Ajde da i ovu malo dignem, puno mi je potonila zadnjih dana...
Nakon dana s previše poslova za odradit, nakon par dana ružnog vrimena i jučerašnje bure koja me zatvorila u kuću, danas sam odlučio uzet dan za malo radit na brodu...
Neću puno okolišat jer nemam vremena (moj radni dan još nije završio), pa evo redom...
Ovo je odrađeno prije par dana. Pregrada između natkabine i kabine, dupla špera 12mm (tikov furnir) lakirana s 6 slojeva verniže, odozdo za klupu za klupu pričvršćena s 10 vida (vidana je iz klupe u natkabini) i SIKA 292, za bok zalipljena sikom 292, na gornjoj strano, ispod bočnog prolaza, zavidana je za uzdužno ojačanje ispod palube s dva profila (jedan naprijed, drugi nazad) i nakon toga je prostor između gornje strane i palube napunjen Crestomerom.
nakon spajanja tračnom brusilicom su poravnate stranice (pogotovo okomica prema prlazu u kabinu koja je poravnata tako da bude paralelna s prednjom stranicom WC-a.
Onda sam montirao špinu tuša na krmi. Kutiju i tuš sam stavio već prije, a sad sam dobio i špinu, pa da to mogu završit.
Sve u svemu, hrpa stvari koju ugrađujem teško da dozvoljava pogrešku u smještaju, pa trenutno više vrimena provedem misleći kako ću organizirat' "potpalublje" nego stvarno radeći...
Prije par dana stavio sam i dva svitla iznad ulaza. Ovo sam možda i prije stavio, al' evo nek se nađe...
Zajedno s meštrom sam napravio prihvat osovine argole na osovinu kormila. Na krmenoj klupi će bit' čep, isto kao uljev za vodu, koji se skine. Unutar cijevi uljeva je ležaj od Sipasa (vrsta "plastike") s rupom promjera 20mm (kao i osovina).
Otvori se čep, odozgo se utakne osovina s argolom, na dnu se zategne leptir matica i to je to. na vrhu osovine će bit pločica i britvela da se argola može dizat'. Uglavnom, ovo smo tek počeli, bit će još slika kad napravim i ostatak.
Na slici je donja kvadratna cijev u koju se utakne uža kvadratna cijev zavarena na dno osovine (također na slici, leži na dnu gavuna)
Još se nešto radilo. naša san misto za Eberspacher grijač. Stavt ću ga (stavio sam ga al' nisan slika
ispod poda kokpita, na desnu stranu iza poklopca motora. O tome ću još kasnije stavit više slika, kad dovršim montažu. zasad samo sličica za vrijeme rađe...
Uređaj je starijeg tipa, dosta veći od ovih modernih, ali potpuno funkcionalan i jednostavniji od novih modela. Obojao sam ga i uredio da lipše izgleda...
nakon toga postavio sam i užu cijev razvoda toplog zraka u natkabinu. nakon malo proomišljanja odlučio sam se za izlaz zraka ispod nogu skipera. Cijev sam doveo kroz kuhinjski blok, u dnu prednje stranice, a nakon mozganja o zaštiti odlučio sam je laminirat' cijelom dužinom u kuhinjskom bloku. Kroz pregradu cijev izlazi u prostor ispod kokpita, ide iznad desnog spremnika nafte do grijača.
Na koncu sam, kad je već ostalo nešto vrimena, oslučio napravit i usis svježeg zraka za grijanje kabine grijačem. Izvukao sam ga na lijevi bok, prilagodio jedan komad cijevi za usis (usis je 90mm fleksibilnom cijevi a razvod toplog zraka po brodu je 50mm). Otvor sam okrenuo prema dolje da ne upada kiša i kapljice mora, jer grijač ionako sam vuče zrak). Unutra cijev prvo ide prema gore pa se onda spušta do grijača.
Na kraju izgleda otprilike ovako:
Počelo se pomalo i tapecirat (krenuo sam odozdo i iz prove, pa polako prema gore..., al' nisan slika ništa jer su iskrojeni tek mani komadi koji pokrivaju spoj trupa i palube... O tome će isto bit kasnije...