PORER
Pokušat ću biti objektivan u iznošenju mojih iskustava sa spomenutim tvrtkama (ACM i Bluestar (Yachtpark)) što je sada malo lakše nego prije 6 mj. kad sam preuzeo moj brod.
U startu je krenulo dobro (kao i vi i ja sam bio skeptik na cijenu i NI U LUDILU ne bi platio 100% avansa u današnje vrijeme ma kako cijena dobro zvučala!!). Poslije uplate kaucije (10.000,00kn na cijenu 237.000,00kn s dodatnom opremom) brod je stigao na vrijeme (dan prije famozne trošarine, BTW). Kaucija mi je uredno vraćena u roku 15 dana od potpisa leasinga i to je to što se tiče tvrtke ACM Zagreb.
Nakon početne, kratkotrajne, sreće zbog nove "bebe" u obitelji počinje saga otkrivanja sitnih (i ne baš tako sitnih) nedostataka. Da se razumijemo, brod (Bluestar Holiday) je jako dobra kopija Quicksilver Weekender 640, možda maritimno i bolja od originala, ali samo to.
Kvaliteta radova i opreme broda te rješenja su daleko ispod bilo kakvih, a kamo li CE normi. Vidljivo je da su brod osmislili i slagali ljudi koji se nikad nisu našli u gabuli na moru. Najviše me smeta brdo gluposti, površnosti i aljkavosti te očigledan nedostatak izlazne kontrole. Nabrojit ću samo najvažnije, kronološki, od primitka broda.
-krmeni čep nije zategnut ni silikoniziran kao ni sonda Fishfindera, elektroinstalacija izvedena po sistemu "a-je-to" (žice spajane frkanjem, dovodni kabel + i - za konzolu i frižider(70W) presjeka 1mm2!!, radio antenu glumi komad žice od 3cm, izmjena osigurača zahtijeva cirkuske sposobnosti, kabel alnasera 20mm2(za motor od 220ks najmanje 40-60mm2), glavna sklopka izvedena ispod poklopca motora), u prostor motora ulazi more kroz cijev kaljužne pumpe (izvedena bez "U" lire i smještena na potpuno nedostupnom mjestu, izvod cijevi na max. 10cm od vodene linije), svi vodeni ventili puštaju (dovod za WC i odvod crnih voda), sve cijevovodi odrađeni "vrtnim" crijevom (bez armature), pokazivač goriva laže za 20% i više, nije ugrađen regulator plina na kuhalu, većina inoxa zaruzinavila nakon 15 dana, motor troši ZNATNO (čitaj-DUPLO) više goriva od reklamiranog od strane prodavača (testirao ovlašteni servis Mercruiser-a računalom na test vožnji - na moj trošak!), sva svjetlosna signalizacija kao i osvjetljenje komandne ploče pali se na istom prekidaču, pa pošto nema mogućnosti prigušenja, noćna vožnja je vrhunska patnja (ukoliko nisi Batman), bočna ograda nejednake visine (7-8 cm razlike lijeva-desna), sidro isporučeno s 12m lanca (pa se ti sidri!!), fishfinder plaćen 5500,00kn(očekuješ "zvijer") - ugrađen neki Eagle koji u METRO-u košta 822,57kn, drukeri tende i zavjesa ispadaju itd., itd., itd.....
Dobro je jedino to što, za sada, mađari izlaze na svaku reklamaciju (u mom slučaju došli 2 puta u 3 mjeseca), i oklanjaju ono što mogu (propuštanja, pokazivač goriva, ograda, dovod el.instalacije) pa ću, valjda, u 3g. koliko garancija traje uspjeti dovesti brod u potpuno funkcionalno stanje (ako prije toga ne "skviknem" od stresa

).
Što se tiče dodatne opreme mislim da se može dosta uštedjedi ukoliko se kupi "gol" brod i ostatak riješi po "uradi sam" sistemu (bar prema onim cijenama iz specifikacije). Ako ništa drugo uštedjet ćete živce zbog mađarskog fuša.
U svakom slučaju, preporučujem prilikom ugovaranja sastaviti detaljnu specifikaciju dodatne opreme (sa proizvođačem i modelom opreme) te DETALJAN pregled broda u ZAGREBU prije preuzimanja kod dizalice.