Mislim da je početak vezan za kraj šetesetih i početak sedamdesetih kad je otprilike nastala Kvarnerplastika Raša pored Labina u Istri i tad su plastične barke počele zamjenjivati drvene. Vidio sam čak i neke snimke Rapca na Youtubu iz '68 gdje se može vidjeti da je već onda bilo čak i glisera sa Mercury motorima i da su već onda ljudi skijali i jedrili jedrilicama po Jadranu. Tako su iz Raše redom počli izlaziti plastični ljubimci koji su usrečili brojne ribare, familije domaće ali i strane turiste kroz rent-a-boat. Tvornica se mislim preselila u Labin točnije Vinež sredinom osamdesetih i promijenila naziv u Adria. Neznam točno ni godine niti brojke koliko se je čega proizvodilo ali znam da je Adria bila sinonim za plastičnu barku... dobro se sjećam iz kraja osamdesetih i početak devedesetih kako su saloni i prospekti(možda ga nađem) uz Jugiće, Tomos motocikle bili puni preljepih Adria plovila, i onda paf i sve je nestalo. Na mjestu stare tvornice u Raši danas ni neznam što se točno nalazi a na Vinežu vrši se proizvodnja talijanskih mobilnih kućica Shellbox-Eurohouse.
Proizvodnja plavila se kasnije nastavila preko malih firmi koje su nasljedile patente i počele proizvoditi nove modele na staroj bazi uz neke sitne preinake, no osnovni izgled ostajo je nepromjenjen 30 i toliko godina...Barke su se kupovale slično kao i danas, osnovni kit pa sređivanje u kućnoj radinosti zato i postoji bezbroj varijanti jednog modela npr. Dalmatinke. Ali bilo je i povlaštenih koji su dobivali tvornički ojačane modele po cijeni robe s greškom, te
nakon stejčaja raznih hotelskih kuća preko licitacija i stečajem same tvornice neki su profitirali toliko da bi i danas više dobili nego što su onda dali, ali nebih o tome ovom prilikom. Te iste barke služe još i danas i to neke upogonjene izvornom motorizacijom a neke su i obnovljene novim motorom i kojekakvom opremom. Danas sve češće vidimo kako im majstori rješavaju najveću manu a to je brzina koju povećavaju dodavanjem jačih motora, spojlera, brka i rezanja kobilice...Eto nadam se da će se tekst još nadopunjavati a sad ću dole napisati plovila za koja znam i navesti im motorizaciji kao i firme koje su nastavile proizvoditi modele.
Znam da u dokumentima stoji P - model, valjda je to izvorna oznaka... uglavnom ovako
Stari model:
-Kvarnerka (3,30m, upogonjena Tomosom 3,5 ili 4 kratka osovina, laka, mala kobilica, bez natkrivene prove... znalo se je ojačavati srednju dasku, osim osnovne namjene koristila se i kao pomoćna barka)
-Učka(4,10m čini mi se od malih barki nekako standard, prova sa spremištem, vozi dosta ljudi, motorozacija T4 duga osovina )
-Vega(4,40m nešto veća od učke, dobra za ribolov, puno ljudi je i mreže s njome dizalo, teška, stabilna, znalo se je i kabinu stavljati pa je izgledala kao Istranka, motor T4 kasnije eventualno 4,5 mogla su se i dva Tomosa zavidat)
-Gliser?(G360 znam da postoji ali neznam više info..)
-Istranka(4,90m prva koja tvornički ima kabinu za prespavati, motorizacija je i tu najčešće bio T4 ali ima ih i sa komandama + Tomos 10 ili 18, neki su i natkabine ugrađivali)
-PG550(Gliser 5,5m postoji varijanta sa kabinom kao i open, tu neznam koji su se motori stavljali danas znam da voze sa 40-100ks, često se koristio kao plovilo lučke kapetanije i policije)
-Dalmatinka(5,90m kompakt male i velike barke, pogodna za ribolov ali može i za krstarenje, mislim da je ovo model koji se najviše prilagođavao i uređivao u kućnoj radinosti budući da je velika razlika od kita do natkabine i ful opreme, ovaj model prediviđen je i za vanbrodski motor(Tomos10/18) ali i za unutarnji(Lambordini - DMB 10ks, Torpedo 9ks, Torpedo 18/24) s time da su se kasnije ubacivali i Volvo Pente, Yanmari, Firemani itd.) model je i ujedno prvi model sa samoprežnjećem kookpitom, moguća serijska natkabina itd.. brod se može opremiti ležajevima, sudoperom, wc-om, rezervarima vode i goriva, natkabinom, platformom i ostalim stvarima...
-Primorka(6,3m model veći od Dalmatinke manji od Adriatika, u kabini se primijeti veća visina, ali i kompletna širina, model je namjenjen za unutarnji motor a i danas većinu gura Torpedo 18/24, neki kažu da je na mjestu u ribolovu vergulastija od Dalmatinke jer je nešto viša i u kookpitu je uža između klupa ali zato je za boravak nešto ugodnija ipak je veća)
-Sirius(6,60m još ih ima nešto no ipak manje od ostalih i nešto je stariji, namjenjen za sjeverno more, unutarnji motor izuzetno težak i debela plastika)
-Adriatik(7,90m apartman na moru, pogodan za krstarenja i višednevni boravak, kabina stajaće visine, još uvjek vrlo konkurentan između vrlo skupih suparnika, motor IMR-Perkins 40ks standard )
Novi modeli:
-Adria 400 (redizajnirana učka, siva guma, modernije protuklizne površine, spremište odispred i na sdražnjoj klupi, postoji model sa manjom provom i klupama ispred)
-Adria 500 (redizajnirana Istranka posoji i open verzija, potignuti bokovi kookpita, moderniji izgled)
-Adria 550 ()
-Adria 590 (Dalmatinka izmjenjene gume nešto su uže i sive boje, dodana još jedna rupa za samopražnjenje)
-Adria 630 (Primorka)
-Adria 800 (Adriatik pojavljuje se i u poludeplasmanskoj varijanti, natkabina izmjenjena)
-Adria 1000/1001/1002 (Najveće plovilo, vrlo komodno pogodno za višdnevni boravak i charter, verzija 1002 je namjenjena za dva motora)
Nastavak prizvodnje(samo ono što znam..):
Učka/Vega(Inoplast Labin)
Adria 400(Ven Split)
Adria 500(Metalplast Labin, Ven Split, Mlakasport Zagreb)
Adria 590(Metalplast Labin, Ven Split, Mlakasport Zagreb)
Adria 550(Kvarnerplastika Rijeka)
Adria 630(Kvarnerplastika Rijeka)
Adria 800(Sas ZAdar, Lumbrico Pula)
Adira 1001/02(Sas Zadar)
Eto to bi bilo to za početak nastavak slijedi kad stignem a sad žurim na kalamare

p.s. nadam se ukoliko sam negdje pogrešio da nisam koga uvrijedio jer sam sve pisao dobronamjerno i slobodno me ispravite...