Spoj alternatora na akumulatore

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Spoj alternatora na akumulatore

PostPostao/la vipko » 27. 07. 2023. (20:00)

Pozz svima,

Ajde ako ima neko iskustva oko spajanja alternatora na diodni razdjelnik (u biti je victronov argofet, ali vecini je lakse skuzit kad se kaze diodni razdjelnik) :)

Prije mi je bila jednostavna situacija, imam 1 startnu i 2 servisne baterije. S startne baterije preko sklopke ide do anlasera, pa onda s alternatora ide na ulaz diodnog razdjelnika, pa izlazi idu na ove akumulatore. Sve jasno, sve fercera 10 godina.

I tek prije neki dan primjecujem da na novom motoru je alternator vec spojen tvornicki kabelima u el.sistem motora. Znaci nema spajanja zasebno alternatora i anlasera. Doslovno samo 2 kabela. Samo se spaja anlaser, gdje vec hoces, recimo u mom slucaju na startnu bateriju, i on onda kroz iste kabele i pokrece motor anlaserom i puni akumulatore s alternatorom.

To mi ne odgovara jer ce mi onda puniti samo startnu koja mi se ionako ne trosi nego za pokretanje motora, a u biti mi treba da mi puni i startnu i servisne.

Jedno rjesenje mi je da vucem kabele od servisnih baterija na anlaser, i onda ce mi puniti barem startne, ali onda mi niti se puni niti koristi startni akumulator.

Drugo rjesenje je da nekako ukljucim i diodni razdjelnik u krug, ali tu mi onda nece dat struji da povuce u suprotnom smjeru (koncept diode), a i nisam bas siguran kad anlaser povuce parsto ampera, kako ce victron se ponasati :lol: Najvjerojatnije ja mislim da bi izgorija jer nije namjenjen za tolike struje.

Tako da ja ne kemijam i izmisljam toplu vodu, pitam vas iskusnije, kako rijesiti ovu nedoumicu?

Fala unaprid svima!
vipko
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Merry Fisher 925

Re: Spoj alternatora na akumulatore

PostPostao/la peroLA » 27. 07. 2023. (22:01)

Kakva je sklopoa za prebacivanje baterija? Mozda ako ke dovoljno jaka na koji aku je okrenuta tajbi palio motor i tajbi se punio...ovo je naj amaterskije, a preporuka je seeparator ali ne diodni nego mikrokontrolerski..ali vec ce ti se javit neko strucnoji
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la som » 28. 07. 2023. (07:56)

Skines kabel punjenja s alternatora i spojis ga na ulaz diodnog razdjelnika i spojis izlaze svakog na svoj akumulator a onaj akumulator na koji je spojen anlaser ti je motorni.
som
Old Senior Member

Tip plovila: Galeb

PostPostao/la peroLA » 28. 07. 2023. (08:14)

isto to mi je sinulo na pamet ali ako skineš odmah na altenatoru nisam siguran da nije možda potrebno taj signal i na tabli, radi indikatora ili nečega... meni ide na tablu i D+ i W od altenatora sigurno
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 28. 07. 2023. (10:38)

som ti je dobro napisa
i je tribas imat spojenu zarulju radi pobude, i neki alternatori tribaju imat + pa ces vjerojatno jos jednu zicu morat sa kontakta spojit, jerbo kad ti je alternator spojen na diodni razdjelnik preko toga ne dobiva plus.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la som » 28. 07. 2023. (10:57)

Nista ne treba. Preko zice za punjenje ne ide pobuda.
som
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 28. 07. 2023. (14:09)

peroLA je napisao/la:Kakva je sklopoa za prebacivanje baterija? Mozda ako ke dovoljno jaka na koji aku je okrenuta tajbi palio motor i tajbi se punio...ovo je naj amaterskije, a preporuka je seeparator ali ne diodni nego mikrokontrolerski..ali vec ce ti se javit neko strucnoji

Ja imam obije bakterije od Tajbija,startna 74ah ,servis 100ah... ni kad problema.
Topla(ne marka baterije, nego u smislu malo hladnije od vruće) prijeporuka!
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la peroLA » 28. 07. 2023. (14:18)

lupis je napisao/la:
peroLA je napisao/la:Kakva je sklopoa za prebacivanje baterija? Mozda ako ke dovoljno jaka na koji aku je okrenuta tajbi palio motor i tajbi se punio...ovo je naj amaterskije, a preporuka je seeparator ali ne diodni nego mikrokontrolerski..ali vec ce ti se javit neko strucnoji

Ja imam obije bakterije od Tajbija,startna 74ah ,servis 100ah... ni kad problema.
Topla(ne marka baterije, nego u smislu malo hladnije od vruće) prijeporuka!

kasna ura ;)
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la vipko » 28. 07. 2023. (19:05)

Pozz svima i fala na savjetima.

Kod mene su 2 servisne od 180Ah svaka i 1 startna od 100Ah.

Sklopke za prebacivanje baterija su dovoljno jake, bez brige. Imam 3 sklopke, 1. startna 2. servisne i 3. prespoj ove 2 ako se recimo startna isprazni pa da jednostavno pokrecem motor s servisnim. To sve radi ko urica 10tak godin.

Skidanje origigi kabela s alternatora nisam uopce konta ko opciju, jer ima stvari sta mu treba na tabli od njih, a da ne govorim da djirometar isto radi iskljucivo preko njega. Tako da to mi nije bas opcija.

Nesto sam razmislja paraleno s ovim povuc kabele od alternatora do razdjelnika, pa neke diode stavit za sprijecit pritakavanje struje, izmedju origigi kabela i spoja na baterije i ovog paralelnog posebnog kabela na razdjelnik, ali to bi triba sve bacit na papir i nacrtat i vidit koliko ima smisla. Zato sam ovde i pita ovo, kontam sigurno je se neko srea s ovim i sigurno ima neko rjesenje, netriba izumit toplu vodu opet :)
vipko
New Entry

PostPostao/la som » 28. 07. 2023. (20:34)

Tesko da je sve preko jednog kabela. Bilo bi lakse kad bi se znalo koji je motor i kakav alternator ima.
som
Old Senior Member

PostPostao/la vipko » 28. 07. 2023. (20:53)

Craftsman Marine CM 4.65.

Znaci samo sa 2 kabela se spaja anlaser do akumulatora i on kroz te iste kabele vraca nazad struju od alternatora. On jos ima svoja 2 "multi pin" kabela od motora do kontrolne table di tabla dobiva sve i podatke i struju za rad same table. Tabla je veca Alfa 30, ne ona manja defaultna. Znaci nikakva se struja ne spaja na tablu osim ta njegova 2 kabela.

Moze se bacit oko na njihov web imas u download sekciji relativno detaljne PDFove.
vipko
New Entry

PostPostao/la som » 28. 07. 2023. (22:29)

Ma ti mjesas anlaser i alternator.
som
Old Senior Member

PostPostao/la vipko » 28. 07. 2023. (22:50)

Vrh :thumbup: :lol:

Dakle i dalje, ako neko stvarno razumi problematiku pls podjelite to, ako ne, malo duze ce trajati ali rijesit ce se.
vipko
New Entry

PostPostao/la SEA » 29. 07. 2023. (11:11)

imas na stranci shrack odgovore,nije koplicirano

https://www.schrack.hr/know-how/elektro ... e-baterije
SEA
Senior Member

Tip plovila: ACM 43 dynasty yanmar 6ly2 x2

PostPostao/la vipko » 29. 07. 2023. (20:30)

Evo cili dan skoro bija na brodu radit, pa sad na miru da napisem, pojasnim i vidimo jel ima kruva od ideje :)

Ovako izgleda sada strujni krug od akumulatora, anlasera i alternatora (ne se smijat pojednostavljenoj shemi, dobro da sam ista uspija nacrtat na mobitelu :D).

slika

Znaci kao sto sam rekao, sa akumulatora se ide direktno na anlaser, pa s anlasera idu neki kabeli u kutiju s elektronikom i onda isto tako spojeno na anlaser. Iz ove kutije od elektronike imam 2 jacka koja idu na kontrolnu tablu. Ta 2 jacka imaju nekih 10-12 pinova svaki, tako da tu on salje s svih senzora s motora podatke u tablu i daje struju tabli za rad.

E sad kad ovo smo utvrdili, idemo vidit kako ide struja kad se pali motor:

slika

Zaboravih reci da na anlaseru ima jos jedan dodatan pin za signal sa kljuca, kad ga treba zavrtit (to je ona plava linija od anlasera do elektronike). Tako da damo kontakt, akumulator zavrti anlaser i voila - motor radi.

Sljedeca je slika kako se puni s alternatorom:

slika

Znaci alternator je tvornicki spojen do anlasera i onda koristi iste te kabele da puni nazad akumulatore. Zasto anlaser ne vergla? Jer nije dan kontakt na bravi. Ideja je dobra ako se ima jedan ili vise istih kapaciteta akumulatora paralelno spojenih. Ali sta cu sad kada imam jos 180Ah (startni je 100Ah)? Paralelno sve spojiti nema smisla iz 10 razloga, tako da u pricu ulazi ARGOFAT izolator (koji je i prije bio na brodu kad je situacija bila klasicna s alternatorom).

E ona ideja sta sam u pocetku govorija da mislim stavit diodu jednu i onda paralelno spojiti sve ide ovako:

slika

Tako da dioda se stavlja izmedju akumulatora i anlasera (u biti jedini kabel spojen izmedju motora i akumulatora) u smjeru prema anlaseru. Znaci struja bez problema ide od akumulatora, kroz diodu, do anlasera, i motor se uredno pokrece. I sada kada se to upali i alternator pocme se vrtiti, on daje struju do elektronike kojoj treba taj spoj od alternatora do nje da kuzi djirometar i ostale stvari salje na tablu, ali neda da se puni akumulator u tom smjeru (dioda ga zaustavi).

I tu dolaze paralelni kabeli od alternatora do ARGOFAT izolatora ulaz i izlaz mi ide na startnu i servisnu bateriju i uredno ih puni.

Druga mi je ideja prebacit onu crvenu zicu sta ide od elektronike do anlasera i to direktno na ARGOFAT ulaz stavit, ali ovo mi je malo problematicno jer ti kabeli su jaaaaako sakriveni unutar motora skoro :D i triba bi otvorit kutiju od elektronike da popratim in i out kabel od alternatora i anlasera.

Isto tako ovde mi je upitna ova dioda jer to bi trebala biti prilicno jaka dioda da izdrzi struju pokretanja motora anlaserom.

Sad sam vidija od SEA odgovor (thx) na shrakovim stranicama i tu mi ideja s Cyrixom ne izgleda losa:

slika

Posto nisam Cyrix koristio u ovakvom okruzenju, jel on radi problem s pritakavanjem struje iz akumulatora u akumulator ili nedovoljno punjenje akumulatora veceg kapacitata u ovom slucaju?

Thx jos jednom na idejama.
vipko
New Entry

Sljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.