Pozdrav svima,
Da ne duzim previse - kupio sam Primorku ove godine i od pocetne ideje da je samo malo obnovimo otislo se u komplet restauriranje. Ubacili smo je ovo ljeto, koristili, otisla je na zimski odmor pa sad gledamo sta da se odradi za sledecu sezonu jer nismo sve odradili. Utuklo se para kako to obicno i biva mnogo vise nego sto se mislilo, pa kad je bal nek yebe i princeza
Finansijski sam znao da je ovo daleko od racionalnog i isplativog, ali to mi je odavno zelja bila i to je to - cim se zaplovilo, cuvena recenica - ko ovo moze platit, jednom se zivi - pogotovo jer mi je ovo prva barka.
Prvobitna ideja je bila da se barka koristi mjesec dana tokom ljetnjeg godisnjeg odmora (ostatak godine nisam tu) i da ide na suvi vez pa se nismo nesto pretjerano bavili strujom i potrosacima jer se mislilo da ne treba nista specijalno - glavna ideja koristenje barke su bili porodicni jednodnevni izleti (mozda eventualno nekad prespavati).
Medjutim u pricu se nakon ljeta ukljucio i moj stari za kog nisam prvobitno mislio da ce se htjeti baviti barkom opet (30 godina je imao svoju i kukao kako mu je dosta) pa sada ispada da ce se barka koristiti kao sto i treba (minimalno) od 5.-9.mjeseca, tako da sav trud i trosak ce biti malo racionalniji, ako se to moze tako nazvati. On ce barku koristiti za poci na lignje i sitnije ribanje.
Sto se struje tice razvedeno je ono osnovno - navigaciona svijetla, svijetla kabine, usb punjac, kaljuzna pumpa, sve spojeno na instrument tablu uz jedan akumulator koji pomaze i startovanje vanbrodskog motora. Za ovo ljeto je to bilo dovoljno i cinilo se da ce bit i za ubuduce jer nemamo nekih vecih potrosaca. Prethodni vlasnik je vec izvukao unutrasnji motor, kuhinju i wc - sto mi nije smetalo (eto wc bi valjao al jbg).
Sad su pocele da se javljaju nove ideje pa posto vidim da na forumu ima ljudi od struke i od iskustva, bolje da pitam odredjene stvari - kamo srece da sam pitao i ranije za neke.
Od dodatnih stvari kupili smo komplet tus (i to evo vidim sad od momka sa foruma
), u planu su i zvucnici da se ugrade. Posto bi se moj stari malo aktivirao sto mi je posebno drago htio bih ga obradovati jednim fish finderom i eventualno nekim feralom.
Moje neko razumijevanje je da ovo sve nisu neki veliki potrosaci (potpuni sam amater odmah da kazem), pa kolko razumijem ovaj jedan akumulator bi i dalje bio dovoljan?
E sada kako to obicno i biva apetiti rastu, pa se pominje i neki frizider sto kako razumijem ne vuce samo kupovinu frizidera nego i drugih stvari. Prelistao sam forum, vidim da se pominje kompresorski kao pozeljna opcija, ali da to vuce i neke dalje stvari - nov akumator i solarni panel se nekako provlaci kroz sve diskusije kao rjesenje, pogotovo ako ce taj frizider biti stalno ukljucen.
Recimo da finansije i nisu najveci problem - ideja mi je da se uradi kako treba, ali opet da se pare ne bacaju nepotrebno. Pogotovo sto je i moj stari ukljucen, volio bih da mu ugodim koliko mogu i da zaista uziva.
2 pitanja imam:
1) opcija bez frizidera - da li bih trebao da obratim paznju na jos nesto ili mi je ovaj jedan akumulator dovoljan?
2)opcija sa friziderom - ako je upaljen stalno, onda bi valjao solar - sto znaci panel, regulator i dodatni akumulator? Sta biste mi posavjetovali oko jacine i proizvodjaca? Mogu i da porucim kod vas u Hr za dostavu - sto je opcija isto ako imate neku preporuku za prodavnicu? Nemam hardtop, opcija bi bila da se stavi na natkabinu sto ogranicava prostor.
Svakako nista ne bih radio na svoju ruku jer se ocigledno ne razumijem mnogo, ali opet necu ni da mi prodaju muda za bubrege. Majstore ove nase kad pitas svi su najpametniji dok ne treba nesto uraditi. Onda jedino za lovu nisu mutavi. A i tad, bar da urade kako treba.
Veliki pozdrav