kozice s tikvicama..kuhanje u woku

Tisuću načina dobre kuhinje

Moderatori/ce: tramontana, Moderatori

kozice s tikvicama..kuhanje u woku

PostPostao/la morski konjic » 14. 10. 2009. (13:40)

ovu tehniku naučio sam iz knjiga o kineskoj kuhinji te je prihvatio jer je bila među rijetkima bez riže..
radi se o brzim tehnikama sotiranja glavičastog,gomoljastog i korjenastog povrća u woku gdje povrće zadržava sva nutrivna bogatstva i okus a kozice ili sl. samo su pridjev jer to može biti i teletina...

slika

najprije sam izdinstao kapulu a na nju ubacio fino rezane nalik na špagete tikvice (julienne) i kozice..

slika

pirjalo se(saltirajući) 5-10 minuta i zatim sam blago posolio,popaprio te legirao s malo vrhnja ..jelo je gotovo..

slika

jelo je bilo izvrsno te ga preporučujem svim ljubiteljima zdrave i lagane hrane..
preporučujem ga i svim dokoličarima,hipohondrima s teškoćama i erozijama crijevne faune i dvanaesnika,onima s hemeroidima i nadasve ljudima čiji posao ne troši puno energije poput pisaca,poeta,pjesnika,knjižničara itd...
kuhanje u woku je u trendu i wok vam u slučaju mobilizacije može poslužiti kao šljem,samo ga nasadite na glavu i vežete s kojom špigetom ili konopčićem...pri kupnji woka ne nasjedajte na skupe teflonske ili inoks jer najbolji su od običnog debljeg željeza ili gize...wok kao ni tava za palačinke se ne pere..samo se obriše i namaže novim slojem ulja ...
more i samo more
morski konjic
Member

Re: kozice s tikvicama..kuhanje u woku

PostPostao/la oneeyed » 14. 10. 2009. (13:57)

Sorry konjic ali :thumbdown: :thumbdown: :thumbdown:
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la tramontana » 14. 10. 2009. (16:27)

Kad prije si probo, jednooki? (m.k. postao 14:40; oneeyed postao 14:57)
tramontana
Moderator

Tip plovila: MAESTRAL 6,70, kabina, natkabina i TORPEDO 24

PostPostao/la morski konjic » 15. 10. 2009. (13:00)

oneeyed je napisao/la:Sorry konjic ali

pretpostavljam da vam se ne sviđa ali radi se o tehnici...a ukusi i želje su sasma nešto drugo...danas kuham rižu i mahunarke...u filmu sam zdrave prehrane ovih dana, pa možda nemam gozbu koju bih ovdje uprizorio ali jeste li znali da je riža zajedno sa mahunarkama potpuni ekvivalent za mesno jelo ??

zabijelilo je velebit i očekujemo brancine pa se nadam da ću vam uprizoriti brancine na "100 šorti" a jako mi je žao što je ova četvrt vjetrovita jer sam joj podredio svoje "slobodno" pa se moram koristiti kozicama i sl. temama....
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la oneeyed » 15. 10. 2009. (13:33)

Po mom skromnom mišljenju vrhnju u ovoj kombinaciji nema mjesta, što se vidi iz priložene slike, razlilo se uokolo i ničemu ne služi, čak ni estetici...općenito se u hranu iz woka, dakle naglo poprženoj, rijetko dodaje vrhnje, najčešće temeljci. Jedino u nekakvoj fusion kuhinji...također kombinacija kapule i vrhnja nije najsretnija, oboje jelu daju gustoću i povezuju pa je jedno višak, a zajedno prilično loše šmekaju i izgledaju...suma sumarum, ili na maslacu prepržit tikvice i kozice pa dodat vrhnje, ili na maslinovom ulju s kapulom pa izbjeći vrhnje na kraju...nadam se da ne zvučim polemično...samo predlažem..
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 15. 10. 2009. (13:56)

S tim bih se i ja složio ali djelomično. Ne volim uopće vrhnje u jelu ni na koji način, a kad vidim one TV robote kako kuhaju pa sve napljaskaju s onim vrhnjem za kuhanje izgubim apetit. No to je ukus, o tome se ne raspravlja. U svakom slučaju morski, super je tema i ideja! Vegetarijanska hrana privlači me sve više a na zadnjem Kamenjaku više se pojelo onog dinstanog mixa gljive/kapula/tikvice nego mesine :)
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la wildstar » 15. 10. 2009. (17:14)

porer je napisao/la:S tim bih se i ja složio ali djelomično. Ne volim uopće vrhnje u jelu ni na koji način, a kad vidim one TV robote kako kuhaju pa sve napljaskaju s onim vrhnjem za kuhanje izgubim apetit. No to je ukus, o tome se ne raspravlja. U svakom slučaju morski, super je tema i ideja! Vegetarijanska hrana privlači me sve više a na zadnjem Kamenjaku više se pojelo onog dinstanog mixa gljive/kapula/tikvice nego mesine :)

To i meni ide na živce ovo zadnje vrime povezujemo vrhnjem ovo povezujemo ono to nije dalmatinska prehrana jer u nas su obitavale koze i djelomično ovce pa za vrhnje ja nisam ni zna a odgojia sam se na kozjem mliku.Maslinovo ulje je zakon i friška riba ,čim vidim po ribi puno biloga luka tj. češnjaka odma mi je sumnjivo da nije bila friška.
wildstar
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: gajeta Betina 6m yanmar yse 12 kabina i natka

PostPostao/la Robi » 15. 10. 2009. (17:28)

porer je napisao/la: Vegetarijanska hrana privlači me sve više a na zadnjem Kamenjaku više se pojelo onog dinstanog mixa gljive/kapula/tikvice nego mesine :)

ja sam proba vegansku prehranu, makrobiticku, pa jos nekakve vlastite improvizacije, ali na kraju sam se zadrza na kombinaciji ribe i vegetarijanstva. i zanimljivo je da kad god bi ekipno isli negdi u prirodu gustat i sta lipo pripremit uvik su svi bili goluzni na moju spizu, a sva mesina sa gradela bi ostajala dok god se moje ne bi izilo. :D
Robi

PostPostao/la primorac » 15. 10. 2009. (19:54)

Nemojte mi napadat Baracudu jer je čovjek umjetnik od kužine profesionalac k tome, a greške se potkradaju i najboljima 8-) .
Dunkve, umjesto vrhnja tribalo je ubacit rižu arborio u primjerenoj količini, te dinstati jedno 20 minuta odnosno dok riža bude al dente. Podlivati temeljcem po potrebi.

By the way, za wok triba poseban plamenik, tako da uredno može poslužiti teća gizana, a čak i inox dolazi u obzir. aisi 304.
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la morski konjic » 15. 10. 2009. (20:27)

oneeyed je napisao/la:mom skromnom mišljenju vrhnju u ovoj kombinaciji nema mjesta, što se vidi iz priložene slike, razlilo se uokolo i ničemu ne služi

ništa se nije razlilo i i te kako služi...radi se o tome da to nije umak od vrhnja nego samo legir koji nam služi da pospaja masnoću i likvid od tikvica...

vidim da vas vrhnje iritira i da ga ne pripajate "našoj kuhinji" a pitao bih vas što to mislite da je naša kuhinja ?? u čemu se ona izdvaja od mediteranske i koja su to jela koja možemo nazvati kao originalna hrvatska iliti dalmatinska ?? možda ražanj ?? ..ne...možda pašticada ??nnnnnn..možda njoci,blitva ...nnn...rožata ...mmmmmmm ("custard" je odavno izmislila francuska)...ili kaštradina ..bah...(obična ovčetina "a lla provanse").-..."hrvatska cuisine novelle"...ulovi me smijeh kada mi mediji tumače da nas ana ugarković uvodi u taj svijet(svaka njoj čast,ne shvatite me krivo) ..ali....ništa nije hrvatsko..sve tehnike i sve temelje napravile su druge nacije,mi ne,-- ..možemo tumačiti da je brodet viški iz visa ali to je samo inačica bujabesa,isto tako gregada i škrovada...
ajde možda buzara jer to nisam nigdje uočio ali to je ionako teška grehota nad robom poput škampa...

vrhnje je obrano mlijeko koje je odnedavno (zadnjih 10-tak godina) hit u gastronomiji otkad su ga mljekarske kuće izbacile na tržište kao polutrajni produkt koji se zbog emulgatora pri jačim temperaturama ne razdvaja kao sirovo obrano mlijeko..
u gastronomiji je bjeli umak(bešamel) kao jedan od temeljnih umaka izgubio bitku s pojavom ovog vrhnja koje je uvijek dostupno i lako se s njim radi pa ne čude restoranski meniji koji ubacuju u svoj repertoar zelenu paštu s ovim ,onim...njoci s gorgonzolom,dimljenim lososom,saint jacques školjkama,sve fuže i rezance bilo s tartufima,šparogama ili škampima i sl.,
..koje je izgleda u redu da je temelj vrhnje, ali s druge strane ono što je
tipično za hrvatskog konzumenta,da teško prihvaća novosti i tvrdoglavo će rađe naštetiti svom tijelu i nepcu negoli odstupiti od navika tj. tradicije pa se kunemo u domaća vina (mutne kiseliše),rangava ulja,i hladnim odojcima pa i to vrhnje odbacujemo kao da u hrvatskoj nema krava i kao da to hrvatska kuhinja nema a evo sjetio sam se zagorskih štrukli ,(ajmo reći "??")hrvatskog specijaliteta u čijoj je recepturi vrhnje ili pak "ragu juhe" neizostavne čimbenice hrvatskog svečanog menu-a koja se legira--vrhnjem,...

spojevi u gastronomiji danas su na vrhuncu pa se sir služi s grožđem ,tartufima i medom,-pršut-s dinjom,-riba s jabukama -- biftek s čokoladom-sladoled je od maslinovog ulja- svinjetina u kokosovom mlijeku.........itd,itd

mislim da nitko nije gladan...
more i samo more
morski konjic
Member

PostPostao/la primorac » 15. 10. 2009. (20:44)

Nisi iša navigati?
Ne odlučuje onaj koji izlazi na referendum, nego onaj koji broji glasove.
primorac
Old Senior Member

Tip plovila: Kvarnerplastika Raša "UČKA"

PostPostao/la oneeyed » 15. 10. 2009. (20:45)

Ja osobno nemam ništa protiv vrhnja, dapače. Problem je po meni u lošem spoju namirnica.
Naša kuhinja. Po meni se pojam naša kuhinja odnosi na način pripreme i izbor sastojaka jela kako su to radile naše majke, bake, koji nije ostao na eksperimentu nego se udomaćio i prenio s generacije na generaciju bez obzira koje mu je porijeklo. Ne vidim da itko tvrdi da je to autentično hrvatsko, naš izum, ali da je naše jest. Reći da to nije naša kuhinja je isto kao reći da hrvatski jezik nije hrvatski jer je pun tuđica: turcizama, germanizama, talijanizama i inih izama. Naš je jer mi govorimo taj jezika i naša je kuhinja jer mi tako pripremamo jela.
oneeyed
Old Senior Member

PostPostao/la morskivrabec » 15. 10. 2009. (21:08)

morski konjic je napisao/la:
oneeyed je napisao/la:Sorry konjic ali

pretpostavljam da vam se ne sviđa ali radi se o tehnici...a ukusi i želje su sasma nešto drugo...danas kuham rižu i mahunarke...u filmu sam zdrave prehrane ovih dana, pa možda nemam gozbu koju bih ovdje uprizorio ali jeste li znali da je riža zajedno sa mahunarkama potpuni ekvivalent za mesno jelo ??

Ekivavlent za meso malo morgen. Meso je meso i njegove nutritivne vrijednosti ništa ne može nadomjestit ma što u knjigama pisalo i u što god pojedinici vjerovali. Čovjek je rođen takav da mu trebaju različite namirnice, a to što je zdrava hrana mogla bi bit široka rasprava, svaka je hrana zdrava u umjerenim količinama, pa i masna. S druge strana svaka je nezdrava kad je u njoj kemija pa i verdura (zelenje) kad se prska s raznim sranjima.
'Ko ne zna bestimat, neka kupi parangal
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la morskivrabec » 15. 10. 2009. (21:22)

I još nešto, možete mi se smijat što ću reći, ali zajebite te rasprave što je čija kuhinja, više ne postoji talijanska, francuska, hrvatska, češka, ruska, bangladeška i ostale kuhinje... To je bilo prije 200 godina. U međuvremenu sva jela su postala toliko slična da su rasprave o pojedinim kuhinjama bespredmetne. Svatko je dodao nešto svoje. Zašto bi npr. puževi bili francuska izmišljotina kad su se jeli i u nas ili recimo pizza (inače pogača siromašinih) talijanska kad je viška pogača slično jelo, razlika je jedino u vrsti namirnica, ali način pripreme gotovo je isti. Biće se tijesto nije niđe peklo nego u Italiji!?
Može se jedino govorit o pojedinim kuhinjama kao specifičnima ako korištenih namirnica nema negdje drugdje za nabavit, no danas kad je svijet postao globalno selo sve je postalo dostupno. I patata, krumpir je donesen iz amerike pa je li pečenu patatu kontamo za američku kuhinju? Jbte, pa ja ko dijete nisam ni znao da postoji voće poput manga ili kivija, a sad ih ima kupit i u najmanjim butigama.
Ili evo recimo roZata koju morski konjic i većina vas krivo zove roŽata je npr. dubrovačka slastica (zato i jest Z a ne Ž), a svojataju je i Francuzi, pa ko će sad dokazat je li se prije jela u Francuskoj ili u Dubrovniku. Pođite u Italiju i u svakom gradu na jugu ćete čut kako su baš oni izmislili pizzu.
'Ko ne zna bestimat, neka kupi parangal
morskivrabec
Korisnik baniran

PostPostao/la morski konjic » 15. 10. 2009. (21:25)

oneeyed je napisao/la:Problem je po meni u lošem spoju namirnica

to je s moje strane provjereno i vrhunsko..,molim probajte..jednostavno je .

oneeyed je napisao/la: naša je kuhinja jer mi tako pripremamo jela

u redu ..shvaćam vas ..u pravu ste..

primorac je napisao/la:Nisi iša navigati?

to pitate mene ??...neznam o čemu je riječ..ja ne plovim..

primorac je napisao/la:mi napadat Baracudu

mislite li na mene ?? ne razumijem..

primorac je napisao/la:Dunkve, umjesto vrhnja tribalo je ubacit rižu arborio u primjerenoj količini

riža arborio ,talijanska riža kratka zrna ima kremastu građu i tvrda pod zubima , upotrebljava se za rižote zbog škroba
koje ispušta te daje kremastu teksturu rižotima .......

ali..ako već govorimo o dodatku riže ..u ovo jelo najviše bi odgovarala "basmati"riža ,ili tajlandska , aromatična, i upotrebljava se namakanjem iz prva a potrebno joj je 10-15 min kuhanja ----osnova indijske kuhinje i svih rižinih pilava ...

i dobili bi pilav od tikvica i kozica ..

paella---živopisna španjolska mješavina riže sa plodovima mora,svinjetinom,kobasicama,piletinom i pomodorima...

japanci imaju posebnu vrstu riže,ljepljiva i kratka zrna,radi se s octom (kisela) i poslužuje na kraju svakog obroka..upotrebljava se i za "sushi"...
more i samo more
morski konjic
Member

Sljedeća

Natrag na Mediteranska kuhinja

Trenutno korisnika/ca: / i 5 gostiju.