Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la mrkac » 14. 01. 2010. (21:10)

hvala :thumbup:
Mirno more
mrkac
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Scand Boats 26

PostPostao/la amiklic1 » 23. 01. 2010. (19:22)

Ajde da i ovu malo dignem, puno mi je potonila zadnjih dana...

Nakon dana s previše poslova za odradit, nakon par dana ružnog vrimena i jučerašnje bure koja me zatvorila u kuću, danas sam odlučio uzet dan za malo radit na brodu...

Neću puno okolišat jer nemam vremena (moj radni dan još nije završio), pa evo redom...

Ovo je odrađeno prije par dana. Pregrada između natkabine i kabine, dupla špera 12mm (tikov furnir) lakirana s 6 slojeva verniže, odozdo za klupu za klupu pričvršćena s 10 vida (vidana je iz klupe u natkabini) i SIKA 292, za bok zalipljena sikom 292, na gornjoj strano, ispod bočnog prolaza, zavidana je za uzdužno ojačanje ispod palube s dva profila (jedan naprijed, drugi nazad) i nakon toga je prostor između gornje strane i palube napunjen Crestomerom.
nakon spajanja tračnom brusilicom su poravnate stranice (pogotovo okomica prema prlazu u kabinu koja je poravnata tako da bude paralelna s prednjom stranicom WC-a.
slika
slika

Onda sam montirao špinu tuša na krmi. Kutiju i tuš sam stavio već prije, a sad sam dobio i špinu, pa da to mogu završit.
Sve u svemu, hrpa stvari koju ugrađujem teško da dozvoljava pogrešku u smještaju, pa trenutno više vrimena provedem misleći kako ću organizirat' "potpalublje" nego stvarno radeći... :-)
slika
slika
slika

Prije par dana stavio sam i dva svitla iznad ulaza. Ovo sam možda i prije stavio, al' evo nek se nađe...
slika

Zajedno s meštrom sam napravio prihvat osovine argole na osovinu kormila. Na krmenoj klupi će bit' čep, isto kao uljev za vodu, koji se skine. Unutar cijevi uljeva je ležaj od Sipasa (vrsta "plastike") s rupom promjera 20mm (kao i osovina).
Otvori se čep, odozgo se utakne osovina s argolom, na dnu se zategne leptir matica i to je to. na vrhu osovine će bit pločica i britvela da se argola može dizat'. Uglavnom, ovo smo tek počeli, bit će još slika kad napravim i ostatak.
Na slici je donja kvadratna cijev u koju se utakne uža kvadratna cijev zavarena na dno osovine (također na slici, leži na dnu gavuna)
slika

Još se nešto radilo. naša san misto za Eberspacher grijač. Stavt ću ga (stavio sam ga al' nisan slika :-) ispod poda kokpita, na desnu stranu iza poklopca motora. O tome ću još kasnije stavit više slika, kad dovršim montažu. zasad samo sličica za vrijeme rađe...
Uređaj je starijeg tipa, dosta veći od ovih modernih, ali potpuno funkcionalan i jednostavniji od novih modela. Obojao sam ga i uredio da lipše izgleda...
slika

nakon toga postavio sam i užu cijev razvoda toplog zraka u natkabinu. nakon malo proomišljanja odlučio sam se za izlaz zraka ispod nogu skipera. Cijev sam doveo kroz kuhinjski blok, u dnu prednje stranice, a nakon mozganja o zaštiti odlučio sam je laminirat' cijelom dužinom u kuhinjskom bloku. Kroz pregradu cijev izlazi u prostor ispod kokpita, ide iznad desnog spremnika nafte do grijača.
slika
slika
slika
slika

Na koncu sam, kad je već ostalo nešto vrimena, oslučio napravit i usis svježeg zraka za grijanje kabine grijačem. Izvukao sam ga na lijevi bok, prilagodio jedan komad cijevi za usis (usis je 90mm fleksibilnom cijevi a razvod toplog zraka po brodu je 50mm). Otvor sam okrenuo prema dolje da ne upada kiša i kapljice mora, jer grijač ionako sam vuče zrak). Unutra cijev prvo ide prema gore pa se onda spušta do grijača.
Na kraju izgleda otprilike ovako:
slika

Počelo se pomalo i tapecirat (krenuo sam odozdo i iz prove, pa polako prema gore..., al' nisan slika ništa jer su iskrojeni tek mani komadi koji pokrivaju spoj trupa i palube... O tome će isto bit kasnije...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Groff » 23. 01. 2010. (20:13)

Molim te, reci koliko stavljaš katalizatora kad laminiraš po ovako niskin temperaturami ?
Hvala i pozdrav !
Groff
Old Senior Member

Tip plovila: Dalmatinka Suz 20, Kolibri Yam 2.5

PostPostao/la amiklic1 » 23. 01. 2010. (21:02)

A neman pojma.
Većinom odoka.

Malo više nego po toplom vrimenu :D ...

Al' znam npr. kad sam nekidan radio Top-coatom, stavio sam u kantu od kila 3 puta u špricu po 6 ml, znači 18 ml, i sve je bilo OK.
To sam tako više puta i nikad nije bilo problema.

Taman san ima vrimena lipo radit s tom kantom.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la karamba » 23. 01. 2010. (21:11)

mislim da bi trebao nekako spojit da dio toplog zraka ide na šajbu , koja če se u protivnom maglit .
U.T.R. SMOKVA
----rent a boat----
karamba
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: 2bakan5 yam 40,60 ,galeon475yam70,sessa100

PostPostao/la amiklic1 » 23. 01. 2010. (21:49)

karamba je napisao/la:mislim da bi trebao nekako spojit da dio toplog zraka ide na šajbu , koja če se u protivnom maglit .

Hm... da, u pravu si... Mislio sam i o tome.

Imam jednu cijev 50mm viška. Grijač je 2,5 kW, i kad bi uzeo samo jednu cijev za u kabinu trebala bi bit promjera 90mm. Imam razvod (račvu) s 1*fi90mm na 2*fi50mm pa sam taj drugi izvod mislio spojit na šajbu.

Al' kasnije sam skužio da bi ta cijev na šajbu bila i previše (uz to šta je i problem smjestit cijev promjera 50mm da puše na šajbu).
Zasad je ideja da se jedno uže crijevo spoji na ovo od 50mm na jednom kraju, a na drugom jedna kruta cijev da se položi ispod šajbe, na njoj se probiju rupice prema šajbi i to bi trebalo bit to. Bar u teoriji.

Ostaje problem povećanja tlaka toplog zraka koji ide na šajbu, jer jasno je da će jako malo toplog zraka ić' na tu užu cijv kad mu se na kraju ove široke od 50mm otvori prolaz.

Znači, triban stavit nekakav podesivi otvor na izlazu cijevi 50mm dolje (ova na slici).

Druga ideja je bila probit točno ispod šajbe desetak rupica cca 6-8mm, odispod laminirat komoru u koju onda dovest vrući zrak. To mi se onda još i više sviđa jer je manje vidljivo odozgo, s konzole. Vide se samo te rupice.
Na tu komoru (oblika cijevi, laminirano s dva sloja vune 450, veličine cca 40mm visine i 60-70 širine, dužine kolika je konzola odozgo) mogu čak i veću cijev, (50mm) spojit. A moga bi stavit da puše i na prednje i na bočno staklo, isto s konzole.
To odradim sve za uru vrimena, nije problem, pa triba promislit šta odabrat. Možda je najbolje rješenje ovo s laminiranjem odispod jer je najmanje vidljivo i najlakše za napravit.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la ribarica » 24. 01. 2010. (08:42)

:thumbup:
ribarica
Old Senior Member

PostPostao/la skanap » 24. 01. 2010. (11:16)

amiklic1 je napisao/la:
karamba je napisao/la:mislim da bi trebao nekako spojit da dio toplog zraka ide na šajbu , koja če se u protivnom maglit .

Hm... da, u pravu si... Mislio sam i o tome.

Imam jednu cijev 50mm viška. Grijač je 2,5 kW, i kad bi uzeo samo jednu cijev za u kabinu trebala bi bit promjera 90mm. Imam razvod (račvu) s 1*fi90mm na 2*fi50mm pa sam taj drugi izvod mislio spojit na ..................

koliko se grije taj grijac?ja iman u radioni webasto od 4 kw(od busa stari deutz)trosi 0,5 l na uru na drugoj brzini nemozes onu polovicu di puse vruci zrak taknit rukon koliko je vruca,pa me zanimaju ta tvoja criva za odvod zraka od cega su?
Zadnja izmjena: ribarica; 24. 01. 2010. (11:36); ukupno mijenjano 2 put/a.
Razlog: Pre dugačak citat -ubuduće vodit brigu o tome pa postupi tako da se pobriše večina citata jer se bit može pročitat na glavnom postu
ko neplati kurbu plati likara...:)
>INOX NAUTIKA<
skanap
Member

Tip plovila: guc 7,15 sa kabinom volvo md21a 75 ks

PostPostao/la ribarica » 24. 01. 2010. (11:35)

Da i mene to zanima šta nebi bila bolja ona aluminijska fleksibilna cijev je da je mekana i da se može lako satrat al mislim da će ta plastična fleksibilna počet smrdit pri jačem zagrijavanju?? Trebalo bi probat malo na "suhom" pa ispitat te pojedinosti.Nemoj mi šta zamirit....
ribarica
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 24. 01. 2010. (11:41)

Ovo šta ja imam je original Webasto cijev, nije plastična nego je baza kartonska sa slojem aluminija.

Nema frke za to, Webasto oprema je 100% sigurna.

Mislio sam stavit (prije nego sam uzeo ovo) plastičnu cijev, al' onda rekoh da ne eksperimentiram, uzmeš original i to je to...
Jedino ći još dodatno iznat spremnika nafte tu Webasto fleksibilnu obuć u izolaciju (tanka kamena vuna s vanjskim aluminijskim slojem) za svaki slučaj. Baš i nije neophodno, al' to je mala rađa i lova za ipak neku dodatnu sigurnost.

I usis zraka u grijač (vuče stalno svježi zrak izvana, grije ga i ubacuje u kabinu) sam stavio istu vrstu cijevi, samo promjera 90mm.

Razvod cijevi bi dosta pomogao jer se količina toplog zraka smanji upola (ako razvedem na 2 cijevi).

Šta mislite da je bilo u jedno bočno spremište ubacit cijev i otvor s klapnom otvoreno/zatvoreno, da mogu grijat taj prostor za sušenje opreme? Ima li to smisla? Dao mi jedan tip ideju pa malo mozgam.. Još ne nalazim opravdanje za to, al' kako i nemam puno iskustva u tome, nek drugi (pr)ocijene.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Marac » 24. 01. 2010. (11:56)

Mislim da bi onda taj bočni spremnik trebao imati nekakv otvor da bi vlaga mogla otići van, inaće bi se sva vlaga kondenzirala pri vrhu spremnika i kapala ponovo dolje i vlažila stvari.
Marac
Member

Tip plovila: Maestral 420F

PostPostao/la amiklic1 » 24. 01. 2010. (13:23)

Pa jasno, zapravo bi se radilo provjetravanje toplim ili hladnim zrakom, ovisno o tome radi li grijač il' je samo uiključen ventilator.

Stavio bih jednu malu rozetu na vanjsku stijenku.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la Grinteša » 24. 01. 2010. (13:58)

Kako funkcionira auspuh od vebasta?Treba li ga izvest vani kroz tup? :?
Grinteša
Senior Member

Tip plovila: Gajeta 8.30 m (plastificirana) IMR 34

PostPostao/la amiklic1 » 24. 01. 2010. (14:40)

Grinteša je napisao/la:Kako funkcionira auspuh od vebasta?Treba li ga izvest vani kroz tup? :?

Jasno. mali "problem2 je šta trba imat posebnu rozetu za izlaz jer taj auspuh nije hlađen vodom kao onaj od motora, pa je jako vruć.

Obično je to nekakva alu ili čelična rebrasta cijev koju je poželjno omotati nekom izolacijom (opet je tu kamena vuna i alu 8može se nać u traci koja se jednostavno mota, stave se dvi brage i to je to) da ne zapali nešto čega se eventualno dotakne (jako je vruća).

Drugo rješenje je napravit sendvič izlaz s dvi flanđe i podloške od azbesta ili još boklje nekog modernog neotrovnog negorivog materijala (dobra alternativa je materijal od kojeg se rade pločice kočnica, zovu ga nekako "ferode" ili slično, može se isto nać kod ovih šta lipe pločice).

Izlaz mog Eberspachera je ravna 25mm cijev debele stijenke. U ponediljak ću dobit cijev auspuha (original Webasto), a možda i taj izlaz posebni (baca plinove prema dolje kad izađu van trupa) pa ćemo vidit o čemu se točno radi.

Evo ovde ima sve detaljno opisano, na 15. stranici ima i slika s tim posebnim izlazom auspuha.
http://ca.binnacle.com/pdf/webasto_heater_manual.pdf
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la skanap » 24. 01. 2010. (19:16)

amiklic1 je napisao/la:
Grinteša je napisao/la:Kako funkcionira auspuh od vebasta?Treba li ga izvest vani kroz tup? :?

Jasno. mali "problem2 je šta trba imat posebnu rozetu za izlaz jer taj auspuh nije hlađen vodom kao onaj od motora, pa je jako vruć...............

koliko vidin ovo bi se dalo lako napravit nista specijalno
evo ovdi imas slike
http://cgi.ebay.co.uk/EXHAUST-SKIN-FITT ... %26ps%3D63
Zadnja izmjena: ribarica; 24. 01. 2010. (21:11); ukupno mijenjano 2 put/a.
Razlog: Probaj sljedeći put kad citiraš drugog pobrisati većinu posta i dodaj tri točke,da se ne kopiraju jedan za drugim ovako veliki postovi (čuvajmo naš server)
ko neplati kurbu plati likara...:)
>INOX NAUTIKA<
skanap
Member

Tip plovila: guc 7,15 sa kabinom volvo md21a 75 ks

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Batela, ivan83 i 1 gost.