Viking 28 (ex "Leut")

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Leut

PostPostao/la domagoj » 18. 12. 2009. (10:00)

Plastificiran je prije 5 godina. Ja sam ga kupio i dovezao u 3. mjesecu i od tada je dobro pokriven i suh. Iako je bio pokriven i prije toga, nekako je ipak vlaga ulazila, tako da je drvo radilo. Plastika se odvojila samo na jednoj strani, na gornjem madiru, ispod razme. Naime, kada je plastificiran, bio je okrenut naopakoi oslonjen na kabinu i razme, koje su se pri tome deformirale jer su bile djelomično trule, više rasušene. Kad je brod vraćen u normalni položaj, s vremenom se, dijelom odvojila plastika od gornjeg madira - opasa na kijevoj strani. Taj dio sam brusilicom ispilao i ispod je u redu. Sa druge strane se drži čvrsto. Ispilao sam traku debljine nekoliko centimetara i jedva sam je odvojio od drveta. Na mjestima su se skidali komadići drveta.
Kuckanjem po plastici, izvanka, nisam primjetio da negdje šuška. Na nekoliko mjesta sam otvorio plastiku, ili čak skroz napravio rupu kroz plastiku i drvo i svugdje se tu drži. Jedino me muči kolumba i prvi madir. Kad sam dovezao brod tu je ležala voda. Izbušio sam rupe kroz plastiku na kolumbi i nešto malo vode je isteklo. Sad se to skroz osušilo i malo su mi "zinuli" madiri u santinama, koji su dok je bilo vlage bili čvrsto stisnuti. Nisam siguran jesu li se oni dijelom odvojili. To me najviše muči, kako to sanirati, odnosno kako i čime zatvoriti ove fuge.
domagoj
Member

Tip plovila: Leut Viking 9 m, IMR M34

PostPostao/la Mali Dabar » 18. 12. 2009. (21:00)

Zanima me zato,jer mnogi pricaju da drvo ispod plastike trune.Kod tebe je izgleda dosta zdravo.
Meni je prijateljisto prije 5-6 godina plastificirao gajetu.Unutra je sve između dasaka isfugirao silikonom i obojao.
Od onda je brod ka boca,nigdi ni kapi vode i sve dobro izgleda.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la Gaso » 19. 12. 2009. (01:11)

Mali Dabar je napisao/la:Zanima me zato,jer mnogi pricaju da drvo ispod plastike trune.Kod tebe je izgleda dosta zdravo.
Meni je prijateljisto prije 5-6 godina plastificirao gajetu.Unutra je sve između dasaka isfugirao silikonom i obojao.
Od onda je brod ka boca,nigdi ni kapi vode i sve dobro izgleda.

zato jer ima istine u tome
Gaso
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara i Betina 700

PostPostao/la Mali Dabar » 19. 12. 2009. (15:17)

Znam da drvo trune. Koliko je otprilike vjek trajanja drvenog broda presvucenog u plastiku.
Isplati li se drvo oblačiti u plastiku ili je bolje da drvo ostane ipak drvo.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la domagoj » 19. 12. 2009. (18:06)

Ne znam da li se isplati, mislim da ovisi od slučaja do slučaja, ne može se generalizirati. Ja radije ne bih, ali moj je već bio plastificiran. Sad se ne zamaram nakon koliko će vremena drvo propasti, jer propadne s vremenom svakako, bilo plastificirano ili ne. Treba ga zaštiti koliko je moguće i nadati se da će što duže trajati.
domagoj
Member

PostPostao/la domagoj » 19. 12. 2009. (18:11)

Svi su čitali, ili barem čuli za "Vlak u snijegu", ali brod u snijegu ...
slika
domagoj
Member

PostPostao/la legi » 20. 12. 2009. (20:55)

Kad se plastificiraju drvene barke.... kad je drvo loše,gnjilo,dotrajalo,kad su stajale dugo vani pa su se rasušile,to je zadnji čin da pokušate spasiti barku od propadanja,nekom uspije nekom i ne......ima i takvih koji dobru barku plastificiraju,jer im se ne da piturat i brinut oko broda,jer su lijeni,već sam pisao o tome,svi koji nemaju vremena za drveni brod nek ga i ne kupuju.....ne treba im......kupi plastiku pa si na miru......
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la Mali Dabar » 20. 12. 2009. (21:22)

Šteta što ti brod nije natkriven tako da možeš svakodnevno raditi. Ovako na otvorenom teško ceš moci išta napraviti do kraja zime.
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la domagoj » 21. 12. 2009. (07:38)

Pa vidiš li ove drvene stupove - to su nosači krovne konstrukcije. Prekinula me je kiša i snijeg. Sav materijal za krov je spreman, samo da se popravi vrijeme.
domagoj
Member

PostPostao/la lupis » 21. 12. 2009. (12:34)

domagoj je napisao/la:Pa vidiš li ove drvene stupove - to su nosači krovne konstrukcije. Prekinula me je kiša i snijeg. Sav materijal za krov je spreman, samo da se popravi vrijeme.

Svaka čast na trudu,za tako nešto treba volje i ljubavi! :thumbup:

Mnoga lipe drvene barke propadaju po konobama zbog nemara ili lijenosti vlasnika!

Najbolje što se svakoj drvenoj barci more dogodit je da vlasnik sam shvati ako je drvena barka za njega!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Mali Dabar » 21. 12. 2009. (18:34)

Sory ! Ja sam mislio da su su to postavili HEP-ovci za struju . :lol:
Sretno sa restauracijom. Izvještavaj nas o daljnjem toku radova,a ja cu ti pomoci ako budem mogao kojim savjetom.
Pozdrav !
Mali Dabar
Old Senior Member

PostPostao/la domagoj » 21. 12. 2009. (22:11)

Hvala, svaki savjet je dobrodošao. Za početak: treba mi love. Imaš li kakav savjet?
domagoj
Member

PostPostao/la matrix357 » 22. 12. 2009. (13:02)

carapu na glavu i u banku po nepovratni kredit :lol: :lol: :lol:
najbolje dane proveo sam noću!
matrix357
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: qs435 40efi

PostPostao/la domagoj » 16. 01. 2010. (19:49)

Mali Dabar je napisao/la:Šteta što ti brod nije natkriven tako da možeš svakodnevno raditi. Ovako na otvorenom teško ceš moci išta napraviti do kraja zime.

Izgradnja nadstrešnice je u tijeku. Prvo sam digao nosive stupove i horizontalne grede:
slika

Zatim sam izradio nosače krova:
slika

Problem je bio dignuti te nosače na visinu 3,5 m, ali danas sam i to završio:
slika

Ovako izgleda odozdo:
slika

Sada na ove nosače treba pričvrstiti letve na koje će se postaviti rebrasti lim. Stranice će biti od folije za plastenike koja se ljeti može skinuti i umjesto nje staviti mreža za zaštitu od sunca.
domagoj
Member

PostPostao/la josip » 16. 01. 2010. (21:35)

Bogami dobar posao, i želim ti da ne dođeš do mrežice protiv sunca već da se u tom periodu lagano vozikaš i pomalo sređuješ detalje u unutrašnjosti.
josip
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.