dalmatinka-ven 590

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: dalmatinka-ven 590

PostPostao/la VERMO 65 » 29. 05. 2025. (19:58)

Hvala :thumbup:
VERMO 65
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Dalmatinka 7m,Torpedo 18/24

PostPostao/la šetač pasa » 18. 07. 2025. (06:53)

VERMO 65 je napisao/la:Pozdrav
Već par mjeseci sam u potrazi za nekim gliserom i još se nisam odlučio.
Sada mi kroz glavu prolazi ideja da umjesto unutarnjeg motora torpedo 18ks stavim na svoju Dalmatinku sa plastificiranim spojlerom jači vanbrodski motor naravno sa rezanjem
spojlera tako da se može koristiti.
Pitanje za znalce: da li se to isplati te koja je maksimalna snaga motora koja bi se mogla staviti, šta dobijam a šta gubim?
Svaki savjet je dobrodošao.
Hvala

Ja bi na takvu ideju zaboravio. Ili uzmi gliser ili nastavi s deplasmancem polako. U svakom slučaju, provjeri u HRB koji proizvođač ima atest za koliku jačinu vanbrodskog motora. Uz sav trud oko spojlera i uz blagoslov HRB-a, dobit ćeš 2 -3 milje na brzini. Možda malo više, al izglisirat nećeš. O potrošnji bolje ne otvarat rane.
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
Što više upoznajem ljude, draži su mi moji psi.
šetač pasa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Ven 590 Z

PostPostao/la Sunseeker » 18. 07. 2025. (08:04)

šetač pasa je napisao/la:
VERMO 65 je napisao/la:Pozdrav
Već par mjeseci sam u potrazi za nekim gliserom i još se nisam odlučio.
Sada mi kroz glavu prolazi ideja da umjesto unutarnjeg motora torpedo 18ks stavim na svoju Dalmatinku sa plastificiranim spojlerom jači vanbrodski motor naravno sa rezanjem
spojlera tako da se može koristiti.
Pitanje za znalce: da li se to isplati te koja je maksimalna snaga motora koja bi se mogla staviti, šta dobijam a šta gubim?
Svaki savjet je dobrodošao.
Hvala

Ja bi na takvu ideju zaboravio. Ili uzmi gliser ili nastavi s deplasmancem polako. U svakom slučaju, provjeri u HRB koji proizvođač ima atest za koliku jačinu vanbrodskog motora. Uz sav trud oko spojlera i uz blagoslov HRB-a, dobit ćeš 2 -3 milje na brzini. Možda malo više, al izglisirat nećeš. O potrošnji bolje ne otvarat rane.

Nije 2-3 milje malo. Ja bih volia da moj putne ide 8 milja kad neki Gradci koje znam. To zbilja nije mala razlika.

Glisirat može, znam i Dalmatinku i Gradca koji glisiraju, oba su na 40ks i ljudi su se potrudili. E sad, koliko se to isplati - ako ne radiš sam - ne virujem.

Al da ide putne oko 8 milja ne bi triba imat neke prevelike preinake ( spojler i bolja penta/ veći unutarnji ).
Sunseeker
Member

Tip plovila: Gradac

PostPostao/la šetač pasa » 18. 07. 2025. (19:42)

Pa to je to. 6 milja putne plus 2 - 3 sa spojlerom i jačim motorom. Ako ga to zadovoljava. Samo je zeznuto jer brod preko 7 m i motor preko 25 ks nemaju trajnu registraciju.
"Ja se ne slažem niti s jednom riječi koju si izgovorio, ali ću do smrti braniti tvoje pravo da ih izgovoriš." - Voltaire
Što više upoznajem ljude, draži su mi moji psi.
šetač pasa
Old Senior Member

Vrsta ribolova: mali
Tip plovila: Ven 590 Z

PostPostao/la Ivek Zagorec » 20. 07. 2025. (14:43)

šetač pasa je napisao/la:. Samo je zeznuto jer brod preko 7 m i motor preko 25 ks nemaju trajnu registraciju.

Eh ako se ne varam forumsko pravilo naših sveznalica to gleda drugačije, tj tumače drugačije.
Oni kažu da može trajno.
Bez namjere da se pravim pametan dati ću vam savjet: Plovite i krstarite bilo kada i bilo čime i kada god možete.
By:naš doktor ginekol7
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la Sunseeker » 21. 07. 2025. (08:42)

Ivek Zagorec je napisao/la:
šetač pasa je napisao/la:. Samo je zeznuto jer brod preko 7 m i motor preko 25 ks nemaju trajnu registraciju.

Eh ako se ne varam forumsko pravilo naših sveznalica to gleda drugačije, tj tumače drugačije.
Oni kažu da može trajno.

Ja san zva ove naše u HRBu i vako su mi rekli: ako nemaš certifikat od proizvođača ( mada je kod mene u pitanju Jugoplastika iz Komiže pa to je lako...) onda ide neki postotak od upisanog motora ( mislim da je čovik reka 15 % al nemoj me držat za rič ) i normalno, kad napravim spojler i ugradin pentu ( ne smi bit priko 25 KS ) onda dođe čovik, naprave đir i u 99 % slučajeva ako je DOBRO NAPRAVLJENO ( ne dopuštaju više pizdarije kakve ljudi rade sami ) onda dobiješ da je to to i moš opet bit trajno registriran.

Naravno, moš ti to sve napravit i bez da se javiš HRB ali ako te zaustavi Policija a ti glisiraš, ne piše ti duljina...Eto ti problema.

Ova moja dva šta imaju 30s i 15ks na Gradcima ( pente ) su to napravili dok je bia stari zakon, znam jednog šta ima i Golfovo 1.9 marinizirani. Ima svega. Prije je to sve prolazilo. Više ne.
Sunseeker
Member

Tip plovila: Gradac

Prethodna

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 7 gostiju.