Pozz svima,
Ajde ako ima neko iskustva oko spajanja alternatora na diodni razdjelnik (u biti je victronov argofet, ali vecini je lakse skuzit kad se kaze diodni razdjelnik)
Prije mi je bila jednostavna situacija, imam 1 startnu i 2 servisne baterije. S startne baterije preko sklopke ide do anlasera, pa onda s alternatora ide na ulaz diodnog razdjelnika, pa izlazi idu na ove akumulatore. Sve jasno, sve fercera 10 godina.
I tek prije neki dan primjecujem da na novom motoru je alternator vec spojen tvornicki kabelima u el.sistem motora. Znaci nema spajanja zasebno alternatora i anlasera. Doslovno samo 2 kabela. Samo se spaja anlaser, gdje vec hoces, recimo u mom slucaju na startnu bateriju, i on onda kroz iste kabele i pokrece motor anlaserom i puni akumulatore s alternatorom.
To mi ne odgovara jer ce mi onda puniti samo startnu koja mi se ionako ne trosi nego za pokretanje motora, a u biti mi treba da mi puni i startnu i servisne.
Jedno rjesenje mi je da vucem kabele od servisnih baterija na anlaser, i onda ce mi puniti barem startne, ali onda mi niti se puni niti koristi startni akumulator.
Drugo rjesenje je da nekako ukljucim i diodni razdjelnik u krug, ali tu mi onda nece dat struji da povuce u suprotnom smjeru (koncept diode), a i nisam bas siguran kad anlaser povuce parsto ampera, kako ce victron se ponasati Najvjerojatnije ja mislim da bi izgorija jer nije namjenjen za tolike struje.
Tako da ja ne kemijam i izmisljam toplu vodu, pitam vas iskusnije, kako rijesiti ovu nedoumicu?
Fala unaprid svima!