Gull 745

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Gull 745

PostPostao/la amiklic1 » 08. 11. 2009. (10:16)

Evo odakle sam ubrao ideju frižidera u kuhinskom bloku. zaintrigirala me malo ova slika već prije, al' informacija je ostala u glavi. Valjda sam se zato sjetio.
slika

Sad će neki reć da zašto nisam odmah to tu radio, zašto ovo ili ono. I meni nije jasno zašto, npr. tare nema gotov odljevak frižidera iz kalupa kojeg bi mogao prodat kupcu. I to jedan za u kuhinju i drugi za u klupu. Ubaciš plastiku u kontraštampu prije spajanja, napuniš pjenom i gotovo.

Al' već prije sam konstatirao da po meni oni ne žele zaradit lovu, pa je to valjda to...
amiklic1
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la Trogiranin » 08. 11. 2009. (17:32)

amiklic1 je napisao/la:.

Al' već prije sam konstatirao da po meni oni ne žele zaradit lovu, pa je to valjda to...

Ili je možda i ovako zarađuju previše s obzirom koliko i kako rade ne samo oni nego "skoro" svi proizvođači plovila u nas, ali ti to ionako jako dobro znaš jer si prebjeg odnosno pobjegulja !!!

Nego "malo" te hebe ovo brljavo vrime ? Biće bolje kad uđemo u EU !

:thumbup: :wave: :twisted:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la amiklic1 » 09. 11. 2009. (08:00)

Aha, evo i malo sunca. Al' i puuuno oblaka po nebu..
Ako vrime dozvoli danas ćemo centrirat motor i zalit statvenu cijev plastikom...

Imam još nešto plastificirat al' nisan tio mišat u više puta, pa to čekam za sve zajedno.

Onda idu obloge bokova kabine i natkabine, pa postavljanje prozora, onda plafoni (poseban dio, a vidit ćete i zašto ;) )..

Ma ima posla ko u priči, di god pogledaš vidiš rupu u koju triba nešto ugradit'. Al' mi muški smo za to i stvoreni, zar ne ;) ;)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 12. 11. 2009. (21:03)

Bilo je i danas nešto posla... Stavljena je statvena cijev, osovina spojena na motor i zavidan nosač ležaja za brod.
Onda sam napravio pregradu koju smo kasnije plastificirali za brod (štuk 180/10 i smola/vuna 450). Motor je znači na mjestu, triba samo označit rupe za zavidat nosače za longarine, izvadit motor i namašćat navoje u longarinama...
Evo jedna brza... Ovo je prije kitanja...
slika

Onda sam stavio spremnik vode u kuhinjski blok jer sam ocijenio da je tu najprikladnije. Dno spremnika je 5-6 cm ispod vodne linije,
slika
slika

Onda sam malo razmislio i skužio da će spremnik bit' gotovo nemoguće izvući van iz tog prostora kad budu postavljeni okviri vrata i vrata, police itd....

Pošto je mogućnost vađenja spremnika neophodna, odlučio sam otvorit' servisni otvor prema desnom spremniku nafte...
Spremnik nafte se lako skine i izvadi, pa onda spremnik vode kroz otvor ide prema krmi i van...
slika

Taj otvor bit će zatvoren poklopcem s neoprenskom brtvom (za brtvljenje poklopaca) pričvršćeniom vidama.
Poklopac na spremniku
slika

Nakon toga napravio sam i zalijepio za bok dvije stope od šperploče (20mm) za koje će se zavidati ušice kroz koje se provuku trake za pričvršćenje spremnika na mjesto. ispod spremnika također ću napravit policu od šperploče na kojoj će spremnik sigurno stat'.
slika
Te stope ću sutra plastificirat' za trup jednim slojem vune 450g/m2

Nakon toga sam odrezao stražnji dio konzole na kuhinjskom bloku jer sam zaključio da je potpuno neiskorištena. prije sam dobio okvit od tikovine za taj prostor, ali odustao sam od te ideje jer imam bolju :-)
Ispod tog dijela, a iznad spremnika vode u kuhinjskom bloku, bit će frižider/ledenica.
Evo šta sam razbio...
Ovdje na slici sam krajnji dio odrezao i spojio s prednjim. Stražnji dio sa zaobljenjima poslužit će za lijepo uredit sve nakon spajanja i laminacije. Sad sam dobio dio kuhinjske plohe na kojem će bit' poklopac, a ispod frižider. Bolje rješenje nego u klupi, ali i tamo je sad super izoliran prostor od kojeg mogu napravit' jaceru ako poželim.
slika
Skidanje ovog dijela bilo je jako težak zadatak, i bez Fein Multitool alata kojeg sam kupio na SASO sajmu ne znam kad bih završio...

Na koncu sam postavio dva lijeva poklopca na bočna spremišta.
slikaUglavnom, sa svake strane bit će po dva odvojena spremišta, donje veće i gornje manje. U desnom donjem, u stepenici za izlazak na bok bit će plinska boca, u okruglom ležištu i pričvršćena trakom za stijenke.

U lijevom donjem će bit' ronilačka oprema, pojas s olovima, odijelo, peraje, maska i disalice, svašta nešto... Taj prostor će bit mokri gavun i moć e primat sve mokre stvari u sebe. Imat' će i svoj izljev.

Nakon toga je majstor plastificirao lijevi krevet u kabini (kontraštampu) za trup s dva sloja vune 450g/m2.

To je to za danas... Sutra nastavak... ;)
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la kalafat » 13. 11. 2009. (16:50)

lipo lipo al ovo kormilo (nogice od katrige) stvarno se ne uklapa
iz motora gredu okrugli dimovi (torpedo dizel) - by Uroš
kalafat
Senior Member

Tip plovila: primorka630+60cm/ vidović 300

PostPostao/la amiklic1 » 13. 11. 2009. (19:57)

kalafat je napisao/la:lipo lipo al ovo kormilo (nogice od katrige) stvarno se ne uklapa

Dašak klasike.

Razmatrao sam dosta modernih volana, od inox-a i slično, ali ni jedan se ne uklapa u moje viđenje mog broda. Inox je zimi prehladan, nekako je hladan općenito... Unutra će bit' dosta drveta, pričekaj da završim, vidit ćeš da neće bit loše...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la skanap » 14. 11. 2009. (18:32)

cini mi se da ti je najdrazi alat ubodna pila :lol: ;)
ko neplati kurbu plati likara...:)
>INOX NAUTIKA<
skanap
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: guc 7,15 sa kabinom volvo md21a 75 ks

PostPostao/la lupis » 14. 11. 2009. (19:19)

skanap je napisao/la:cini mi se da ti je najdrazi alat ubodna pila :lol: ;)

he-he...zasada,zasada......

....a čini mi se da će ju brzo zamjenit pištolj za istiskivanje raznih silikona i sika....
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la amiklic1 » 14. 11. 2009. (23:45)

skanap je napisao/la:cini mi se da ti je najdrazi alat ubodna pila :lol: ;)

Puno bolje od toga, iako ne svugdje primjenjivo:

http://www.fein.de/fein-multimaster/us/ ... r_top.html
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la škampar » 15. 11. 2009. (17:37)

Super alat!!!!
škampar
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: elan 22 fl

PostPostao/la amiklic1 » 15. 11. 2009. (18:15)

Evo nešto se i radilo. Istina, jučer, al' nisam stiga dignit ovde na forum...

Prvo sam ujutro sređivao izljeve vode iz kokpita, koji su smješteni u utoru poklopca motora. Ukupno 4 izljeva promjera 25mm svaki osiguravaju dobar volumen koji mogu primit.
Prije sam imao dva para izljeva iz broda, a sad sam po dva sa svake strane spojio jednom T-spojnicom cijevi na jedan izlaz iz broda.
slika

Stavio sam otvore za izlaz zraka iz motornog prostora. Unutra sam stavio plastična kolina za spojit fleksibilnu cijev, al' tribalo je malo improvizirat' da se sve to spoji. sad ću još malo pojačat i to je to.
slika
slika
slika
Meni izgledaju lipo. Naravno, izgled ide nakon funkcije, to je jasno. A to je jedino važno. Promjer rupe je 75mm
Na onoj dasci desno na prvoj slici, nakon šta je plastificiram za trup, bit će kutija spoja na kopno 220V s osiguračima i Fid-sklopkom.

Onda sam postavio glavne prekidače na pregradu di mislim da ih je najzgodnije stavit (bit će malo više uvučeni nego na slici).
Uglavnom, sve je poznato. prekidač Bat1, Bat2 i Bat1+2(emergency).
slika

I na koncu sam polako počeo pripremat prostor gavuna prema krmi (kojem je pristup, usput rečeno, jako loše riješen zbog nepostojanja odvojenog poklopca) za završnu obradu... Statvena cijev kormila plastificirana je s 6-7 slojeva vune 450gr/m2 i zalivena epoksidnom smolom...
slika

Na koncu sam, jer majstor koji je trebao to radit nije došao, završio plastificiranje kontraštampe kreveta u kabini za trup. izbjegavam radit' sa smolom, al' naljutio sam se i sve sam napravio u po ure vrimena...
amiklic1
Old Senior Member

PostPostao/la unije » 16. 11. 2009. (22:22)

A) izljevi ti imaju male nagibe i kad tad upasti će komad ješke, srdela, čep od pive, lišće, komad parizera unutra i stvorit će se začepljenje, tromboza koja može učiniti to da u gadnom pljusku koji zahvati splitsko područje poplavi motorni prostor....
B) rukohvati za izlazak iz mora na platformi su preblizu rubu. ako se penješ van bez a pogotovo s opremom na sebi hvatište mora biti ispred tebe inače :wave:
unije
Korisnik baniran

PostPostao/la Trogiranin » 17. 11. 2009. (06:45)

Slažem se sa Unijem i mislim da laže ko kaže da on uvik nešto ... Je da su ti izljevi od gume sa bragama i da se brage daju odvidat i guma propuvat, ali sigurno neš to baš tako često radit pogotovu liti kad upiči zvizdan dizat portele i čistit odvode, a viruj mi onda ima šporkice ajme ... Dlaka ko u priči za nepovirovat, mrva od spize pogotovu ako se još na brodu nalaze dica onda nemoš zamislit šta sve završi u odvodnom kanalu. Ja sam plastične vertikale 32 mm promjera direktno isplastificira kroz trup tako da mi je to ujedno i ojačanje za kanale da se manje uvijaju jer ipak je to brod registriran za ohoho ... broj osoba i šta ako se svi ukrcaju u krmu, a kad se nakupi smeća samo sa strelom od puške gurnem gori doli dva puta i problem riješen.

slika

Za rukohvat neću komentirat jer ja ih i nemam, imam samo sa desne strane nosač od pomoćnog motora koji mi služi ka rukohvat, a i sa bocama nikad ne ronim da bi me pritezale put nazad prilikom penjanja ali mislim da i tu Unijeva opaska ima mista .

slika
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la primorac » 17. 11. 2009. (06:58)

Izljevi bi tribali bit sa svake bande po jedan, a ne ovakav T spoj.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la unije » 17. 11. 2009. (07:39)

dobro napokon ste priznali i da vam se kokpit uvija... ;)
unije
Korisnik baniran

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 4 gostiju.