Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la udicar_ri » 23. 02. 2010. (13:00)

Ajde molim te ako imas vremena da to stavis na net, ja vremena imam(student) a imam i pomoć čovjeka koji radi s inoxom tako da tu problema nema !!
udicar_ri
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adria 500, tohatsu 9.8

PostPostao/la Kiana » 23. 02. 2010. (14:09)

Amiklic1 – onu dvojnu spinu sam imao i ja, ali dosta brzo se izlizu zubi na plasticnoj rucici s kojom otvaras spinu. (jedna strana se otvara na jednu stranu a druga obratno, pa laganim forsiranjem u suprotnom pravcu, odu zubi) To je jedno.
Drugo: nakon nekog vremena ne drzi keramicni ventil pa pumpa za vodu lupa. Rijesenje ,…zamjena tog ventila, ima ih di oces-recimo Merkur, ali tada ne mozes vise nataknut orginalnu plasticnu rucku za otvaranje. Drugaciji promjer sa zubima. Rucke koje pasu za novi ventil su relativno dosta velike, pa ti skoro dodiruju podlogu na kojoj je montirana spina, a i grezo je za vidit.
Ukratko nakon zajebancije oko rucica i ventila (nisam htio kupit novu istu spinu-skupo) kupio sam najmanu keramicnu dvojnu, gdje osi rucica cine slovo “V”. Jasno sad imam jednu rupu u podlozi , drugu sam moreo zacepiti .
Toliko za info, sta te ceka, ako ti se izlizu zubi na rucici.
Inace fino i pedantno radis,…hvata me gust, das am mladji, bacija bi se na opremanje nove barke a ovu proda. (malo vecu, jer poceli su se pojavljivat unuci)
L Pozdrav
Radio ne radio svira ti radio...
Kiana
Member

Tip plovila: Adria 1002 - 2x Iveco Aifo 80 Ks

PostPostao/la som » 23. 02. 2010. (17:14)

Amiklic1,za ove cijevi od grijanja koje si laminirao mogu ti reći da nije baš dobro rješenje jer će ti davat na plastiku kad se ugriju.Neda se spavati u brodu nakon dva-tri sata grijanja a zimi je noć duga.Ja sam probao premazivati sa svime ali sam na kraju zamijenio cijevi i sad je sve OK,više ne smrdi.Inače cijevi su izvana crne,unutra aluminij a sredina karton druge nisu baš dobre.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la amiklic1 » 23. 02. 2010. (18:10)

som je napisao/la:Amiklic1,za ove cijevi od grijanja koje si laminirao mogu ti reći da nije baš dobro rješenje jer će ti davat na plastiku kad se ugriju.Neda se spavati u brodu nakon dva-tri sata grijanja a zimi je noć duga.Ja sam probao premazivati sa svime ali sam na kraju zamijenio cijevi i sad je sve OK,više ne smrdi.Inače cijevi su izvana crne,unutra aluminij a sredina karton druge nisu baš dobre.

pa ja sam laminirao original Webasto cijev. Laminat je samo pričvršćenje da cijev stoji na mjestu. Ima i drugu funkciju, a to ću stavit kasnije. Znači ne ide zrak preko plastike nigdje... Možda nisam prije spomenuo
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 23. 02. 2010. (18:40)

Kiana je napisao/la:Amiklic1 – onu dvojnu spinu sam imao i ja, ali dosta brzo se izlizu zubi na plasticnoj rucici s kojom otvaras spinu. (jedna strana se otvara na jednu stranu a druga obratno, pa laganim forsiranjem u suprotnom pravcu, odu zubi) To je jedno.
Drugo: nakon nekog vremena ne drzi keramicni ventil pa pumpa za vodu lupa..........

ma vidim da ove špine nisu baš nešto prekvalitetne. Mislio sam stavit običnu kućnu špinu, al' kad sam naručivao sve stvari ubacio sam i ovo.
Vrime će pokazat kakva je. Uglavnom, paše mi da se može preklopit u sudoper, a nekako slabašbna je, u pravu si. Ali ako se pazi onda bi trebala bar nešto trajat. Srećom nije bila skupa..
Zadnja izmjena: ribarica; 24. 02. 2010. (17:22); ukupno mijenjano 1 put/a.
Razlog: Nepotrebno citiranje cijelog posta-ČUVAJMO NAŠ SERVER SKRAĆIVAJUĆI CITAT
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la baraba » 23. 02. 2010. (19:24)

zašto ne ugrađuješ ventile sa inoks ručkama?

i ako se dobro sjećam, ne da mi se tražiti slike, koristiš inoks list kormila? znaš za probleme kada u moru imaš i mesing i inoks?
baraba
Member

PostPostao/la amiklic1 » 23. 02. 2010. (19:34)

baraba je napisao/la:zašto ne ugrađuješ ventile sa inoks ručkama?

i ako se dobro sjećam, ne da mi se tražiti slike, koristiš inoks list kormila? znaš za probleme kada u moru imaš i mesing i inoks?

Inox ručka nema smisla ako cijeli ventil nije od inox-a. A to nisam kupovao jer je preskupo u odnosu na dobiveno tom investicijom. Inox ionako nije superioran, pogotovo u pogledu izloženosti galvanskim strujama i vremenu "propadanja".

Ove ručice na ventilima su od bojane lake legure, pa će trajat dosta dugo...

Da, list kormila je od inox-a.
Dobri cinkovi i spojevi svih podvodnih dijelova od metala sprječavaju probleme.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la gull » 23. 02. 2010. (20:13)

pozdrav,

AUUUUUUUUUUUUUUUUUU Ami ali ce biti ostecenog gelcoata u kabina sa ovim rusvajom u njoj a nista prije rada nije zaklonjeno najlonom... daj boze da nebude.
Odma tu na razini palube u kabini napravi policu od live do desne bande broda siroka po tvom ukusu...
gull
New Entry

PostPostao/la amiklic1 » 23. 02. 2010. (20:33)

gull je napisao/la:pozdrav,

AUUUUUUUUUUUUUUUUUU Ami ali ce biti ostecenog gelcoata u kabina sa ovim rusvajom u njoj a nista prije rada nije zaklonjeno najlonom... daj boze da nebude.
Odma tu na razini palube u kabini napravi policu od live do desne bande broda siroka po tvom ukusu...

Neće, ne boj se... Izgleda rusvaj al' sve je pažljivo i promišljeno odloženo :lol:

zapravo, jedino pazim da ne tučem alatom po gelcoatu. Ostalo, kutije, drvo , cijevi i slično ne oštećuje...

Misliš policu u provi skroz, uz pregradu sidrenog gavuna?

To sam mislio al' sam odustao. Umjesto toga napravit ću dvi police sa strana. Bolje se iskoristi prostor i više se dobije.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la gull » 23. 02. 2010. (21:07)

Ami evo samo da ti javim dokle sam doso... a ima jos puno puno toga za napraviti.
Javi kad budes u stadiju ovakve urednosti... :D

slika
gull
New Entry

PostPostao/la amiklic1 » 23. 02. 2010. (21:41)

Opaaa... ssvaka čast.

Uredno je i kod mene, al' periodično.

Danas potrošim pet sati na slaganje i uređenje, onda upasivam vrata WC-a po kiši, šta znači da moram pilat i brusit unutra, i eti vraga...

ne zamaram se time, sve je to dobro samo dok se radi... A radi se...

Lip rad, moram priznat :thumbup:
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la som » 23. 02. 2010. (23:37)

amiklic1 je napisao/la:pa ja sam laminirao original Webasto cijev. Laminat je samo pričvršćenje da cijev stoji na mjestu. Ima i drugu funkciju, a to ću stavit kasnije. Znači ne ide zrak preko plastike nigdje... Možda nisam prije spomenuo

Upravo se o tome i radi cijev grije laminat i onda sve smrdi nakon što se dobro zagrije.Ja sam isto laminirao original Webasto cijevi i nije se moglo izdržati od smrada.Kad se zagrije kao da lagano gori brod tj.plastika.Za te cijevi je najbolje da se naprave nosači koje možeš kupiti i gotove koji je drže odmaknutu od svega barem 1-2 cm.Najbolje je da ne dodiruje ništa osim izlaza toplog zraka i gdje prolazi kroz plastiku.Inaće postavljanje grijanja je jednostavno ako se držiš nekih pravila.Auspuh obavezno na krmu što više i paziti da nije penta na toj strani da ne puše po penti.Usis zraka koji se zagrijava na krmi s nutarnje strane ali tako da kada sjediš na bandi ne zatvaraš usis zraka naprimjer s nogavicom jer če se pregrijavati i stajati ako ima zaštitu.Grijač treba postaviti na gumene nosače da možeš spavati ako ga postaviš u tvrdo nema spavanja.Cijev za zrak koji služi za gorenje može odmah kod grijača samo treba staviti neku mrežicu da ne povuče krpu ili nešto slično i najvažnije jesi li odredio gdje češ staviti komande?Grijač moraš spojiti s posebnim osiguračem jer kada ga ugasiš i recimo ideš s broda on mora još puhati da se ohladi a to neide ako isključiš bateriju i odeš.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la gull » 24. 02. 2010. (09:19)

pozdrav

Jest Ami,Som je u pravu i ja sam potrosio oko jednog tjedna rada na postavljanju grijaca i popratne opreme.
Ako oces napraviti sve po spisku ima mali milijun sitnih detalja na koje treba paziti, sva sreca sta imam radionicu i sve strojeve od tokarskog preko freze do... pa mi nije bijo problem napraviti specijalne drzace i supernice cijevi grijanja.

Ako sad oces sve napraviti po zanatu a vidim da si se uhvatio u klinc sa time mislim da neces ploviti brodom ove ljetne sezone... :o

Ali :thumbup: gore i sa srecom, zovi curu,zenu,ljubavnika i sve ostale da dodju dati ruku,pogotovo oko ovog ciscenja jer ako ces sve sam... nece dobro,stiska je sa vremenom... ali ko sto rekoh :thumbup:
gull
New Entry

PostPostao/la gull » 24. 02. 2010. (09:24)

E Ami,

Zaboravih jos dodati da i ova kisa ebe ali ga ebe,mamu joj ebem a i onom pederu Vakuli sa prognoze
Pusti prof.dr.mg.prim. ebeni akademici vremenske prognoze pa nemozu od 10 puta 2 puta pogoditi koje ce vrime,
a uz sve titule morali bi ga i stelati znati (vrijeme mislim)

Ajd zivili
gull
New Entry

PostPostao/la amiklic1 » 24. 02. 2010. (12:33)

Ovaj Eberspacher kojeg ja imam nema gumene nosače. U perspektivi je u planu stavit "pravi" uređaj (za ovog svog već imam kupca) koji je manji i postavlja se na gumene nosače.

Cijev je u plastici unutar kuhinjskog bloka, a pošto je taj put ujedno (više-manje) jedini za dovest topli zrak u natkabinu ostat će ovako. Kasnije će se prikrojit ako bude tribalo.

Auspuh će bit na krmi, udaljen od svih ostalih stvari.
Usis zraka koji se zagrijava je na boku s vanjske strane, s rozetom protiv zapljuskivanja kiše i kapljica mora.
Ulaz zraka za izgaranje je također na boku.

Šta se tiče grijanja i mogućeg smrada, imam također opciju stavit drugu cijev i negdi je provest. U biti, plastika smrdi dok ne "sazrije". Tako je i kod drugih stvari, a evo kolega ima baš kao i kod mene i kaže da je upočetku smrdilo, pa je ostavio neko vrime da radi na maksimumu dok bi panulava, i prošlo je... kaže da ne valja ništa mazat priko toga jer samo gore napraviš.

Za neke posebne nosače nemam potrebe, jer se cijev provlači ispod poda kokpita (tu će bit s dvi metalne brage uhvaćeno da ne visi, onda ide iznad spremnika nafte (na tom dijelu je izolirana izvana), pa ulazi u kuhinju.

Sad je Webasto potpuno sporedna stvar. ne moram ga ni montirat odmah jer mi liti i neće tribat. Al' bar moram odredit trase crijeva da znam druge stvari isplanirat'.

Poseban osigurač je obavezan, to znam.

Komande su već na komandnoj ploči, na okomitom dijelu desno od volana.

Sutra dolazi čovik dat ruke u postavljanju obloga natkabine i kabine (valjda, zvali su dobro vrime, a lakše je radit kad je suho). računam par dana njegovog posla (do kraja sljedećeg tjedna) i onda idu ponistre.

Šta se tiče motora, taj dio je gotovo pripremljen. Kasnije idem kupit par kila top-coata da mogu namazat još šta je ostalo ispod, naručio sam duplu komandu i razdjeljnike za sajle, sajle idu sljedeći tjedan, racor filter nafte i WC školjka također.

Nakon toga završit dan-dva svu instalaciju struje i pripremu za stvari koje će se naknadno ugradit i eto ga (ha, zvuči jednostavno).

Cilj je uć u more s gotovim svim glavnim stvarima osim sitnica poput nekih lajsnica, kušina itd... Vrime će pokazat koliko mi triba, ne volim prognozirat jer se uvik pokaže da traje duže nego si mislio..
amiklic1
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 3 gostiju.