Postao/la štrop » 15. 07. 2009. (10:32)
Da cili batali su se kišali dugo u moru ali od toga su odustali, jer se pokazalo da uleti morska biša, a more ubije šumsku,zbog toga su se kišali, zato samo pranje od par dana i gotovo, ispilano drvo može stajat jako dugo zaštičeno(modra galica ili nafta), ili treba stalno sa njim radit, dokaz, u starim kućama (u mojoj oko 150g staroj)drveni podovi su od borovine sa ničim se nisu pituravali nego samo gazili tj, strugali i tar godinama i naravno i fregali su se, i danas zdravi ko cekin mogu slobodno na barku. Da, jasen je dobro drvo pogotovo za vesla kaja su se u prošlosti radila i od borovine i bila jako dobra. Nabrojio sam drvo koje reste oko moje kuće jasen ne postoji. Kad ti nešto treba sagumu u ruku i tražiš u gori. Da tu je irok, tik, mahagon (mahagovno kako ga jedan moj zove)i ostala egzotika, to su novija drva uvozna koja su se kasnije počela upotrebjavat ali samo za određene stvari, napr. škaf i palube irok i tik, prije borovina, a nikako hrastovina, parapeti u kabinama mahagon (ima ga nekoliko vrsta u nas obično najgora klasa izagnje brzo kao beškot), htio sam napomenut samo ono što je bilo dostupno iz naše baštine, tu je još i zelenika, planika, koštil, rogač, maslina i druga manje poznata drva, dakako ariši sibirski, slovenski (ariši jedina crnogorica kojima otpada lišće), bosanski bor, mulika iz boke kotorske i tako, ali mene zanima kako sam reka naše drvo ispred kuće. Prije sto godina bilo je nemoguće dognat hrastovinu iz Slavonije to bi koštalo više nego deset brodova, a gradili su se trabakuli i logeri do 30 m sve se je raspilavalo ručno posebnom tehnikom, dricavalo i bušilo sve bez modernih strojeva i struje to su bili meštri i brodograditelji. Ja se tome divim i poštujem, da mi je danas doć u škver prije stotinjak godina i kojeg meštra pitat neke stvari što me sad zanimaju, neman od koga doznat.