Evo danas se nešto radilo... Jučer odlučim uzet' današnji dan samo za radit' na brodu, napravim spisak s bezbroj stavki koje triba napravit, kupit.... i danas kišetina, majku joj njenu...
Znači, otpalo je sve šta se tiče rada u prostoru ispod kokpita, pa san malo radio po unutrašnjosti... Nije puno al' veseli
Prvo sam spajao ventile i priključke za cijevi na usisu mora za WC i izlazu iz WC-a:
- Loctite 577, pravi prijatelj
Usis mora za WC:
i ispust iz crnog tanka:
Ispust iz crnog tanka je cca 20cm ispod vodne linije, a cijeli sustav zamišljen je tako da ispust bude uvijek otvoren, osim u slučaju kad se boravi negdi u lučici ili u vali pa treba zadržat crne vode unutar tanka. Sve šta izađe iz WC-a ide kroz spremnik. Tako eliminiram nekoliko spojeva i Y-ventil, šta dosta pojednostavljuje izvedbu.
Nadam se da će to radit kako valja.
Pražnjenje je predviđeno podtlakom pri plovidbi.
Evo i špine na sudoperu. Preklopna je, a još se lome koplja oko odluke staviti poklopac preko sudopera ili ne. Opcija koja je za to kaže da je zgodno imat ravnu plohu za odložit neke stvari kad se ne koristi sudoper, a ja kažem da je ta ploha obično pretrpana svakakvim stvarima, a također i da je dosta zgodnije stavit navedene stvari u sudoper jer neće padat i valjat' se.
Sudoper je "pravi kućni", a ne one male šešulice koje glume misto di možeš oprat nešto
Evo i projekta izrade skiperske stolice. Kupio sam original britvele a ostalo ću napravit' sam. Glavni razlog takvoj odluci je činjenica da želim da obloge natkabine i stolica budu iste boje (bež), a i cijenom je dosta povoljnije (iako su me oderali za ove dvi britvele)...
Zatim sam počeo izradu pregrade stražnjeg desnog boka natkabine. Odlučio sam se ostavit' veći otvor nego na lijevoj strani, najviše zato jer se taj prostor nalazi iznad kuhinje pa je zgodno stavit bocu ili nešto visoko unutra. One dvije cijevi unutra pokrit' ću šperpločom, pa se neće vidit'.
Ovaj dio izradit ću iz dva dijela (ovo na slici je gornji), za razliku od lijevog, jer mi je zgodnije iskoristit materijal, a bit će i mala polica s vanjske strane koja će pokrit spoj.
Ako nekog zanima u kakvim se uvjetima radi, evo zgodnog prikaza
Kasnije sam radio okvir poklopca frižidera, u koji sjeda poklopac s brtvom. Zasad sam ga samo zalijepio, a naknadno ću ga s donje strane laminirati s 4 sloja smole i vune 400gr/m2.
Evo okvira zalijepljenog na mjestu
A ovo je poklopac:
Poklopac će se zalijepiti za poklopac spremišta od šperploče, pa će odozgo biti jednak svim ostalim poklopcima na drugim klupama.
Dio poklopca (šperploče) prema krmi, koji prelazi okvir, će biti fiksan, a dio s prikazanim stakloplastičnim poklopcem frižidera bit će otvoriv (dvije britvele, preklapanje prema krmi).
Okvirni volumen frižidera je 100 litara. Uglavnom, procjenjujem da će nam to biti dosta za višednevne đite.
Zatim sam poliesterskim kitom 180-10 popunio šupljine u gornjim rubovima spoja sidrenog gavuna u provi i prostora kabine. provjerom sam već prije utvrdio da je spoj vodonepropusan, ali zlu ne trebalo odlučio sam to još malo pojačati prije nego stavim obloge tih ploha. sad je sigurno čvršće nego prije, utisnuo sam kit do kraja i to je to...
Lijeva strana:
Desna strana:
Na koncu sam završio laminiranje cijevi dovoda toplog zraka iz Eberspacher grijača u natkabinu. Vanjski dio, s označenim rupama za rozetu:
I unutarnji dio s laminiranom cijevi. Svrhu laminacije ove cijevi objasnit ću naknadno, kad bude više slika s detaljima...