Galeb

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Galeb

PostPostao/la lošinj » 18. 09. 2009. (11:34)

Gledao sam malo oglase pa nailazim na Galebove po par godina stare sa motorima do 50 ks i rijetko je koji ispod 40 000eur.
Pa ljudi moji koliko onda dođe novi i zar to nije ipak puno pretjerana cijena?
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la panulaš » 18. 09. 2009. (16:56)

Ako samo goli kit košta 11.000 EU, Yanmar 75 KS 14.000 EU to bi bilo bez ičega 25000 EU. Vjeruj mi da hidraulika, osovina,propela,elektronika,radio,GPS,vitlo,rezervoari,baterije,pumpe,webasto,duple komande,ev. tikovina,prozori,solarno,radio,kuhinja,uređenje kabine,tenda, rad majstora i ......... koštaju i više od 40000 EU.
Osjetio na vlastitoj koži.
Slažem se da je to sramotno.
Mislim da je problem što su brodske stvari precijenjene i preskupe i to svaka pojedinačno, naravno i ove kit izvedbe.
Ali što se tu može.
I još kad imaš kvar onda bi poslao sve u .....
Za sada i dalje plovim, a da prodajem ovaj brod sa svom ovom opremom nisam ni sam pametan koliko bi tražio, sigurno više od 40000 EU, nakon čega bih u svakom slučaju bio u gubitku.
Pozdrav
Nema do lubina iz karina
panulaš
Member

PostPostao/la lupis » 18. 09. 2009. (18:48)

Brodske stvari su kakve su,uvik su koštale malo više!

Ali npr,puno opreme koje je Panulaš nabrojao može se stavit u brod koji je daleko skuplji u konačnici!Isti gps ili radar,npr ili isti Yanmar stavlja se u jedrilice od 16 metara nove,koje koštaju po nekoliko stotina tisuća eura!I što je onda 14 tisuća koliko košta motor u odnosu na ostalo?A skoro pa ništa!

A ako počnemo priču da je taj goli kit daleko precjenjen i da se za 11 tisuća dobije poluproizvod onda treba ipak priznat sam sebi da neki brodovi s obzirom na kvalitetu i cijenu ne zaslužuju da ih se nakiti svim i svačim!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la marselomm » 18. 09. 2009. (19:13)

Slazen se sve ovo nabrojano se puno više isplati ugraditi u brod 9-10 metara. Jer tada ćeš sve to donekle moći i naplatiti pri prodaji, a ovako kad se vidi cijena galeba od 50 tisuća eura to je previše. Za te novce se uzme puno bolji brod.
marselomm
Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la Trogiranin » 18. 09. 2009. (19:22)

Uzme se "puno" bolji brod star deset godina ! Koliko košta bilo koji brod naše proizvodnje dužine cca 7 m sa svom opremom koju navodi Panulaš : -Grašo, Pičuljan,Gull,Čudak,Marušić,Betina,Maestral,Kustera,Leidi ... ?!? :shh:
,a i kakav bi to lignjolov bio da se ne mora beštimat, te ja pitam ? BY zipi

Ovaj Trogiranin ...pa vidi mu lokaciju....,i ti bi njemu vjerovao..??...by LUPIS

Imat brod na livadi je isto ko i imat kravu, ne možeš plovit! ..... A KO BI DRUGI ..... LUPIS !!!
Trogiranin
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb 6,75 Lombardini LDW 2204

PostPostao/la lupis » 18. 09. 2009. (22:20)

Trogirko,poanta je u tome da su svi ti brodovi koje si nabrojao osim recimo Pičuljana u istom košu,nemam ništa protiv galeba i njegovih verzija,... ali svi su oni prenatrpani top-opremom i motorima kakve ne zaslužuju!Imaš svjetski priznate motore,imaš svjetski priznate radare i drugu elektroniku,imaš evropski priznate prozore...,a sve to u nekoj barčici koja se proizvede godišnje u 10 primjeraka i koju ne kupuje nitko izvan Hrvatske(pitam se zašto?)Kad ti nekom strenđeru pokažeš galeba ili grašu,i kad mu kažeš da to čudo košta opremljeno 50-70 000 eu,onda se oni hvataju za glavu i nije im više ništa jasno!

Meni taj stil opremanja domaćih plovećih poluproizvoda asocira kao kad smo nekad ne baš davno svi na stojadine stavljali aluminijske felge, maglenke,mucaste presvlake ili serijske volane zamjenjivali Momovim a auspuhe nekakvim talijanskim...,a u biti sve je to hrpa šrota koji se ne cijeni nigdje osim kod nas!

I dogodit će se ista stvar kao i s autima ,čim netko shvati poantu!:kad nam uvozna kvalitetnija plovila postanu dostupnija(kad se skinu ovi nameti) nitko više neće kupovat domaće kante po kojima nakon što ih uredno platiš imaš još godinu-dvi dana što radit!
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la dome » 19. 09. 2009. (00:26)

dome je napisao/la:
porer je napisao/la: moram priznati - lupis je u pravu
1) predstavi se , ispuni rubriku “Lokacija” i tip plovila
2) koristi “Pretražnik”
3) slikaj ribu bez krvi i tamo gdje je ulovljena, ne u kuhinji...
4) o problemima porazgovaraj najprije sa moderatorima putem pp-a
dome
Moderator i djelatnik u sektoru nautike

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la lošinj » 19. 09. 2009. (07:53)

Kada smo mi Hrvati takav narod.Mi bi kupili Fiata i onda od njega napravili Mercedesa.Kda stranac oće Mercedesa onda ga i kupi ako može.Tako je i sa brodima.Kupimo barku od 6m pa staviš VHF.radar ,wc,kuhinju,vinč ( odjednom je teško dizat sidro od 6 kg ) i ne znam šta.Onda skužiš da uopće ne kuhaš jer nema mjesta za to i da je ljepše sr@t preko bande.Staviš brod na prodaju i tražiš ogromne pare za nešto što pola toga ne vridi i onda se čudiš kada ti se ljudi smiju na cijenu.
Dati 50 000 eura za plovilo od 6-7 m je po meni čista ludost.
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la moreplovac » 19. 09. 2009. (08:22)

lošinj je napisao/la:Kada smo mi Hrvati takav narod.Mi bi kupili Fiata i onda od njega napravili Mercedesa.Kda stranac oće Mercedesa onda ga i kupi ako može.Tako je i sa brodima.Kupimo barku od 6m pa staviš VHF.radar ,wc,kuhinju,vinč ( odjednom je teško dizat sidro od 6 kg ) i ne znam šta.Onda skužiš da uopće ne kuhaš jer nema mjesta za to i da je ljepše sr@t preko bande.Staviš brod na prodaju i tražiš ogromne pare za nešto što pola toga ne vridi i onda se čudiš kada ti se ljudi smiju na cijenu.
Dati 50 000 eura za plovilo od 6-7 m je po meni čista ludost.

Slažem se da su cijene prenabrijane .. ali što je alternativa .. čak i kad bi kit bio đabe, pa da od ukupne cijene 50-60k eur oduzmes 10k .. opet je velika cifra kao što kažeš za brod od 6-7 metara ..
Ko od stranaca uopce radi takve brodove, koliko znam marry fisheri su tu negdje po cijeni kad uzimas komplet sa vanbrodskim motorima, ali opet to je vise gliser nego PD ...
moreplovac
New Entry

PostPostao/la lupis » 19. 09. 2009. (08:52)

Alternativa je da postoje prozori koji nisu "F xy"(ne znam što fali najobičnijem plexiju),postoje motori koji rade i koji su pouzdani a nisu yanmar....
Ako čovik ima para i ako mu je to gušt,neka oblaže tikovinom,neka "orgija" s elektronikom....,ali pri prodaji nastaju problemi jer većini ljudi koja su zainteresirana za takav tip broda netreba 70% te bižuterije!

Sad malo gledam moda je onaj roll-bar na krovu,to je za mene potpuno suvišno na brodovima o kojima pričamo....,ja imam jarbolet u obliku prokrom cijevi fi 30 i na njemu bijelo svjetlo(to je kupljeno sve gotovo,nije ručni rad,ali je sigurno najjeftinija varijanta),bočna su na boku kabine,reflektor mi je u kabini prenosni,sirena isto,radar mi naravno netreba...,e ali jebi ga sad svi to stavljaju i to diže cijenu.

Kod prozora je najsmješnije da opet ljudi stavljaju prozore najskuplje "za sva vremena",a onda za 2-3 -5 godina prodaju barku skupa s prozorima.Staviš lipo plexi,prominiš ih svaki 5-10 godina ako u međuvremenu nisi prodao barku i gotovo!
Za te pare koliko koštaju komplet alu prozori moreš svake godine stavljat novi plexi!Ali zamisli da kupiš galeba novog i da staviš plexi na njega....,ajme to bi bila najveća ćakula u selu.....
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la niksa » 19. 09. 2009. (10:31)

LUPIS JE OPET U PRAVU!!!!!!!!!!!!!!!

p.s. glede ušteda u opremanju plovila molim kontaktirati Malog od palube
PLAĆAJMO POREZ DRŽAVI KOJU VOLIMO
niksa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: drvena plastificirana pasara bez kabine

PostPostao/la lošinj » 19. 09. 2009. (11:18)

A valjda kada uđemo u Europu će sve pojeftiniti,jer će putevi za uvozne brodove biti još slobodniji.Talijani imaju naše duple plaće,a opet naprave bolji i jeftiniji brod od naših.
Danas više ne možeš kupit ni Dalmatinku staru 10 g. da nema kuhinju kao da je čovik sa njom tjedan dana na moru.
Kada uzmem Grašu 19 od dodatne opreme će imati samo motor i sonder i to je sve što takvoj veličini plovila treba.
lošinj
Old Senior Member

PostPostao/la amiklic1 » 19. 09. 2009. (12:10)

Aj Lupis ne gnjavi... U pravu si šta se svega tiče, ali triba skužit da postoje ljudi koji:

1. Ne žele plexi jer je inferioran (kvalitetom, dakako) staklu. Postoji i varijanta lijepljenja stakla na brod, al' nećemo o tome (bez preskupih okvira).
2. Žele dobar, pouzdan i kvalitetan motor, pa daju više love od nekih drugih koji imaju Torpedo ili šta ja znam...
3. Žele radar, jer se nekad plovi i noću (OK, netko ne, ali...), a žele znat ima li oko njih idiota koji su svaku noć, pogotovo zimsku, ispred naših gradova i mjesta bez ikakvog svjetla.
4. Žele stavit rollbar na krov jer se sama instalacija znatno olakšava, antene su na povišenom položaju, svjetla isto, ne smeta na boku natkabine, ujedno je i nosač svjetla , reflektora (ne vole baš svi ručni, jer triba nešto i pridržat, dohvatit, dodat, a to s ručnim ne ide), sirene itd...

Sve to čovik može samo ako ima love. Po meni je iznimna glupost kreditirat' se za kupovinu broda (triba vidit koja je cijena onda, ne sigurno ona koju je naveo proizvođač/trgovac ;) ), i onda ne promisle da im dosta stvari i ne treba, a pogotovo zato jer stvaraju puuno veću cijenu plovila.

Uglavnom, ko ima love nek kupuje šta god oće... Ja plexi ne bi nikad stavio ni na Istranku, stavio bi pravo kaljeno staklo (cca 160 Kn po metru kvadratnom) u gumeni keder, i miran...
amiklic1
Old Senior Member

Tip plovila: Gull 745 / Yanmar 4JH4AE

PostPostao/la lupis » 19. 09. 2009. (12:43)

Ma stavi ti što želiš,tvoji novci i tvoja stvar....,za mene je to bacanje para!
Pa ne misliš valjda da ti to netko brani ili da će ti uzet za zlo??

Ovo pod dva je upravo Torpedo,dobar,pouzdan i kvalitetan!Kad bude Yanmara u tolikom broju ko Torpeda i kad naprave sve one sate koje su Torpedi i Rakovice oddrndali onda možemo pričat o tome koji je pouzdaniji!

Yanmar je više nego dobar i daaaleko premašuje svojim renomeom renome jednog galeba ili Gulla!

Gull ili Galeb pa i Maestral gledajuć po kvaliteti izrade samog broda su u rangu "dovoljan"!

Kužiš?
Imaš jedva prosječan brod a u njemu vrhunsku opremu!
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la baraba » 19. 09. 2009. (13:09)

slažem se s lupisom. (ovo je nekakva bolna poštapalica na forumu vidim. :D)

prečesto vidim kako ljudu ulupavaju previše novaca za opremanje plovila, pa kada skuže da "to nije to" nakon što su potrošili hrpu love misle da će ga lako prodati "makar da izvuku uloženo".

znam tipa koji je u adriu 1000 uložio preko 70 000 eura opreme. plus vrijednost kita. sada se taj brod prodaje za 65 mislim. već 2. godinu nema kupca. on je u brodici od 10 m dobio 2 ležaja od 175 cm. i da, ima generator, yanmara od nekih 180 ks, hidrauliku, autopilot, lcd tv, radar, čak i perilicu za suđe!?, tuš, wc, invertor, razvodnu ploču od 2k+ eura... nema šta nema od opreme. dokazano totalno fulana investicija.

otvorite malo oglasnike i pogledajte kakve se jahte mogu kupiti za 65 k eura...
baraba
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 2 gostiju.