Obnova drvenih barki

Drveni brodovi, ponos i povijest naše brodogradnje

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Obnova drvenih barki

PostPostao/la josip » 27. 01. 2009. (13:23)

Ja kad bih imao drvenjaka nebi isto rizikovao , več bi koristio provjerena sredstva u zaštiti ( nije strašan prekršaj ), a brod će sigurno dulje živit. :!: :P :Suprise32:
josip
Old Senior Member

PostPostao/la piškera » 27. 01. 2009. (13:27)

Ma,slažem se Josipe,ne volim ni kad je nešto nevaljano,ali mislim da je danas sve naopako,tako da je bitnije da se prodaje što ćešće nego nikako,kvaliteta nije bitna,primjer današnji automobili.Ako je to jedina stvar (boje) koje danas zagađuju,odmah potpisujem za zabranu.
Istoku svaka čast,ali neka njih dalje od mene !!!
...riči dide mog:upamti zauvik da u njima vire ni,nisu oni ka i mi ...
piškera
Member

Vrsta ribolova: profesionalni

PostPostao/la josip » 27. 01. 2009. (13:43)

Slažem se ja stobom , ali opet kažem ne bih imao srca rizikovati provjeravanjem nekih zaštita koje nisu provjerene , pogotovo ne na drvetu .
josip
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 27. 01. 2009. (14:15)

Evo drito iz Bačke Palanke :D

1 kg temeljne za metal sa minijem 2,20 eura preračunato + njihov pdv, cirka 20 kuna. Bit ću u Osijeku idući mjesec, to je 50-70 km, vjerojatno ću se zaletiti tamo po to, možda kupim još kemikalija moram vidjeti i ostale cijene.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la cuvitar » 15. 06. 2009. (11:42)

Pozdrav svima!

porer, sve pohvale na volji i trudu za obnovu, svaka cast!
ja svoju pasaru izvadio vani prosli tjedan, pobrusio sto se pobrusit trebalo, i sad me ceka pituravanje pa nastavak radova.
Uskoro cu stavit koju sliku, da vidite o cemu se radi. al da sam pacijent - jesam. 8-)

Bila je malo pod morem ( velika kisa + rasusena krma od nevozenja = tiltanik :P ), pa je brzo izvadjena (< 24 sata), motor je na remontu, ali i brod je zavrsija na suho isti dan. doduse, nije drvu nista naskodilo, ali... vrime ga je bilo i uredit malo.

koliko vidim, svi su u potrazi za onim starim olovnim minijem, ali nema sanse ga igdi nac. ja sam sve okrenuo naopako, ali bezuspjesno... tako da cu ostat pri uljanim temeljnim, onaj neki "Mornar", zamisano sa lanenim uljem, par ruku, pa dalje... inace, vec sam je dobro nasupa sa lanenim uljem, pa onda sa mjesavinom lanenog ulja i firnisa. bit ce valjda ok. ono kad se pobrusi do drva, i nacapa s ovim, skoro da je coviku zal pituravat sve, najradije bi je cilu verniza. :) a madiri su borovina i aris. divota.

Nego... jel ima neko ideju di bi se u Splitu (ili blizoj okolici) moglo nabavit kanave (stupe, kudelje ili kako je vec ko zove) za kalafatavanje? u koji god ducan pitam, uglavnom me blido pogledaju... :? a tribalo bi mi na par mista skalafatat, prije nego krenem dalje s radovima... a vrime ide, sunce tuce, drvo se odvaja... :(

Fala unaprid!

Cuvitar.
cuvitar
Member

Tip plovila: drvena pasara, bez kabine. Farymann 6ks, zrak

PostPostao/la legi » 16. 06. 2009. (14:58)

provaj u škveru,ako nešto imaju od zaliha,ili odi kod nekog kalafata (ako još ima živih)pa provaj pitat,pozdrav drvenjacima,drž te se,teplo je......suše se madiri :wave:
Ne lovim lignje
legi
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: 2 drvene barke-torpedo i scam

PostPostao/la bota » 17. 06. 2009. (02:11)

cuvitar je napisao/la:Pozdrav svima!

porer, sve pohvale na volji i trudu za obnovu, svaka cast!
ja svoju pasaru izvadio vani prosli tjedan, pobrusio sto se pobrusit trebalo, i sad me ceka pituravanje pa nastavak radova.
Uskoro cu stavit koju sliku, da vidite o cemu se radi. al da sam pacijent - jesam. 8-)

Bila je malo pod morem ( velika kisa + rasusena krma od nevozenja = tiltanik :P ), pa je brzo izvadjena (< 24 sata), motor je na remontu, ali i brod je zavrsija na suho isti dan. doduse, nije drvu nista naskodilo, ali... vrime ga je bilo i uredit malo.

koliko vidim, svi su u potrazi za onim starim olovnim minijem, ali nema sanse ga igdi nac. ja sam sve okrenuo naopako, ali bezuspjesno... tako da cu ostat pri uljanim temeljnim, onaj neki "Mornar", zamisano sa lanenim uljem, par ruku, pa dalje... inace, vec sam je dobro nasupa sa lanenim uljem, pa onda sa mjesavinom lanenog ulja i firnisa. bit ce valjda ok. ono kad se pobrusi do drva, i nacapa s ovim, skoro da je coviku zal pituravat sve, najradije bi je cilu verniza. :) a madiri su borovina i aris. divota.

Nego... jel ima neko ideju di bi se u Splitu (ili blizoj okolici) moglo nabavit kanave (stupe, kudelje ili kako je vec ko zove) za kalafatavanje? u koji god ducan pitam, uglavnom me blido pogledaju... :? a tribalo bi mi na par mista skalafatat, prije nego krenem dalje s radovima... a vrime ide, sunce tuce, drvo se odvaja... :(

Fala unaprid!

Cuvitar.

Otiđi u Kragića na Firule poviše teniskih terena, tamo ima sigurno kanave.
bota
Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Reful 490 sea, Evinrude e-tec 40

PostPostao/la cuvitar » 17. 06. 2009. (07:45)

Bota, fala na savjetu, ali ne stavljan špinu na brod... ;))
druga kanava, ne za cijevi! :)
nego, reka mi je jucer jedan stariji lik u lucici - da je bolje i od kanave stavit rasfilani pamuk (od onoga tankoga konopa). mislin da cu to lakse nac... :)
cuvitar
Member

PostPostao/la porer » 17. 06. 2009. (08:00)

Čuj, i ja ovih dana tražim u škveru da mi izvuku ali štupa je postala toliko tražena stvar kao nekad kava. Imam drugu opciju da se zaletim do našeg Trsta, tamo je ima kupiti normalno, vidjet ću. Ako idem u Trst mogu ti donijeti pa poslati ali to sigurno neće biti brzo (možda tek za mjesec dana).
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la josip » 17. 06. 2009. (08:26)

cuvitar je napisao/la:Bota, fala na savjetu, ali ne stavljan špinu na brod... ;))
druga kanava, ne za cijevi! :)
nego, reka mi je jucer jedan stariji lik u lucici - da je bolje i od kanave stavit rasfilani pamuk (od onoga tankoga konopa). mislin da cu to lakse nac... :)

Cuvitar, pamuk je odličan ali moraš nabaviti sukano pamučno uže ( ne pleteno ), za Split ne znam gdje ga možeš nabaviti ali tvrtka KONOPLJA d.d. smještena u Zagrebu ul. Vlaška br. 109 Tel. 01 4558-422 proizvodi sukanu pamučnu užad za šuperenje. U Dalmaciji i Istri ih zastupa trgovački putnik Vladimir Rodin , br. tel. 098 398-136.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la piškera » 17. 06. 2009. (08:47)

Čitam zadnja 2 posta,pa ne znam da li ste spominjali prije da sami radite ili neko drugi !!? Nije se igrat sa kalafatavanjem ako nisi meštar,triba znat koliko konopa stavit,jer se može deset da vam madiri budu izbačeni,znači bolje manje nego praviše.
Slično je napravija vlasnik moje sadašnje pasare koji je nabija kita u rasušeni brod i naravno kad je brod bačen u more,madiri se raširili i počeli na spojevima izlazit .
piškera
Member

PostPostao/la cuvitar » 17. 06. 2009. (09:20)

Porer, hvala ali mislin da cu ipak brod prije toga u more... :))
ali ako mi zatriba za ubuduće, kontaktirat ću te.

Josipe, hvala na savjetu, svaka mala znači. ako ne nadjem nigdi, nazvat ću tog lika.

Piškera, slažem se s tobom. Triba pazit. Bolje stavit manje, nego više pa plakat poslin. ;)
A sam radin sve na brodu. Takorekuć, skoro san se i rodija u drvenome kaiću, i svega san vidija (a i meni se znalo dogodit), pa eto san usput naučija i kalafatavat. Naravno da neću stavit puno, tu skulu san proša. :)
a taj lik šta je nabija kita... kit se stvrdne, i naravno da će ga drvo izbacit. ili je moga i gore proć, a to je da mu kit deformira drvo, pa je onda slijedeća faza - minjat madire.
Ja skalafatan, prije dobro natopin kanavu/pamuk u laneno ulje, umišan i kap temeljne (uljane) i stavin koliko triba. Onda, ako je stvarno puno zinulo između madiri, staklarski štuk malo zamišan sa iston temeljnon i zatvorin fuge, da ne ulazi more. Drvo se tu vrlo brzo stisne i izbije taj štuk koji ostane jako dugo mekan, pa ga drvo lako štruka vanka. I kad zatopi - ka boca!

još jednom, svima fala na savjetima. stvarno mi je drago čut, uvik čovik nešto novo nauči.

cuvitar.
cuvitar
Member

PostPostao/la josip » 17. 06. 2009. (09:24)

Taj trgovački putnik bi trebao znati kome u Splitu dostavlja sukanu pamučnu užad.
josip
Old Senior Member

PostPostao/la piškera » 17. 06. 2009. (12:11)

Bravo meštre,baš tako sam i mislija,vidi se da se razumiš !!
Evo,ja sam ove godine prova sa silikonom od Hempela,piše da je na bazi bitumena,a primjetija sam da se jako sporo suši,te služi samo za podvodne radove na drvenim brodovima,te onako na prvu ne izgleda mi loš,vidit ćemo dogodine kad ga izvadim.
piškera
Member

PostPostao/la cuvitar » 17. 06. 2009. (12:16)

vidiš, nije mi ni palo na pamet pitat za nešto takvo. pravo da ti rečen, nisan ni zna za taj silikon od hempela na bazi bitumena.
hehe, koliki san biser, ja bi iša tražit katrana u izvornome obliku, pa bi ga usuja negdi, ak šta mi je u kraj krme... :)
baš me zanima dogodine kad ga izvadiš, kakvo će bit stanje.
cuvitar
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Drveni brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.