Mislim da je to najbolje rješenje za punjenje akumulatora. Ja ih imam odavno, tada su silicijski bili najbolji, i ja imam dva, i jedan kojim samo održavam akumulator preko zime.
Prije sam trebao puno više struje (kompresorski box hladnjak, 3,4 Ampera, kod 5 do 6 Stupnjeva cca 8 sati rada je bio najopasniji potrošač). Dakle navedeni hladionik, autopilot, svjetlo, radio itd. Dobrim namještanjem jedne sunčane čelije, uvjek direktno u sunce, skupljao sam maksimalno 2,5 Ampera na sat. Naravno da se to nije uvjek moglo raditi, pa računam da je u prosjeku bilo 2 Ampera po satu. U ljetu, barem 12 sati dnevno, sakupi se toliko da je pokrivalo hladnu biru. I to jedna sunčana čelija. Obično se ima dvije ili više. Ja sam tada imao jednu, veču Simensovu. Sutra ču je uslikati i napisati karakteristike.
Sada imam jednu upola manju, isto je silicijska, i maksimalno puni akumulator 1,4 Ampera. I to nije direktno u sunce, nego izvadim kad treba i polegnem pored jarbola, i pazim da po njoj ne padaju sjene. (sada nemam hladnjak, a autopilot koristim rijetko, tu i tamo bušilicu ili koji drugi alat, direktno na 12 v, ili pretvarač na 220 v, a LED automatsko sidreno svjetlo, koje gori svaku noć, i ne računam da troši struju)). I onda izvadim čeliju pa ostavim puniti. Pošto sam ugradio voltmetar i ampermetar, kontroliram kako regler puni. Moj akumulator od 80 Ampera je uvjek pun, a čelija je samo ponekad po par sati vani.
Ja ti mogu savjetovati da je solarna čelija jedno odlično rješenje za puniti akumulator. Kod odabira zaboravi sve moguče kerifeke, kao tanke, savitljive kako je kabina i slično. Sve to zaboravi, silicijske tvrde, napraviti aluminijski okvir i da budu što bolje odozdola provjetravane. Naravno jedan dobar regler. I to je to. Neznam možda danas ima štogod novoga. Do prije 10 ili 15 godina sam sve o brodovima imao u malom prstu

, a sada pričam kako je onda bilo.