Imam 60 + godina i 50 godina plovim na raznim barkama. Doma smo imali i kaiće, pasaru drvenu 7m,
Gradaca (oplovio njime cili Jadran), krstaša i motorsajlera 8 m... I nikada se nisam pravio tako pametan
kao neki na forumu koji znaju sve! Ali baš SVE! Kao prvo ima jako puno prerađenih deplasmanaca u VBM (NE PD, nego u
deplasmance saVBM). U mojoj lučici (Stari Grad), nakon moje preradbe, oduševljen viđenim i iskušanim,
prika je iz Siriusa maka Volvo 35 i po krmi stavio Yamahu 25 High trust. I gušta u tišini i miru deplasmanskom
plovidbom. Često šetam po lučicama u Splitu i toga ima jako puno. Treba maknit guz**u sa foruma i pogledat okolo.
I, konačno, o tome famoznom atestu bez kojega se takve barke nesmiju registrirati (po mišljenju tog stručnjaka).
Dakle, u petak mi je bila inspekcija HRBa pogledat brod koji sam nedavno kupio i o tome već izvijestio na forumu.
TO mi je 7-mi brod u životu. Decidirano sam ih pitao kako stoje stvari sa preinakama (o kojima ovdje tupimo),
spojlerima, VBMima.... Jasno su mi rekli da lučki kapetan ima pravo i ovlasti registrirati svaku takvu preradu ako
smatra da je to napravljeno dobro i sa odgovarajućim materijalima i BEZ ATESTA I PREGLEDA HRBa!!
To se traži kod extremnih zahvata i postavljanja jakih motora nakon takvih prerada. Naravno, diskrecijsko pravo
lučkog kapetana je i da unatoč rečenom odbije registraciju i zatraži pregled HRBa za bilo koju preradu.
I onda taj stručnjak nakon najbolje Primorke na svijetu (pa njegovo mora biti najbolje!) kupi lošeg krstaša.
ShoW 29 je prostran i pouzdan brod koji vrlo skromno jedri. U vrijeme kada sam još išao po regatama ti krstaši su rijetko završavali regatu u roku. Dobro, nemora se regatavati, ali...
I na kraju, ja sam vrsni kuhar-amater i nikada ne koristim Vegetu a ovdje je ima na vreće...