som je napisao/la:josey je napisao/la:
al nije to tema diskusije. sta ne?
a i ruku na srce ko sidri na 50m dubine??
mojih 99% sidrenja, a vjerujem i 99% onih koji sidre je do 10m dubine, pustim 30m lanca i to je to
najdublje sidrenje mi je bilo 32m
Ovo su sve izjave ljudi šta imaju malo ili nimalo iskustva sa spavanjem na sidru. Postoje situacije sidrenja u 2 ( dva) metra mora a triba ti bar 40 metara lanca ali to nekima spada u naucnu fantastiku.
Neko je dobro napisao za cink i inox lanac.
Cink se u gavunu slaze ka brdo i na kraju se zaplete a inox lanac se slaze ka voda i vridi svaku paru sta kosta.
o cemu ti pricas? kakve veze sad ima slaganje poconcanog i inox lanca?
kakve veze ima sidrenje u dva metra sa pustanjen 100m lanca il konopa? (mislis da nisan nikad tako sidrija?)
xebote jedino ti imas iskustva sa spavanjen na sidru? niko drugi nije niti bacija sidro u zivotu.
koje xebeno geldanje sa visoka i ponizavanje, i to iz niceg.
sta smo svi ostali idioti ?
bravo SOME bravo
aj malo matematike da se vratimo na temu
ja san napisa da iman inox lanac 10mm
i da iman inox sidro 15kg
vitlo je 800w
i to slabasno vitlo koje po vama nije za ni 6mm lanac i sidro od 7kg (jer vi na toj kombinaciji imate 1000w), sa dubine od 30m izvuce sidro bez problema (dublje nisam probao)
ajmo izracunat
inox lanac 10mm = 2,3kg/m
inox lanac 6mm = 0,8kg/m
na 30m dubine moje nejako vitlo dize 2,3 x 30 + 15 = 84kg (minus volumen istisnute tekucine zanemarit ce mo )
na 60m dubine vase jako vitlo od 1000w dize 0,8 * 60 + 7 = 55kg oltiga cca 40% manje (cemu 1000w ?? )
dakle vi bi tribali sidrit na skoro 100m da bi vitla dizala istu tezinu, a da ne zaboravimo, vase je 25% jace (dakle streba dizat sa skoro 125m da bi bila pod istim opterecenjem)
poanta metematike je = pretjerujete