Windy 22 HC

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Windy 22 HC

PostPostao/la Gec » 12. 01. 2025. (21:33)

Nije me dugo bilo na ovom forumu i sad vidim da je Ivek kupio brod. Čestitam Ivek.
Imaš dobar motor i dobru nogu za taj brod, ne kužim zašto to ne popraviš i izbjegneš sve ove peripetije sa motorom.
Imaš gliser koji je predviđen da glisira, sve drugo je svetogrđe i brod nije napravljen za to. Kažeš da ti brzina nije bitna, vjeruj mi da je, imaš više izbora i sigurnosti, kad dolazi frka stisneš gas i za kratko vrijeme si u sigurnosti neke uvale ili veza u mjestu. Sa 6-7 čvorova sve moraš unaprijed planirati. Znao sam si unaprijed isplanirati cijeli godišnji i za 15 godina na jedrilici sam svega par puta ispunio plan i to radi brzine. Sada kada imam gliser nemam problema sa time.
Tebe na kraju krajeva nitko ne tjera da pičiš 20 čvorova, smanji gas i vozi koliko želiš. Ti kupuješ jurilicu u koju silom želiš ugurati motor od fičeka a kad dođe frka prvi puta češ zažaliti što ne možeš ploviti brže! Moj ti je savjet kao početniku da središ tip top taj motor i ništa ne pili za prvu sezonu, odradi sezonu i izguštaj se, tek nakon sezone ćeš vidjeti što ti treba a što ne, vjeruj mi da ti sada ne znaš ni 10% što ti je bitno a što nije. Nakon sezone skupite svi kao obitelj zajedno dojmove i odluči što dalje, možda zaključiš da trebaš veči brod, vjeruj mi sa nikakvim piljenjem po tom brodu nečeš napraviti nešto bolje a ubiti ćeš se ko magarac od posla, na kraju krajeva tko će ti kupiti taj brod kada ga budeš prodavao. Nadogradnjom kabine narušavaš maritimne karakteristike broda! Ukoliko se odlučiš prodati original uređeni brod sa ovim motorom i pogonom možeš dobiti uvijek više novaca od neke sumnjive nadogradnje.
Kaj se desilo sa tim motorom, kaj je riknulo?
Gec
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Crownline Bayside 765

PostPostao/la Ivek Zagorec » 13. 01. 2025. (06:00)

Bok i fala ti. :thumbup:
Još ni sam neznam kaj bum i kak bum. Evo ove dane sam bil na godišnjem i nisam išel još po brod, em je bila cesta zatvorena više puta, snijeg, pa bura i nisam stigel. Ali do kraja ovoga mjeseca bum valjda išel po njega.
Ovaj Njemac od koga sam kupil brod nezna točno kaj se dogodilo sa motorom, on veli neki krumeri su prešli, a to meni nekak smrdi na ispušne grane.
Uglavnom dalo bi se složit, djelova ima.
Ali još ni sam neznam kaj bum, kabinu bi svakako malo naštukal, tj natkabinu da imam neki krov.
Uglavno kad ga dopeljam doma bum pametniji.
:thumbup:
Ivek Zagorec
Senior Member

Tip plovila: Windy 22 HC Mercruiser 4.3 V6

PostPostao/la Gec » 13. 01. 2025. (08:06)

Možda su ispušni kolektori, to ti je potrošno svakih 5-6 godina, ali ako je propustila voda u cilindar onda je sjebalo klipnjaču i tko zna što još. Pitaj Švabu jel kaj lupalo kad ga je palio ili samo trokiralo.
Za dijelove ne brini ima svega u Zg, a našli budemo i meštra. Kolektore sam promijeniš. Taj motor sa nogom vrijedi 5 puta više od cijene što si sve platio tako da ga se isplati slagati.
Krov zaboravi, složi bimini tendu i komplet tendu u dijelovima. Vidi na mojem avataru kako to izgleda. Imam ti meštre i za tendu. Možda si nešto dobio sa brodom, sumnjam da se švabo vozio bez toga.
Dovleci ti to pa polako do sezone slaži, imaš ti tu posla dosta a piljenje zaboravi. Prvo prebaci na Hr zastavu dok nije sezona i gužva a to ti se rastegne, možeš u Sisku sve obaviti.
Javi se za kavu.
Gec
Member

PostPostao/la Ivek Zagorec » 13. 01. 2025. (18:56)

Nezna on objasniti kaje, samo je rekel ti krumeri, ali dok ne raskopam niš nebum zbal. A slagal si bi sam, sam sebi nekak najviše vjerujem, djelova ima i nisu skupi, ovo je motor od Chevroleta K5 Blazer.
Imam prijatelja, jednog tvojeg susjeda kaj ima djelove za Američke aute ;-)
Javim se za kavu svakak, ak ne ovaj drugi tjedan svakak.
Ivek Zagorec
Senior Member

PostPostao/la Gec » 13. 01. 2025. (20:57)

Koliko vidim ovo je Mercruzer V6 4,3L injection sa lambda sondom, to ti je originalni brodski motor sa Bravo 1 nogom 160 kw snage, nikakva prerada, za njega imaš dijelova di hoćeš, nema potrebe ništa kemijati dijelove od nekih auta. Imaš u Zg par firmi sa dijelovima. To ti je zmaj od motora za taj gliser, potrošnja super jer je to moderan motor, nije stari fergazeraš. Ti ispušni kolektori sa vremenom istrunu i onda ti se nacijedi voda u cilindar. Zna samo i brtva riknuti. Sve ovisi koliko vode uđe unutra, ukoliko malo onda trokira i ne radi dobro, promijeniš kolektore i brtve i vozi dalje. Ukoliko je ušlo puno onda kod paljenja klip lupi u vodu koja nije tlačiva naravno i sjebe klipnjaču itd.
Sad vidim na fotkama da imaš sve žive tende, napravil si dobar posel za tu lovu :clap:
Gec
Member

PostPostao/la Ivek Zagorec » 13. 01. 2025. (21:05)

Bumo na kavi divanili svakak ;-)
Ma za te novce nisam mogel kupit bolje niš. :-)
Sad bum imal zanimaciju dobru da to složim kak spada.
Ivek Zagorec
Senior Member

Prethodna

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: genije i 2 gostiju.