Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la amiklic1 » 24. 01. 2010. (19:33)

Da, i ja sam baš našao jednu sliku. Evo ovdje, napravljeno od običnog inox izljeva većeg promjera.

navoji služe kao rebra, na kraju se zavari inox pločica kroz koju se provuče cijev (recimo, velika šajba radi za tu svrhu) i to je to. Toplina koja se preko šajbe prenese na tijelo izljeva lako se izgubi putem prema trupu zbog velike površine navija/rebara.

slika
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Galun » 30. 01. 2010. (14:38)

zna li netko,oce li bit gull 745 izlozen u zg na sajmu nautike?
Galun
Senior Member

Vrsta ribolova: profesionalni
Tip plovila: Adriatik

PostPostao/la amiklic1 » 30. 01. 2010. (17:36)

Galun je napisao/la:zna li netko,oce li bit gull 745 izlozen u zg na sajmu nautike?

Najbolje nazvat Taru i pitat'.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 30. 01. 2010. (17:46)

Kiša... kiša.... kišaaaaaaaa.

Tri puta san pokisa i osušio se na brodu danas...

Danas je dan od navoja i bušenja rupa.

Montira san sve cijevi i spojeve usisa mora. Neman slika al' evo kako san radio:
- motor ima usis 1", a kod mene su dva kingstona, svaki po 1" promjera.
- svi navoji su prije spajanja namazani Loctite 770 gelom, koji omogućuje cca 5 minuta rada s navojima i najmještanja orije nego stvrdne. kad stvrdne, nema mrdanja više. (Zore hvala na savjetu!)...
- na svim spojevima ispod vodne linije su duple inox brage

Onda san bušio nešto rupa, manjih i većih.
Prvo je probijena velika rupa za izljev iz crnog tanka, onda rupa usisa mora za WC školjku, a zatim i rupa za montažu oduška crnog tanka.

Još moram probit odušak tanka vode, izljev desnog bočnog spremišta u kojem će bit' plin (plin je teži od zraka pa se po pravilu treba napravit otvor kroz koji eventualno iscurjeli plin izlazi van tog prostora), usis i ispuh Eberspacher grijača, vjetrolovku za dovod svježeg zraka do motora i izlaz ručne kaljužne pumpe.

Sve u svemu, hrpa rupa... ;) ;)

Napravio sam kostur sica. Odlučio sam se na kupovinu inox britvela sica jer su kupovni svi s bijelim skajom, a kod mene će sav tapecirung bit' bež boje. Tako ću napravit i kušine sica u istoj oblozi, pa će lipo figurat'.

Pospaja san cijevi sustava vode (još nije sve gotovo) i našao mjesto za pumpu vode unutar kuhinjskog bloka.

Sutra bi moga nešto i slikat' pa stavit malo da se pogleda...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 30. 01. 2010. (18:37)

Galun je napisao/la:zna li netko,oce li bit gull 745 izlozen u zg na sajmu nautike?

Neće, prije dva tjedna sam pričao sa Tarom, nema niti jedan spreman brod, a i malo je posrijedi "bojkot" sajma (većine brodograditelja) zbog trošarina.
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la Thomy » 15. 02. 2010. (20:36)

:wave: :wave:

:thumbup: :thumbup:
...koliko moš baljezgat pizdarije...da ti je usta začepit... na guz**u bi progovorija....
Thomy
Old Senior Member

Tip plovila: Saver 19 Open, Yamaha 100

PostPostao/la amiklic1 » 15. 02. 2010. (20:49)

Iiiiihaaaaaaaa......aaaa....aaaaa...aaaaa
doskija san nazad kući.... na sveopću žalost onih koji su se veselili mom odsustvu...
evo par slika... (OK, znam da je totalni OT al eto. nek se vidi razlog zašto nema slika mog Gull-a)
Visina na kojoj se skija... zapravo sve do 3000m, al' ovo je najveća koju sam fotografirao...
slika
slika
slika
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Galun » 15. 02. 2010. (21:32)

trebo si uzet i gulla gore da se dica mogu sanjkat na njemu,na onoj nizbrdici bi ulovio i 20 milja. inace ljepe slike,pozdrav
Galun
Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 15. 02. 2010. (21:45)

Nije lako za povirovat', al' nisan ni vidiop brod otkad sam se jučer ujutro vratio kući...
Imam osjećaj da me nije bilo mjesecima, svi zovu, poslovi, svaštanešto... Ludnica.
A meni glava još visoko u oblacima....

Sutra startam junački opet. danas došla neka oprema za brod, i idemo to riješit...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Galun » 15. 02. 2010. (21:54)

sezona je blizu,a ploviti se mora!
Galun
Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 22. 02. 2010. (15:42)

Evo danas se nešto radilo... Jučer odlučim uzet' današnji dan samo za radit' na brodu, napravim spisak s bezbroj stavki koje triba napravit, kupit.... i danas kišetina, majku joj njenu...

Znači, otpalo je sve šta se tiče rada u prostoru ispod kokpita, pa san malo radio po unutrašnjosti... Nije puno al' veseli :-)

Prvo sam spajao ventile i priključke za cijevi na usisu mora za WC i izlazu iz WC-a:

- Loctite 577, pravi prijatelj :-)
slika

Usis mora za WC:
slika

i ispust iz crnog tanka:
slika

Ispust iz crnog tanka je cca 20cm ispod vodne linije, a cijeli sustav zamišljen je tako da ispust bude uvijek otvoren, osim u slučaju kad se boravi negdi u lučici ili u vali pa treba zadržat crne vode unutar tanka. Sve šta izađe iz WC-a ide kroz spremnik. Tako eliminiram nekoliko spojeva i Y-ventil, šta dosta pojednostavljuje izvedbu.
Nadam se da će to radit kako valja.
Pražnjenje je predviđeno podtlakom pri plovidbi.

Evo i špine na sudoperu. Preklopna je, a još se lome koplja oko odluke staviti poklopac preko sudopera ili ne. Opcija koja je za to kaže da je zgodno imat ravnu plohu za odložit neke stvari kad se ne koristi sudoper, a ja kažem da je ta ploha obično pretrpana svakakvim stvarima, a također i da je dosta zgodnije stavit navedene stvari u sudoper jer neće padat i valjat' se.
Sudoper je "pravi kućni", a ne one male šešulice koje glume misto di možeš oprat nešto :-)
slika
slika

Evo i projekta izrade skiperske stolice. Kupio sam original britvele a ostalo ću napravit' sam. Glavni razlog takvoj odluci je činjenica da želim da obloge natkabine i stolica budu iste boje (bež), a i cijenom je dosta povoljnije (iako su me oderali za ove dvi britvele)...
slika

Zatim sam počeo izradu pregrade stražnjeg desnog boka natkabine. Odlučio sam se ostavit' veći otvor nego na lijevoj strani, najviše zato jer se taj prostor nalazi iznad kuhinje pa je zgodno stavit bocu ili nešto visoko unutra. One dvije cijevi unutra pokrit' ću šperpločom, pa se neće vidit'.
slika
Ovaj dio izradit ću iz dva dijela (ovo na slici je gornji), za razliku od lijevog, jer mi je zgodnije iskoristit materijal, a bit će i mala polica s vanjske strane koja će pokrit spoj.

Ako nekog zanima u kakvim se uvjetima radi, evo zgodnog prikaza ;)
slika

Kasnije sam radio okvir poklopca frižidera, u koji sjeda poklopac s brtvom. Zasad sam ga samo zalijepio, a naknadno ću ga s donje strane laminirati s 4 sloja smole i vune 400gr/m2.
Evo okvira zalijepljenog na mjestu
slika

A ovo je poklopac:
slika
Poklopac će se zalijepiti za poklopac spremišta od šperploče, pa će odozgo biti jednak svim ostalim poklopcima na drugim klupama.
Dio poklopca (šperploče) prema krmi, koji prelazi okvir, će biti fiksan, a dio s prikazanim stakloplastičnim poklopcem frižidera bit će otvoriv (dvije britvele, preklapanje prema krmi).
Okvirni volumen frižidera je 100 litara. Uglavnom, procjenjujem da će nam to biti dosta za višednevne đite.

Zatim sam poliesterskim kitom 180-10 popunio šupljine u gornjim rubovima spoja sidrenog gavuna u provi i prostora kabine. provjerom sam već prije utvrdio da je spoj vodonepropusan, ali zlu ne trebalo odlučio sam to još malo pojačati prije nego stavim obloge tih ploha. sad je sigurno čvršće nego prije, utisnuo sam kit do kraja i to je to...
Lijeva strana:
slika
Desna strana:
slika

Na koncu sam završio laminiranje cijevi dovoda toplog zraka iz Eberspacher grijača u natkabinu. Vanjski dio, s označenim rupama za rozetu:
slika
I unutarnji dio s laminiranom cijevi. Svrhu laminacije ove cijevi objasnit ću naknadno, kad bude više slika s detaljima...
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la gull » 23. 02. 2010. (11:31)

pozdrav,
Cuj Ami, ostavi brod u ovakvom stanju kakav je sada bas imas smisla za cool design!! :D
gull
New Entry

PostPostao/la amiklic1 » 23. 02. 2010. (12:12)

gull je napisao/la:pozdrav,
Cuj Ami, ostavi brod u ovakvom stanju kakav je sada bas imas smisla za cool design!! :D

Ona slika nereda?

Ono je trash umjetnost... jedino se jebeno pribacit radit iz natkabine u kabinu jer sve tribaš pribacit prije toga...

Al' to je zato jer je loše vrime, pa san sve stavio unutra, a stvari koje inače stoje ispod kokpita san isto ubacio unutra. Ona criva će prva na ugradnju i to će već dosta popravit' situaciju...

Il' si mislio na nešto drugo??
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la udicar_ri » 23. 02. 2010. (12:41)

Pozdrav, koliko si dao i gdje ima tih dijelova za skipersku stolicu, meni treba nešto slično, a da kupim cijelu košta oho-ho i još malo hohoo za dvije spužve !!
udicar_ri
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Adria 500, tohatsu 9.8

PostPostao/la amiklic1 » 23. 02. 2010. (12:47)

udicar_ri je napisao/la:Pozdrav, koliko si dao i gdje ima tih dijelova za skipersku stolicu, meni treba nešto slično, a da kupim cijelu košta oho-ho i još malo hohoo za dvije spužve !!

Uh. Kupio sam u Unimar-u, iz Osculati kataloga. Veleprodajna cijena je cca 500 kn za dva komada inox lima i dvi vide.
Mislim da je i to previše, al' neman vrimena radit' sam pap sam odlučio ovako.

Mislim da je najjeftinije napravit sam, kupiš inox lim, izreže ti netko i savije. Mogu ti slikat detalje da vidiš kako radi ako želiš.

A moga bi i skinit obris na papir (razvijeno, prije savijanja), pa skenirat i postat ovde da ljudi naprave ako žele. Nije puno posla.
amiklic1
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.