Prikolice ..

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Prikolice ..

PostPostao/la juzba » 22. 02. 2010. (21:29)

Imaš ih koliko ti srce želi u Njuškalo oglasniku, hoćeš li nove ili polovne........u isto smo vrijeme ukazali na istu stvar Josipe :wave:
Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo!
Ko hoda, ne trči!
Bolje nešto od nečega, nego ništa od ničega!
Tko leži, ne bježi!
Bolje junački pobjeći, nego kukavički poginuti!
Ko izgubi dobitak, dobije gubitak!
Bolje ispasti budala nego iz vlaka!
juzba
New Entry

PostPostao/la josip » 22. 02. 2010. (21:48)

josip
Old Senior Member

PostPostao/la gavijal » 23. 02. 2010. (08:24)

Znaci po nasem zakonu ja recimo vozim Toyotu Hillux koja je B kategorija, no taj isti pickup moze vuci prikolicu do 2200 kg sa kocnicom, ali ja to nemrem jer imam samo B kategoriju?
gavijal
Senior Member

PostPostao/la dome » 23. 02. 2010. (09:00)

Moreš ali ne smiš bez adekvatne dozvole a, to je E kategorija za priključna vozila najveće dopuštene mase preko 750 kg.Ja sam polagao E kategoriju jer sam platio nebrojno kazni za vuču raznih brodica i onda nakon par godina sam posudio Iveca turbo dailiya koji je bio registriran na C kategorijum koju sam isto položio ali nakon one E i opet sam platio kaznu jer mi ta E ne vrijedi u kombinaciji sa vučnim vozilom najveće dopuštene mase preko 3500 kg.Dakle ako položiš E kategoriju na vozilu B kategorije ona vrijedi samo u toj kombinaciji B+E.Ako položiš E kategoriju na vozilu C kategorije onda imaš pokrivene sve kombinacije.Eto ja se zajebo u redosljedu.............
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la porer » 23. 02. 2010. (09:02)

gavijal je napisao/la:Znaci po nasem zakonu ja recimo vozim Toyotu Hillux koja je B kategorija, no taj isti pickup moze vuci prikolicu do 2200 kg sa kocnicom, ali ja to nemrem jer imam samo B kategoriju?

Točno.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la josip » 23. 02. 2010. (09:05)

gavijal je napisao/la:Znaci po nasem zakonu ja recimo vozim Toyotu Hillux koja je B kategorija, no taj isti pickup moze vuci prikolicu do 2200 kg sa kocnicom, ali ja to nemrem jer imam samo B kategoriju?

Točno tako, ovaj link što je postavio kvarneri je točan http://www.hak.hr/hak/sektor-za-vozace/ ... ozila.aspx. Tebi čak ne pomaže ni B + E kategorija u slučaju da vučeš prikolicu 2200 kg jer bi sa ukupnom masom vozila prešao dozvoljenih 3 500 kg. Činjenica je da ljudi svakodnevno krše ovaj zakon u ljetnim mjesecima kada vuku sve te silne kamp kučice i brodove, ali ih izgleda policija ne dira. Mene osobno nisu nikad ni pitali za " E " kategoriju iako sam vukao kamp kučicu tešku 1200 kg ( po papirima, a stvarno je još nekih 300 kg i teža radi stvari u njoj ), a provjeravali su me.

Evo sad vidim da se dome naplačao kazni , jebiga nije imao sreće.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la gavijal » 23. 02. 2010. (10:59)

A hebi ga. nemam hillux, to je bilo onako hipotetski. To mi vuce na ono- zena ti pokaze pi.ku, nesmijes stavit, mozes dr.at ali ne i svrsit. Hebali nas nasi zakoni. Ameri sa svojim pickupovima vuku brodine, jedini uvijet je da nije preko 2.5 metara u sirinu.
gavijal
Senior Member

PostPostao/la Marac » 23. 02. 2010. (12:36)

josip je napisao/la:Točno tako, ovaj link što je postavio kvarneri je točan http://www.hak.hr/hak/sektor-za-vozace/ ... ozila.aspx. Tebi čak ne pomaže ni B + E kategorija u slučaju da vučeš prikolicu 2200 kg jer bi sa ukupnom masom vozila prešao dozvoljenih 3 500 kg. Činjenica je da ljudi svakodnevno krše ovaj zakon u ljetnim mjesecima kada vuku sve te silne kamp kučice i brodove, ali ih izgleda policija ne dira. Mene osobno nisu nikad ni pitali za " E " kategoriju iako sam vukao kamp kučicu tešku 1200 kg ( po papirima, a stvarno je još nekih 300 kg i teža radi stvari u njoj ), a provjeravali su me

Ovo nije točno jer u zakonu piše da masa prključnog vozila ne smije biti veća od 3500kg, a vučno vozilo je kategorije B, znači teoretski vozilo može biti B kategorije do ukupne mase 3500 kg i pripadajuća prikolica.

Citat iz zakona o sigurnosti prometa na cestama :

http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/339713.html

Vozačka dozvola izdaje se za upravljanje vozilima koja su svrstana u A1, A2, A, B, B+E, C1, C1+E, C, C+E, D, D+E, F, G, H i M kategorije gdje u:
– A1, spadaju motocikli radnog obujma motora do 125 cm3 i snage motora do 11 kW,
– A2, spadaju motocikli čija snaga ne prelazi 35 kW i čiji omjer snaga/masa ne prelazi 0,2 kW/kg, a ne potječu od vozila čija je snaga dvostruko veća i više,
– A, spadaju motocikli sa ili bez bočne prikolice,
– B, spadaju motorna vozila, osim vozila A1, A2, A, F, G i M kategorije čija najveća dopuštena masa ne prelazi 3.500 kg i koja su dizajnirana i konstruirana za prijevoz ne više od 8 putnika, ne računajući sjedalo za vozača; motorna vozila ove kategorije mogu biti u kombinaciji s priključnim vozilom čija najveća dopuštena masa ne prelazi 750 kg,
– B+E, spadaju kombinacije vozila koje se sastoje od vučnog vozila B kategorije i priključnog vozila, pri čemu najveća dopuštena masa priključnog vozila ne prelazi 3.500 kg,
– C1, spadaju motorna vozila do 7.500 kg najveće dopuštene mase,
– C1+E, spadaju vučna vozila kategorije C1 i priključna vozila čija najveća dopuštena masa iznosi više od 750 kg, s time da najveća dopuštena masa tako nastale kombinacije vučnog i priključnog vozila ne smije prelaziti 12.000 kg,
– C, spadaju motorna vozila čija je najveća dopuštena masa iznad 7.500 kg,
– C+E, spadaju skupine vozila koje se sastoje od vučnoga motornog vozila C kategorije i priključnog vozila čija najveća dopuštena masa iznosi više od 750 kg,
– D, spadaju motorna vozila za prijevoz osoba koja osim sjedala za vozača imaju više od osam sjedala,
– D+E, spadaju vučna motorna vozila D kategorije i priključno vozilo čija najveća dopuštena masa iznosi više od 750 kg,
– F, spadaju traktori sa ili bez prikolice,
– G, spadaju radni strojevi,
– H, spadaju pružna vozila – tramvaji,
– M, spadaju mopedi i motokultivatori.

Imam pick-up pa sam se dosta raspitivao o tome jer sam već sa lakom prikolicom i B kategorijom u prkršaju, jer prelazim ukupnu masu od 3500kg.
Marac
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Maestral 420F

PostPostao/la gavijal » 23. 02. 2010. (13:14)

znaci po ovome B+E = nebitno koliko ti je auto tezak, bitno je da prikolica ne prelazi 3.5 tona?
gavijal
Senior Member

PostPostao/la pomorac » 23. 02. 2010. (15:21)

Ne, nego zbroj težine vozila i prikolice s teretom, sve ukupno ne smije prelaziti 3.500 kg, i to je točno, provjereno, ako vjerujete naravno!? ;)
pomorac
Member

Tip plovila: Stefini 12m, A-1020, Amon 790, Crestliner ...

PostPostao/la gavijal » 23. 02. 2010. (15:26)

hebi ga jedan govori jedno- drugi drugo :Angry36:
gavijal
Senior Member

PostPostao/la Marac » 23. 02. 2010. (15:49)

pomorac je napisao/la:Ne, nego zbroj težine vozila i prikolice s teretom, sve ukupno ne smije prelaziti 3.500 kg, i to je točno, provjereno, ako vjerujete naravno!? ;)

Jel se može znati gdje je provjereno?
Ja sam konkretno provjerio kako i piše u zakonu :
– B+E, spadaju kombinacije vozila koje se sastoje od vučnog vozila B kategorije i priključnog vozila, pri čemu najveća dopuštena masa priključnog vozila ne prelazi 3.500 kg

A i pitao sam u auto školi.

Evo još jedan link auto škole:

http://www.autoskolavatmar.hr/index.php ... 5&Itemid=1
Zadnja izmjena: Marac; 23. 02. 2010. (15:53); ukupno mijenjano 1 put/a.
Marac
Member

Tip plovila: Maestral 420F

PostPostao/la gavijal » 23. 02. 2010. (15:52)

To mi nekak ima vise smisla, jer uprotivnom kaj ti je teze vozilo to mozes vuci manje tezine na prikolici...no zakon iovak nema bas puno veze sa logikom kod nas hrvata
gavijal
Senior Member

PostPostao/la primorac » 23. 02. 2010. (16:03)

"Nezaboravite sa vozačkom dozvolom samo B kategorije nemate pravo vući priključna vozila iznad 750 kg (NDM). Zato samo naprijed kad položite B+E moći ćete upravljati skupom vozila čija (NDM)iznosi maksimalno do 7.500 kg. Što još čekate !!!!!!!!!!"
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la kvarnerri » 11. 05. 2010. (12:22)

Evo i slika nove prikolice prikolice koga zanima.
Masa joj je do 750 kg, ima naletnu kočnicu i dodatni pomični valjak na zadnjem dijelu (za barke koje nemaju kobilicu do kraja).
P3200368.JPG

P3200367.JPG
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
kvarnerri
New Entry

Prethodna

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 19 gostiju.