Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la kalafat » 06. 03. 2010. (20:31)

madi je napisao/la:Zanima me vaše mišljenje, kad ste se ulovili cijena. Za uređenje GULL-a, znači dopeljem ga domaćem majstoru u kit varijanti ("golo telo") i on "pobaca" svu opremu na njega + motor +....., uglavnom, nakon toga idemo na dizalicu, bacamo u more, stavljamo ključ i vozi, traži me 5.000€. Dali je to puno (dosta novaca je :roll: ). Imam vremena, imam volju da krenem sam u uređenje ali nemam iskustva pa mi je veliki upitnik nad glavom :?:

ovisi o mestru, ja sad dovrsavan opremanje jednoga maestrala 700, doveja ga covik gologa golcatoga, onakvoga ka sta je izasa iz grebena, samo je 4 5 god odleza kod njega, za sve radit, unutra kontrastampa sve od plastike i sve ostalo da je na njemu samo uvalit ga u more i vozi trazija san mu 4500E bez mateijala, samo ruke i daske za kalup.
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la Kiana » 06. 03. 2010. (21:03)

Madi - zavisi da li postoji neki rok do kada bi sve trebalo biti gotovo i ko ce ici (ti ili on) trcat trazit nabavljat i donosit svu opremu za Gull-a ?
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la amiklic1 » 06. 03. 2010. (21:08)

Mislim da za 5000 možeš dosta toga uzet i opremit brod, al' ako meštar uzme dobar dio toga onda :crazy: .

Ajde stavi šta spada pod "sva oprema" pa ću ti ja pomoć. Puno sam tražio i znam dosta cijena.
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Trogiranin » 06. 03. 2010. (21:18)

Kako se uzme ! I nije puno s obzirom na to ako se ugrađuje sve što je recimo naveo Amiklici ili što sam ja sve ugrađivao od pojačanja, pituravanja, temelja motora , instalacije, itd itd . Dok opet na drugu stranu ako će to biti samo spartanski opremljeno da može samo zaplovit i tvoj sav materijal onda je već poprilično. Pod materijal ne mislim na opremu: bitve, rukohvati, prozori,rezervari,kormilo, cijevi, motorna grupa i sl već štuk,smola,vuna, temeljni međupremazi, silikoni i dr.

Vidim da me Ami pretekao sa sličnim mišljenjem, ali nek se nađe . :wave:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la amiklic1 » 06. 03. 2010. (21:22)

Zato kažem, najbolje da stavi popis toga šta misli pod tim pa ćemo pomoć. Dosta stvari stvarno jako lako možeš sam. Ima nas tu dosta. Ako nisi daleko moće se i dat savjet, čak i dat ruke ako nema druge (zašto ne?).

Al' za ugradnju od strane majstora uzmi samo neophodno. To je moj savjet.
Ne triba bit majstor za dosta sam napravit (jedino ako imaš dvi live ruke onda triba)...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la skandalozo » 06. 03. 2010. (22:06)

madi je napisao/la:Zanima me vaše mišljenje, kad ste se ulovili cijena. Za uređenje GULL-a, znači dopeljem ga domaćem majstoru u kit varijanti ("golo telo") i on "pobaca" svu opremu na njega + motor +....., uglavnom, nakon toga idemo na dizalicu, bacamo u more, stavljamo ključ i vozi, traži me 5.000€. Dali je to puno (dosta novaca je :roll: ). Imam vremena, imam volju da krenem sam u uređenje ali nemam iskustva pa mi je veliki upitnik nad glavom :?:

Opremanje broda je složn proces zbog same činjenice da na malom objektu objedinjuje nekoliko sasvim različitih struka. U maloj brodogradnji su se iskristalizirali svestrani majstori koji samostalno mogu odraditi veći dio posla i pretpostavljam da si takvoga i našao. Ako sam dobro shvatio, nisi sam nikad ništa radio niti učestvovao u sličnom poslu?

Gledaj, jedno je ako imaš želju uloviti se toga posla kako bi nešto naučio.To će ti biti sasvim sigurno korisno iskustvo, pogotovo kasnije pri odžavanji plovila i pri njegovom korištenju. Smatram jako hrabrim ljudima one koji se odluče na krstarenje s familijom a o brodu ne znaju osnovno. Ako se odlučiš na samogradnju znaj da će to biti dug i ne jednostavan proces - na to moraš biti spreman, prvenstveno psihički.

Druga opcije je ako ne možeš zatvoriti financijsku konstrukciju uključivši majstora pa si prisiljen na samogradnju.To je i najgora opcija jer nećeš u njoj naći zadovoljstvo. Recimo da je to ravno robiji.

Treća opcija je ako se premišljaš je li to visoka cijena ili ne. Da bi ti ntko odgovorio na to trebaš specificirati što očekuješ da ti majstor sve napravi, a tu je cijeli niz mogućih varijanti. Ono što ti mogu preporučiti je da na papir staviš sve što očekuješ od majstora za taj novac. I dobro je,ako se odlučiš za majstora da uz tebe bude netko tko se razumije u proces male brodogradnje tko će s vremena na vrijeme baciti oko na ono što meštar radi. Za jedan ozbiljan posao koji uključuje ugradnju motora,osovinskog voda, kormila sa instalacijom, rezervara,uređenje stolarije, tapicirunga, ugradnja prozora,zatvaranja stijene, provlačenja elektro instalacije, instalacije vode, ugradnje cijelog niza uređaja, bokoštitnice, inoksa,,, i masu ostaloga, cijena od 5 000 eura nije nerealna. Manje je bitno je li to 500 eura manje ili više u startu, koliko je bitno da je sve napravljeno solidno jer ćeš inače kasnije plaćati.
Nije pogrešno kad se kod brodova ove klase uzima okvirno za financiranje ključ - trećina trup, trećina motor, trećina opremanje.
Želim ti da što prije zaploviš i da brodogradnja čim prije ostane za tobom. :thumbup:
slika
skandalozo
Djelatnik u sektoru ribolova

Tip plovila: Grašo 19, drvena gajeta, Angler 23

PostPostao/la madi » 07. 03. 2010. (06:20)

Kiana je napisao/la:Madi - zavisi da li postoji neki rok do kada bi sve trebalo biti gotovo i ko ce ici (ti ili on) trcat trazit nabavljat i donosit svu opremu za Gull-a ?

Što se tiče roka, nisam još siguran, dati forcu i uredit da zaplovi ovo ljeto ili polako "natanane" najesen (izgledi su 50%:50%). Ovaj dan sam bio kod Tare, isplatio barku do kraja i naručio još dodatnu krmenu klupicu koja će imat i bazen za živu ješku te "stepenice" za silazak na krmeni kokpit. Bliži sam mišlju polako krenuti najesen pa zaplovit sljedeće proljeće/ljeto. Svu opremu ću sam nabaviti, već sam prikupio neke ponude (poznanstvo, gotovinsko plaćanja osiguravaju relativno dobru cijenu).

amiklic1 je napisao/la:Mislim da za 5000 možeš dosta toga uzet i opremit brod, al' ako meštar uzme dobar dio toga onda :crazy: .

Ajde stavi šta spada pod "sva oprema" pa ću ti ja pomoć. Puno sam tražio i znam dosta cijena.

U ovoj fazi mislim urediti poluspartanski (kako je rekao Trogiranin).
Pobacati sav inox (ograda, rukohvati, rezervari, kormilo, peta ..), prozore/vrata, hidraulika, motor, elektrika,obloge kabine i natkabine ... uglavno ništa specijalno, mislim na nešto osnovno da se sigurno može zaploviti. Što se tiče plastificiranja odnosno plastičnog dijela, moram napraviti jedino krmenu platformu. Neznam dali sam što zaboravio, vi znate bolje. U drugoj fazi ću pristupiti uređenju ostalih detalja i opreme.
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la Thomy » 07. 03. 2010. (08:48)

Koliko te izaša Gull?
:thumbup:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la madi » 07. 03. 2010. (09:00)

Thomy je napisao/la:Koliko te izaša Gull?
:thumbup:

Kao što sam napisao u jednom prijašnjem postu, nije tajna ali nebi s tim u eter ;) .
madi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 07. 03. 2010. (09:50)

madi je napisao/la:
Kiana je napisao/la:Madi - zavisi da li postoji neki rok do kada bi sve trebalo biti gotovo i ko ce ici (ti ili on) trcat trazit nabavljat i donosit svu opremu za Gull-a ?

Što se tiče roka, nisam još siguran, dati forcu i uredit da zaplovi ovo ljeto ili polako "natanane" najesen (izgledi su 50%:50%). Ovaj dan sam bio kod Tare, isplatio barku do kraja i naručio još dodatnu krmenu klupicu koja će imat i bazen za živu ješku te "stepenice" za silazak na krmeni kokpit. Bliži sam mišlju polako krenuti najesen pa zaplovit sljedeće proljeće/ljeto. Svu opremu ću sam nabaviti, već sam prikupio neke ponude (poznanstvo, gotovinsko plaćanja osiguravaju relativno dobru cijenu).

amiklic1 je napisao/la:Mislim da za 5000 možeš dosta toga uzet i opremit brod, al' ako meštar uzme dobar dio toga onda :crazy: .

U ovoj fazi mislim urediti poluspartanski (kako je rekao Trogiranin).
Pobacati sav inox (ograda, rukohvati, rezervari, kormilo, peta ..), prozore/vrata, hidraulika, motor, elektrika,obloge kabine i natkabine ... uglavno ništa specijalno, mislim na nešto osnovno da se sigurno može zaploviti. Što se tiče plastificiranja odnosno plastičnog dijela, moram napraviti jedino krmenu platformu. Neznam dali sam što zaboravio, vi znate bolje. U drugoj fazi ću pristupiti uređenju ostalih detalja i opreme.

Mislim da je za ovo ljeto već pomalo kasno. Eventualno da majstor ima puno vremena (uvik san skeptičan prema majstorima koji nemaju posla), al' eto moj savjet bi bio da kreneš šta prije, a ciljaš sljedeću sezonu. tako si siguran da imaš dovoljno vrimena za promislit o svemu.

Također, ugradit motor i opremu motora, prozore, hidrauliku i inox opremu ne traži puno vrimena, pa ako baš samo to želiš onda ovo lito sigurno ideš u more.

Ja sam u InoxBramaru kupio ogradu koju je Tare zavida na misto i naplatio mi to, a to mije uštedilo dosta vrimena. Ostalu inox opremu bez problema montiraš sam.

Ovisno o prozorima, tako će i ta cijena bit manja il' veća.

Već sam stavio cijene svega toga, a samo inox i prozori koštaju više od 5000 eur (vrata natkabine 1000 eur, Nautica f4 prozori cca 2200 eur, sav inox 2350). naravno, pišem o ovom šta sam ja uzeo.

Nego, zanima me kakav bazen za živu ješku će ti Tare stavit? To nešto on radi sad, ili?
Ja sam mu to predlaga prije, al' reka je da nema vrimena za to radit. Moj savjet bio je da napravi bazen koji bi se ugradio u lijevu stranu krmene klupe, unutar spremišta, s pristupom s gornje strane (portela).
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 07. 03. 2010. (10:06)

amiklic1 je napisao/la:
madi je napisao/la:
Kiana je napisao/la:Nego, zanima me kakav bazen za živu ješku će ti Tare stavit? To nešto on radi sad, ili?
Ja sam mu to predlaga prije, al' reka je da nema vrimena za to radit. Moj savjet bio je da napravi bazen koji bi se ugradio u lijevu stranu krmene klupe, unutar spremišta, s pristupom s gornje strane (portela).

Ma ništa specijalno, krmena klupica 2/3 će biti dio gdje se nalazi hidraulika i razno, otvaranje sprijeda kao kod tebe, i 1/3 klupice bazen za živu ješku otvaranje sa gornje strane,naravno, znači dimenzije cca 2×0,4m.
madi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 07. 03. 2010. (10:49)

madi je napisao/la:Ma ništa specijalno, krmena klupica 2/3 će biti dio gdje se nalazi hidraulika i razno, otvaranje sprijeda kao kod tebe, i 1/3 klupice bazen za živu ješku otvaranje sa gornje strane,naravno, znači dimenzije cca 2×0,4m.

A poklopac za to otvaranje s gornje strane? To je ubacio u kalup il' će napravit po mjeri?

Pitam jer i ja mislim nšto slično napravit, pa bi bilo zgodnije kupit gotov rub i poklopac pa to spojit na brod nego radit sve iz početka.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 07. 03. 2010. (11:10)

amiklic1 je napisao/la:
madi je napisao/la:Ma ništa specijalno, krmena klupica 2/3 će biti dio gdje se nalazi hidraulika i razno, otvaranje sprijeda kao kod tebe, i 1/3 klupice bazen za živu ješku otvaranje sa gornje strane,naravno, znači dimenzije cca 2×0,4m.

A poklopac za to otvaranje s gornje strane? To je ubacio u kalup il' će napravit po mjeri?

Pitam jer i ja mislim nšto slično napravit, pa bi bilo zgodnije kupit gotov rub i poklopac pa to spojit na brod nego radit sve iz početka.

To su vratašca kao što ti imaš pravokutna, samo su ova okrugla i sa gornje strane, naravno.
madi
Old Senior Member

PostPostao/la skandalozo » 07. 03. 2010. (12:39)

Dugosam tražio idealno mjesto za bazen. U unutrašnjosti klupa mi je dimanzija uvijek bila problem (0.4x0.4 je pre malo za iglu, za lignju je OK ako je protok dovoljan), a i pri većem moru često zna prelijevet u kokpit. Uz to je na tome mjestu dosta bućkanja zbog pozicije u odnosu na os uzdužnog njihanja pa se lignje brže zbate (iglama to paše). I onda sam odlučio probati bazen smjestiti na platformu. Od tada sam na svim barkama stavljao ga tako u raznim varijantama. Naravno, smanji se korisna površina platforme, ali mislim da je dovoljno da na platformu mogu komodno sjest sa obje strane. Solidno je rješenje takav bazen naptaviti od prenosne ledenice, pa ga se može maknuti kad se ne ribari, a može po potrebi poslužitii kao ledenica. Takvo rješenje sam imao na jednom galebu, taj bazen sam držao isto na platformi i bio sam jako zadovoljan. Na platformu sam učvrstio polugu kojom sam ispod vodene površine topio malu klasičnu kaljužnu pompu koju se može učvrstiti i trajno pod vodenom površinom. Mala potrošnja i tihi rad - odlično rješenje. Na zadnja dva plovila imam isplastificiran bazen na platformi i stvar je idealna. Ligne i sipe ni ne vide kokpit, već ih direkt bacam u bazen, dakle nema crnila okolo. Pumpa je spojena na kingston u brodu pa je sve vrlo kompaktno. Voolumen od 100 litara je dovoljen i za održavat na životu veće primjerke ulovljene ribe.
slika
skandalozo
Djelatnik u sektoru ribolova

Tip plovila: Grašo 19, drvena gajeta, Angler 23

PostPostao/la amiklic1 » 07. 03. 2010. (12:49)

Znači imaš kingston unutar trupa, pa onda cijev povučena do pumpe i dalje u bazen za živu ješku?

tako nešto sam i ja mislio napravit. istina, nisam još niti skicirao kako i gdje, al' prva ideja je tu negdje.

Imaš argument protiv pumpe koju se u more potopi s krmene strane trupa, a ne preko kingstona?
Onako kako si rekao da si imao na Galebu, preko poluge. Zašto si naknadno išao na kingston?
Jedino što ja vidim kao prednost je da su svi električni spojevi unutar broda. Još nešto?
amiklic1
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.