Nisam sada na Susku, i ne mogu ti poslikati kako sve kod mene napravljeno, a svejedno bi bilo težko, pošto imam nešto u motornom prostoru, i kablovi su sakriti, i Inverter/Charger u kabini u klupici, za onog znam koji je model, ali trebat ču detajlno pogledati sve, sledeči put.
Imam je slično ko ovo na shemi, jedino nema Multi Remote Panela i Isolation Transformera, ali imam ovaj BMV-600, i Charger/Invertor 800W (Multi Plus C 12/800/35).
Ovi sistem od Victron-a nisam ja osobno birao, nego je to moj stari sam radio, pa neznam točno kako je sve spojeno, a ostalu elektroniku sam ja birao, pa znam sve u detajle. Imam u motornom prostoru još neku plavo kutiju od Victrona, neznam dali je to regulator punjenja ili ovaj MultiPlus Compat. Koliko je meni poznato solarni panel je spojen na ovaj regulator, ali trebat ču provjeriti pa pitati starog koji je model ove plave kutije u motornom prostoru ili je to samo komponenta Bettery monitoring sistema od displaya BMV-600. Sad sam malo pogledao, u u prospektu od BMV-600 piše, da bi trebao mjeriti on i struju punjenja a ne samo struju pražnjena, izgleda da ču trebat sledeči put detajlo pogledati kako su mi sve to spojili jer sumnnjam da nije sve kako bi trebalo bit, pošto sada mogu vidjet samo struju pražnjenja a ne i struju punjenja. Inače ovo što si slao na shemi od Victrona je OK, ali mislim da ti nemaš potrebe za Isolation Tranformerom, koji u stvari odvaju vanski 220V od brodskog 220V, odnosno odvaja uzemljenja. Ja imam 220V sa kopna direktno vezano na Inverter/Charger a isptred osigurač za 220V, a uzemljenja sa kopnog nemam spojenog na brod, znači samo faza i nula, baš zubog toga pošto neču koristiti potrošače 220V koji trebaju obavezno uzemljenje, nego samo punjače za elektroniko. Koliko sam pričao sa onom koji je sve ugradio, nema potrebe komplicirat sa uzemljenjem, ako se 220V sa kopna koristi samo za punjenje Akumulatora i ne ide direktno u 220V strujni krug na brodu. Če se raspitati za onu kutiju u motornom prostoru, dali je to Multi Plus Compact, šti mislim da bi znalo bit i kako imam spojen Solarni panel, kako je rješena regulacija punjenja.
Što se tiče alternatora i ja sam isto mislio da bi bilo bolje imat jačeg od 80A, pošto ima dosta potrošača. Za sada nemam potrebe da bi imao jačeg, ali ako bi boravio na brodu tjedan dana, pa bi isto i potrošnja bila malo veča, milsim da bi imalo smisla imati jači alternator, možda bi bilo dobro da uzmeš jačeg, recimo 100-120A, jer gad se kupuje nov motor, uvijek ima više opcija, pa ako nije preskupa doplata za jači alternator, imalo bi smisla.
Mislim, da bi ti bilo idealno 2x200Ah akumulatori i 120A alternator ili samo servisnu bateriju 200A, jer za start motora mislim da nema potrbe po 200A, pa nečeš imat straha da ti nestane struje. Pametno je imati Solarni panel i zbog ovog samo pranjenja akumulatora, zato sam i u mojoj brodici ugradio ona 5W panel i radi svoj posao, uvijek imam max pun akumulator, tako da nema straha da bi se ispraznili, kad me nema.
Servisne baterije aku su istog tipa i kapaciteta možeš uvijek spojiti paralelno, pa imaš onda jedan veliki akumulator, jer različiti naponi su uvijek samo na startnoj i servisnim baterijama i ove treba odvojiti.
Odlična knjiga, pročitat če je, kad ču imat vremena, dva broda, dvije brige, dva sistema, ...., pa mi pomalo nestaje vremena za sve, ali polako ču i B700 znat u detajle.