Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la Jenny » 22. 12. 2009. (18:12)

Na starog galeba su prvo još u Arause dodali krmeni spojler, zatim su dodali bočne strujnice da odbijaju more od bandi odnosno da neide priko bandi i prska po kokpitu i natkabini, kad se Arausa raspala odnosno kad je došlo do podjele Tare je na takvog Galeba s spojlerom i strujnicama na kraj spojlera i strujnica dodao bočne bande te tako u trup uklopio iste i dobio duži i širi trup odnosno Gull 745. Trup Galeba i Gulla u podvodnom dijelu je skoro identičan.
Jenny
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: super galeb 6,75

PostPostao/la amiklic1 » 22. 12. 2009. (20:05)

Da, baš tako. U pravu si. Podvodni dio trupa je skoro jednak. osim ovih ravnih površina sve je skoro identično.
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la amiklic1 » 28. 12. 2009. (17:41)

Evo, nakon par dana kad se nije moglo il' nije bio red radit (a bilo je i "prišnijih stvari" za odradit ;) ), danas je učinio dan za otić na brod i malo se zabavit...

Počeo sam malo kasnije,a prvo sam temeljito namazao prostor oko statvene cijevi i unutar kolumbe na krmi top-coatom. Otišlo kil materijala samo za ovaj mali dio, al' bar je debelo namazano :-). Evo par sličica:
slika
slika
slika

Onda sam, pošto je nešto malo top-coata ostalo, namazao i otvor rozete ispuha. Po pravilu i zanatu svaki rez trupa trebalo bi ovako uredit prije nanošenja brtvila/ljepila. Ipak, rijetko tko tako radi. Ni ja nisam sve otvore tako uredio, da budem iskren.
slika

Pala je još jedna ruka verniže na bok prema lijevom gavunu kokpita. Sad već pristojno izgleda. Ipak, dat ću još jednu završnu ruku i to je to. Ukupno je to 5 ruku mat "marine varnish" laka (kod nas kažu "verniža" :-) ).
slika

Nakon toga iskrojio sam konstrukciju unutar kuhinjskog bloka koja će nositi police, pa sam je lakirao s dvi ruke gore spomenutog laka. prva ruka daje se razrijeđena u 10% (hempel razrjeđivač baš za vernižu), ostale nerazrijeđene.
Konstrukcija je rađena letvicama 40 * 20mm postavljenim "na nož". Bit će slika tog dijela posla naknadno, prilikom montaže.
slika

Onda sam se malo zaigrao pa otvorio kuhinjsku ploču na dijelu koji sam oslobodio pomicanjem konzole komande motora. Priča se sastoji od dvi stvari. Prvo sam odrezao Kerrock plčoču kuhinje na željenu veličinu, a nakon toga sam izrezao kuhinjski blok (kontraštampu), cca 15-20mm uže od gornjeg ovora. naknadno ću uredit' rubove i napravit' poklopac od Kerrock-a koji je ostao nakon rezanja otvora za sudoper, i on će sjesti na tu kontraštampu. Tu se dobio zgodan priručnui prostor kojem je inače dosta teško i nezgodno pristupit' kroz vbrata na kuhinji zato jer je predaleko,a često i zaklonjen raznim suđem i priborom. Dušu dalo za par boca bilog, crnog....
slika

Na koncu sam se uhvatio izrade police za smještaj baterija. nakon dosta mozganja, usporedbi i računa, izbor je pao na dvije jednake baterije sljedećih karakteristika:
- Rolls T12 250M; 12V ; 200 Ah (C20); 810A/0ºC.
Više detalja ovdje:
http://www.windandsun.co.uk/Data%20Shee ... t12250.pdf

Uglavnom, te baterije su nešto iznad onog šta se inače koristi. Skupe jesu, ali to je relativan pojam kad uzmemo u obzir da jako dugo traju (garancija je 7 godina :-) ).

Nego, ajmo na rađu. ovo je slika police baterija izrađene od laminata debljine 12mm okrenute naopako i laminirane međusobno nakon krojenja (spoj baze i bokova) s 5 ruku laminata s vunom 450gr/m2 ispod i tri ruke 450gr/m2 s gornje strane. S gornje strane također, ostavio sam i rub visok cca 20mm koji će uz dvije trake spriječiti pomicanje baterija.
slika
Površina police je relativno mala jer su baterije dosta visoke, tako da ću ispod police, na trup, također postavit pojačanje od nekoliko slojeva laminata šireg od dimenzija police (na površinu cca 36 * 40cm sjedaju dvije baterije ukupne mase cca 125 kg).
Ovaj dio posla trebam odradit posebno pažljivo, pa ću to sigurno tako i odradit'.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 28. 12. 2009. (18:09)

Miklic, jesi čitao (gledao slike) zadnje otvoreno more??
madi
Old Senior Member

Tip plovila: GULL 745 // Nanni 175ks

PostPostao/la amiklic1 » 28. 12. 2009. (18:12)

Ahaaa, te slike. Jesam. Jes' vidio malog ?
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 28. 12. 2009. (18:18)

Ljepo se zapjenilo, koja je ono barka? Mali će na GULLU još više uživati
madi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 28. 12. 2009. (18:32)

Ono je nekakav fisherman, motor VM 6 cilindara, mislim 144 KS, brod je ručni rad. započeo ga stari od prijatelja a on dovršio.... nacrte je radio neko s Visa (neki njihov kum)

Dno je relativno ravno, mala plitka kolumba, inače stražnji dio je čista ploča. Nekih 7,5m dužine... Američki tip broda, inače.
Nemam slika inače bih stavio koju.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la blutut » 28. 12. 2009. (23:17)

pozdrav
gledam ovaj prostor za motor na brodu od gosp Amiklića pa se pitam kako se tu može
staviti scam dizel 140 konja kako je napisao gosp Madi - ako je motor previsok onda bi se trebao napravit
tzv. kašun za motor - jeli to rade za gula ili galeba.
a taj scam ima i pristojnu kilažu hoće li ukopavati krmu pri bržoj vožnji ?
blutut
New Entry

PostPostao/la amiklic1 » 28. 12. 2009. (23:41)

blutut je napisao/la:pozdrav
gledam ovaj prostor za motor na brodu od gosp Amiklića pa se pitam kako se tu može
staviti scam dizel 140 konja kako je napisao gosp Madi - ako je motor previsok onda bi se trebao napravit

Evo ti doli slika mog Yanmara u motornom prostoru slikano s krme u vodoravnoj ravnini.

Visina od longarina do vrha motora je cca 538mm, ukupna visina motora je 625, širina vanjske strane longarina 530 a dužina 871mm.

Za razliku od toga, SCAM 140 (SD-4.140 TIC) visok je od longarina 580mm, ukupne visine 750, širine 640 i dužine 1152mm.

Znači, SCAM je viši od longarina cca 42mm, širi je 15 i duži cca 280mm

Mislim da to stane bez problema.

slika

Ovde imaš par slika motora u prostoru Gull-a
http://www.gull.hr/DataFiles/Slike%20Na ... G_4656.JPG
http://www.gull.hr/DataFiles/Slike%20Iv ... /motor.JPG
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 29. 12. 2009. (07:25)

amiklic1 je napisao/la:

Evo ti doli slika mog Yanmara u motornom prostoru slikano s krme u vodoravnoj ravnini.

Visina od longarina do vrha motora je cca 538mm, ukupna visina motora je 625, širina vanjske strane longarina 530 a dužina 871mm.

Za razliku od toga, SCAM 140 (SD-4.140 TIC) visok je od longarina 580mm, ukupne visine 750, širine 640 i dužine 1152mm.

Ako mi stane motor bez kašuna, Miklić imaš piće :thumbup: Ja računam da bez izrade kutije motora neću se moć provući. Što se tiče ukopavanja, čisto me strah, mislim da će biti toga. Kada smjestim 12 osoba na krmeni kokpit + motor + 2rezervara od 100l + akumulator + razna oprema = "preko nekoliko" težine :problem:
madi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 29. 12. 2009. (18:52)

madi je napisao/la:
amiklic1 je napisao/la:

Ako mi stane motor bez kašuna, Miklić imaš piće :thumbup: Ja računam da bez izrade kutije motora neću se moć provući. Što se tiče ukopavanja, čisto me strah, mislim da će biti toga. Kada smjestim 12 osoba na krmeni kokpit + motor + 2rezervara od 100l + akumulator + razna oprema = "preko nekoliko" težine :problem:

Evo ti ovde pa vidi:
http://www.gull.hr/OTVORENO%20MORE%20-% ... r%20LQ.pdf

Al' to si sigurno već vidio. Koliko sam čuo, nema kopanja krme. Brod u sebi ima spojler, ravnu površinu koja ne da da krma potone. ta površina malo je niža na krmenom nego na prednjem dijelu (kao da spojler malo "pada" prema natrag) pa ga zapravo ravna kako se ubrzava...

najbolje nazovi Taru. Mene nije ništa laga. Šta san pita, na to sam dobio istinit odgovor, lijep ili ružan.
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la madi » 29. 12. 2009. (19:57)

Prilično velika ravna površina dna krme sigurno ide u prilog manjem kopanju. Savjet od Tare je bio da se krmena platforma malo više digne da ne "zapinje" u more, jer ipak će barka zbog težine više uroniti.
Nemaš dopuštenje za pregledavanje privit(a)ka dodan(og)ih postu.
madi
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 29. 12. 2009. (19:59)

Evo, i danas se nešto radilo, al' se i zaboravilo aparat' ponit :-)
Sve slike snimljene su mobitelom ....

Laminira san postolje baterija. Kad kucneš po njemu čuje se ko cok :-). 12mm laminata, za trup spojeno prvo dosjedom od štuka 180-10 (poliesterski, s vlaknima) na koji je sjela polica, onda za trup laminirana s 4 sloja laminata s viunom 450gr/m2.
slika

Onda san pronaša zgodan komad laminata i napravio nekoliko stvari. neke san montira, a neke ću ovih dana, kako mi vrime i posao dozvole.

polica za kompresor frižidera:
slika
zavidana je i zalijepljena (Sika 292) s lijeve strane pregrade natkabina/mot. prostor. Izrezana je na mjeru za Isotherm ASU 3201 http://www.isotherm.com/en/index.html?fixframe=1&
naknadno ću je i odispod pričvrstit jednim manjim nosačem (inox L-profil) , čisto za svaki slučaj.

Onda sam izrezao i postolje za Racor, (nešto ovako: http://www.jamestowndistributors.com/us ... o?pid=6440)
Ovdje je držim rukom jer je tek treba montirat'. To ide za dan-dva.
slika

Od istog komada napravio sam i policu za pumpu vode koju nisam slikao.
ovo je pumpa vode s filterom i brzim priključcima.
slika

Stvarno koristan komadić plastike se pokazalo to što sam pronašao. L-komadi laminata debljine 5-6mm dovoljno su čvrsti za dosta stvari koje se montiraju, a meni se taj komad doslovno ukazao baš prije nego sam počeo radit te police laminiranjem... Srićon nisan počeo :-) Sveta linost :-)

Nakon toga sam počeo izradu konstrukcije polica u kuhinjskom bloku. Evo jedna loša slika.
slika

I na koncu sam montirao rozetu auspuha. Rupa stoji već danima, jučer sam namazao top-coat a tek danas sam se sjetio kupit nešto vida... Slika iznutra...
slika
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 31. 12. 2009. (18:48)

Ajde Amikliću skupi čahure i doma.....,gotovo je za ovo leto....,ča si napravio napravio.....

PS Mogao bi bacit jednu retrospektivu ovogodišnjih radova ,onako ..."nekoliko" fotografija ....
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la amiklic1 » 31. 12. 2009. (19:07)

Da gotovo :-)

ja maloprije s broda. Nisam puno radio, al' uglavnom postavio sam potporu palube kokpita s desne strane (štuk i laminacija krajeva, a nakon toga sam pričvrstio dvi lampe iznad vrata natkabine.

Iman sliku samo tih lampi, slika san kad san iša s broda.... Nije mi se dalo ponovno dizat poklopac motora...
slika
slika
amiklic1
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.