Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori
Zemmo je napisao/la:Juraj,
nemogu stavit toliku barku na vez,inače i isto gledao kornata 707 ili adriu kao tvoja.
Barba koji je napravio primorku ,prve su rađene sa vanbrodskim motorima,ali je u jugi to bio problem,i bolje su se pokazao torpedo,što je i logično.slažem se s tobom da su luke prepune takvih deplasmanaca,na koje su vlasnici potrošili puno vremena i novaca da ih održe na životu,unatoč zubu vremena i manama,ali meni to samo potvrđuje tezu da je još jako puno ljudi sklono deplasmancima,ali nemaju izbora.Puno njih bi rađe kupilo novi trup nego izgubilo pola života i hrpu novaca.Ali tako je to u životu,tek kad izgubiš nešto,onda shvatiš pravu vrijednost toga…
josey je napisao/la:
svaki brod koji ima krmeno zrcalo ima kovitlanje, gucevi nemaju jer imaju spicastu krmu, (ko formula 1)
svaki brod mozes vozit u deplasmanskom rezimu i naravno da ce gliser trosit malo vise goriva zbog otpora trupa, al da ce gliser od 7m na 6cv brzine orat, nece, odnosno hoce isto ko i deplasman. sa razlikom u krmenom valu od 5cm (karikiram)
znaci kupi neki novi brod, i kupi slabiji motor i vozi ga u deplasmanu i rjesio je problem
Zemmo je napisao/la:.Imao sam priliku preploviti Kvarner od Unija do Pule po olujnoj buri na primorci,a sa takvim pd ili gliserom nesmijem ni na maestral ljeti.
ginekol7 je napisao/la:Imam 60 + godina i 50 godina plovim na raznim barkama. Doma smo imali i kaiće, pasaru drvenu 7m,
Gradaca (oplovio njime cili Jadran), krstaša i motorsajlera 8 m... I nikada se nisam pravio tako pametan
kao neki na forumu koji znaju sve! Ali baš SVE! Kao prvo ima jako puno prerađenih deplasmanaca u VBM (NE PD, nego u
deplasmance saVBM). U mojoj lučici (Stari Grad), nakon moje preradbe, oduševljen viđenim i iskušanim,
prika je iz Siriusa maka Volvo 35 i po krmi stavio Yamahu 25 High trust. I gušta u tišini i miru deplasmanskom
plovidbom. Često šetam po lučicama u Splitu i toga ima jako puno. Treba maknit guz**u sa foruma i pogledat okolo.
I, konačno, o tome famoznom atestu bez kojega se takve barke nesmiju registrirati (po mišljenju tog stručnjaka).
Dakle, u petak mi je bila inspekcija HRBa pogledat brod koji sam nedavno kupio i o tome već izvijestio na forumu.
TO mi je 7-mi brod u životu. Decidirano sam ih pitao kako stoje stvari sa preinakama (o kojima ovdje tupimo),
spojlerima, VBMima.... Jasno su mi rekli da lučki kapetan ima pravo i ovlasti registrirati svaku takvu preradu ako
smatra da je to napravljeno dobro i sa odgovarajućim materijalima i BEZ ATESTA I PREGLEDA HRBa!!
To se traži kod extremnih zahvata i postavljanja jakih motora nakon takvih prerada. Naravno, diskrecijsko pravo
lučkog kapetana je i da unatoč rečenom odbije registraciju i zatraži pregled HRBa za bilo koju preradu.
I onda taj stručnjak nakon najbolje Primorke na svijetu (pa njegovo mora biti najbolje!) kupi lošeg krstaša.
ShoW 29 je prostran i pouzdan brod koji vrlo skromno jedri. U vrijeme kada sam još išao po regatama ti krstaši su rijetko završavali regatu u roku. Dobro, nemora se regatavati, ali...
I na kraju, ja sam vrsni kuhar-amater i nikada ne koristim Vegetu a ovdje je ima na vreće...
Zemmo je napisao/la:ginekol7,
Gdje ima volje i znanja ima i načina,i sad opet moje razmišljanje.Siguran sam da bi se našlo dosta”budalaša” kao ja koji bi kupili deplasmanca tih dimenzija sa vb motorom.Na jadranu bi ih bilo sigurno100.Pa zar to nije dovoljno za ući u takav projekt?Nemogu vjerovat da svi proizvođači pd prerađevina proizvedu tisuće komada plovila.Svi rade manje-više isto i uskaču jedan drugom u stomak.Nakraju,dio uspjeha u poslu je neimati konkurenciju,napraviti proizvod koji zadovoljava određenu skupinu kupaca.Osobno bi dao 10.000 eu više za takvo kit plovilo,jer sam toliko uštedio na razlici motora,a dobio sam komociju,gušt,jeftinije održavanje,sigurnost…
Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.