Pivu ne pijem već godinama pa mi to nije bitno. Za AGM se slažem, mislim da je to najbolji izbor za start/servis. 2 komada od "samo" 90 Ah ugrađeni 2010. u Šibenik 800 ribaricu koja je svaki jebeni dan na moru i dan danas rade. Činjenica nisu neki kinezi nego Exide i nisu bili jeftini ali isplatio se svaki cent za njih. Na brodu nema solar nego je sve punjenje iz alternatora (Perkins 6000 ccm 260 ks).
Previše komplcirate sa sitnim stvarima. Nabrojat ću samo neke:
- MPPT nema potrebe ugrađivati kod nas gdje imamo čitave godine obilje sunca, bolje je staviti kvalitetan PWM. Jeftine kineske regulatore obavezno otvoriti i prelemiti mosfete inače lako dođe do hladnog lema i paljevine.
- Baterijski razdjelnik forsira se Victron Cyrix koji je ok stroj ali je nježan kao igračka. Ima puno kvalitetnijih uređaja za tu svrhu i za otprilike iste pare, ja preferiram Sure Power. Solar staviti samo da puni servisnu bateriju, startnu ionako napuni alternator za pola minute čim se motor upali. Oni dual regulatori po meni su porez na budale (neka se netko ne uvrijedi).
- Kabeli, nitko ih ne spominje. Na brod idu isključivo pokositreni kabeli, ništa drugo. Koštaju X2 od običnog bakra ali bakar ćete mijenjati za 5 godina a pokositrene nikad.
- Dimenzije solara? Staviti najveći koji stane na natkabinu, struje nikad dosta.Radio sam jednu staru drvenu pasaru prijatelju, ružno je ispalo ali nije bila bitna forma nego funkcija. 2X200W + 1X100W ako se dobro sjećam, cijeli je krov od solara (pasara je bez kabine). Veselo plovi po Medulinskom zalivu sve do Porera i natrag besplatno, ima nekakvu Yamahu električnu na krmi. Za backup ima 90 Ah bateriju ako ga zatekne noć na pučini. S druge strane na onaj brod Merry fisher 655 čiju sam sliku stavio montirao sam 80W solar i dovoljan je za frižider, led rasvjetu i ostalo (GPS, FF, radio pa čak i TV). Malo puni solar malo alternator i svi zadovoljni.
- Uzemljenje? E tu je široka priča (kao da se nisam do sad raspisao
) Komadina cinka na krmu i mesingana vida do unutra. Puno Sike da ne pušta i onda pletenica okolo kroz trup naravno zavidana na tu mesing osovinu. Sve uzemljiti na nju čak i inox ogradu i sve rukohvate.
Toliko za sada nemam više ideja trenutno a moram i kanarinca nahraniti gladan je.