvi milje brzine davat u startu 2-5 hiljada € više a nemojmo zanemarit ni razliku u potrošnji. U svakom slučaju triba nazvat i skupit ponude od Dang-a , Navele, Mrs-a, Unimar i Scam-a pa vidit kolko ko daje popusta sad za sajam u Zagrebu. To su sve kvalitetom slični motori Oni bez turbine s večom kubikažom imaju više rezerve (duži vijek) a sa turbinom su jači , skuplji i s jednim dodatnim sklopom koji se sutra možda pokvari . Još je uvik aktualna priča o postprodajnoj podršci i kvaliteti marinizacije između mlađih firmi i 5o g. tradicije .
gambet
New Entry

PostPostao/la gull » 24. 02. 2010. (18:55)

bog

Zaboravi da ce ti u gull-a stati 6 cilindricni motor... nema sanse, osim ako ga ne postavis u sredinu kabine odmah do stola,
Jedina solucija da postavis 6 cilindricni motor u gull-a je ako kupis korito broda a sve od palube preko kabine napravis sam,
osobno sam to radio i evo nakon 3 godine rada jos nisam pri kraju :evil:
Moram priznati da sam se satrao, ali isto tako nitko mi ni letvicu nije pomogao pridrzati. Za jednog covjeka i vise nego previse posla........ UF kad se samo sitim............
gull
New Entry

PostPostao/la skandalozo » 06. 03. 2010. (22:48)

U brodu imam Scama 140 i godišnje radim malo više od 500 sati. Takav motor ti je dobar odabir, obzirom da je kao i Nanni, te Beta marin rađen na bazi agregatnog kubotinog motora koji je projektiran za veliki broj radnih sati. Scam za istu snagu ima odabran bazni motor veće kubikaže od konkurencije. A obzirom da se snaga dobija umnoškom broja okretaja, količine goriva i kubikaže - potrošnja je zadovoljavajuća. Što se tiče turbine, puno plovim na minimumu (panula) što je dosta ""naporan" režim za turbinu. Za sada nema problema, a napominjem da sam na nekim motorima prije, koji su spadali u skuplju klasu imao na isoj satnici ozbiljnih glavobolja. S time da sada Scam radi i vodeni rashladnik okoliša turbine čime se spušta temperatura radnog okoliša. Ili jednostavnije, filter grabi hladniji zrak, što u konačnici znači više kisika - dakle više snage uz istu potrošnju.
Dobra opcija koju sada Scam nudi kao dopunsku,a mislim da je nama nitko od motora iz konkurencije (možda griješim) je i pomoćni, ručni alnaser. Odlična stvar - mehanički alnaser koji se lako navije ručicom i pokreće motor bez struje! DOk se ne pojavi potreba (tj. kvar na instalaciji pokretača) taj pomoćni alnaser čeka konzerviran u stand by-u. Vrhunski sigurnosni element.
Inače, što se tiče pitanja o motoru bez turbine, i ja sam se bavio tom mišlju i odustao - prvi takav motor je preko 100 kila teži od navedenih (koji kao radni motori sami po sebi nisu baš laki). A ta dodatna težina nije zanemariva na plovilu od 7 metara od ojeg očekuješ da ima brzinu.
slika
skandalozo
Djelatnik u sektoru ribolova

Tip plovila: Grašo 19, drvena gajeta, Angler 23

PostPostao/la madi » 07. 03. 2010. (05:43)

skandalozo je napisao/la:U brodu imam Scama 140 i godišnje radim malo više od 500 sati. Takav motor ti je dobar odabir, obzirom da je kao i Nanni, te Beta marin rađen na bazi agregatnog kubotinog motora koji je projektiran za veliki broj radnih sati. Scam za istu snagu ima odabran bazni motor veće kubikaže od konkurencije. A obzirom da se snaga dobija umnoškom broja okretaja, količine goriva i kubikaže - potrošnja je zadovoljavajuća. Što se tiče turbine, puno plovim na minimumu (panula) što je dosta ""naporan" režim za turbinu. Za sada nema problema, a napominjem da sam na nekim motorima prije, koji su spadali u skuplju klasu imao na isoj satnici ozbiljnih glavobolja. S time da sada Scam radi i vodeni rashladnik okoliša turbine čime se spušta temperatura radnog okoliša. Ili jednostavnije, filter grabi hladniji zrak, što u konačnici znači više kisika - dakle više snage uz istu potrošnju.
Dobra opcija koju sada Scam nudi kao dopunsku,a mislim da je nama nitko od motora iz konkurencije (možda griješim) je i pomoćni, ručni alnaser. Odlična stvar - mehanički alnaser koji se lako navije ručicom i pokreće motor bez struje! DOk se ne pojavi potreba (tj. kvar na instalaciji pokretača) taj pomoćni alnaser čeka konzerviran u stand by-u. Vrhunski sigurnosni element.
Inače, što se tiče pitanja o motoru bez turbine, i ja sam se bavio tom mišlju i odustao - prvi takav motor je preko 100 kila teži od navedenih (koji kao radni motori sami po sebi nisu baš laki). A ta dodatna težina nije zanemariva na plovilu od 7 metara od ojeg očekuješ da ima brzinu.

Kolika ti je potošnja goriva?
Kakav je Sole diesel SN-110 (bez tubina, težak 300-tinjak kg, 3.200cc, 103ks...), baza Nissan?
Nanni 115ks kojega sam gledao prije tri mjeseca i sada na ZG sajmu poskupio je bliže 800€, a bio mi u užem izboru.
madi
Old Senior Member

PostPostao/la skandalozo » 07. 03. 2010. (08:31)

Kolika ti je potošnja goriva?
Kakav je Sole diesel SN-110 (bez tubina, težak 300-tinjak kg, 3.200cc, 103ks...), baza Nissan?
Nanni 115ks kojega sam gledao prije tri mjeseca i sada na ZG sajmu poskupio je bliže 800€, a bio mi u užem izboru.[/quote]

POtrošnju teško možeš koristiti kao podatak za usporedbu jer ovisi osim o motoro i o trupu (a nemamo isto plovilo) odabiru kopče te što je još možda najbitnije, o propeli. I o tome što očekuješ od plovila.
Meni je potrošnja na putnoj brzini od 12 čv u rasponu od 12 litara / sat (kad je plovilo lagano) pa do 15 kada je opretećeno (troje ljudi, roba i hrana za 15 dana, kompletna ribolovna oprema - cca dodatnih 500 kg). Ono štoj e meni bitno, pri dodatnom opterećenju se ne mijenja režim putne brzine. Na brzini od 7 čv (deplasmanski režim) potrošnja je 4,5- 5 l/sat bez obzira na opterećenje.

Sole? Nissan odlična baza motora. Ako uspoređuješ sa Scamom onda ovosi što želiš od motora. I jedan i drugi mogu ovisno od toga biti dobar izbor. Ako težiš napravit pleaser brod, Sole je dobar i po nečemu primjereniji. Veliki max okretaji omogućit će ti lakše podešavanje putne brzine i male brzine na minimumu. Ako pak imaš namjeru raditi veći broj radnih sati onda je Scam bolji odabir. Vrlo je jednostavno, broj okretaja Solea je 3600 Scmama čak 1000 okretaja manje. I kubikaža motora (Sole 3200, Scam 3800) ide u prilog Scamu. Nadalje, pogledaj si kopče. Kopča koju Sole nudi kao opciju kod navedenog motora,kod Scmama se montira standardno na motore od 47 KS. Ovo ti, ponavljam nije toliko važno ako ćeš raditi mali broj radnih sati (recimo do 200 godišnje da je neki uobičajeni standard), pa je bolje odabrati lakši motor. Isto tako ovi elementi ovise i kako koristiš plovilo., Ako uglavnom krstariš Sole (i slični motori) je dobar izbor. Ako recimo ribariš na način da "zlostavljaš" kopču (parangal, panula) onda je vrlo bitno paziti koju kopču biraš.

Nanni su dobri motori, baza isto kubota. Kada uspoređuješ cijenu vodi računa o tome koja je kubikaža baznog motora u odnosu na motor s kojim uspoređuješ, te koja je kopča u ponudi. Dobro je još provjeriti i druge detalje, recimo alternator, što je bitno ako imašveće potrošače struje na brodu (škrinja) ... Často mala razlika u cijeni ima opravdanje u puno kvalitetnijoj opremi koja je ugrađena u motor.
slika
skandalozo
Djelatnik u sektoru ribolova

Tip plovila: Grašo 19, drvena gajeta, Angler 23

PostPostao/la madi » 07. 03. 2010. (09:12)

500-tinjak sati planiram raditi godišnje, panula, parangal, izleti, razno .... Svakako stavljam troling ventil. Želim imati idealnu brzinu za tu barku 12/13čv, a ovisno o raspoloženju i količini goriva u rezervaru i deplasmaski režim vožnje. Neznam dali mogu tako razmišljati, ispravite me ako griješim, na 500sati rada neka je razlika u potrošnji između 100-tinjak i 140ks 30-tak posto ispada "karikiram" da je to na bazi godine 1.500l goriva × 7kn (litra goriva) = "preko nekoliko" a sa 140ks na ovoj barci se dobije možda 5% veća konačna brzina.
madi
Old Senior Member

PostPostao/la Homer » 07. 03. 2010. (10:52)

Zašto panulat s motorom od 100 ili 140 ks? Naravno da se može, ali maltretiraš motor i nabijaš radne sate. Trolling ventil - svakako, pogotovo ako imaš malo teži pristup vezu.
Stavi pomoćni vanbrodski na krmu, imat ćeš brzinu za panulu a potrošnju nikakvu. Motor fiksiraj i upravljaj argolom.
Pisalo se već o tome ...
Homer
Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Vega i Honda 10 ks

PostPostao/la madi » 07. 03. 2010. (11:11)

Homer je napisao/la:Zašto panulat s motorom od 100 ili 140 ks? Naravno da se može, ali maltretiraš motor i nabijaš radne sate. Trolling ventil - svakako, pogotovo ako imaš malo teži pristup vezu.
Stavi pomoćni vanbrodski na krmu, imat ćeš brzinu za panulu a potrošnju nikakvu. Motor fiksiraj i upravljaj argolom.
Pisalo se već o tome ...

Pomoćni motor je uvijek u igri, ali ...
madi
Old Senior Member

PostPostao/la aladin » 07. 03. 2010. (11:12)

Homer je napisao/la: Trolling ventil - svakako, pogotovo ako imaš malo teži pristup vezu.

Ajd, pliz, pojasni malo? Kakve veze ima trolling ventil sa pristupom vezu?
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la Homer » 07. 03. 2010. (11:27)

U većini lučica je takva gužva da su t.v. i pramčani propeler velika pomoć kad se treba provuć između masu barki, bovi i špage.
Homer
Senior Member

PostPostao/la aladin » 07. 03. 2010. (11:29)

Homer je napisao/la:U većini lučica je takva gužva da su t.v. i pramčani propeler velika pomoć kad se treba provuć između masu barki, bovi i špage.

Kako se tu koristi trolling ventil? Shvacam situaciju i pramčani propeler ali ovo sa trollingom mi je novo. Cista znatizenja ... znas da ga nemam :-) Jesi ti sta kupio?

sorry na OT
aladin
Moderator

Tip plovila: Patrol 690, Yamaha F150

PostPostao/la Homer » 07. 03. 2010. (11:44)

aladin je napisao/la: Jesi ti sta kupio?

sorry na OT

Ne nažalost još nisam, a kakva je situacija ne znam ni kad ću. Imam barku pa nije takva hića! ;)
Homer
Senior Member

Sljedeća

Natrag na Dizelaši

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.