Deplasmanski brod

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Deplasmanski brod

PostPostao/la Zemmo » 02. 07. 2023. (14:00)

Momci,
hvala vam na iscrpnim odgovorima,ali meni je je to sve konfuzno.
Nemogu vjerovat da ću takvim surogatima dobit išta.Imao sam priliku preploviti Kvarner od Unija do Pule po olujnoj buri na primorci,a sa takvim pd ili gliserom nesmijem ni na maestral ljeti.Jednostavno mi netreba adrenalin tog tipa.Takvo ploilo pd tipa imam sa manjim motorom,sve divno krasno dok je sve kako treba na moru.Gledam kad se more zaigra,ja nemogu pobjeć jer mi je motor slab,a kolege sa jačim motorima jer nemogu plovit koliko bi inače mogli…
Zemmo
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Mlaka 500 poludeplasman

PostPostao/la josey » 02. 07. 2023. (14:16)

alo vegeta (lupis)
ponavljan nisan te nista pita, nisan ti se obraca, tvoje postove ne komentiram, zaobidji me.
nas dvoje (ja i mack) diskutiramo generalno o temi, ti si se obratija meni.

zemo
ok prosa si sa primorkom po olujnom vjetru.
jesi proba to isto sa gliserom od 6.30m?
ajd probaj pa javi.
e al uvjet je da vozis 5cv isto ko sa primorkom a ne da pokusavas glisirat. ako mislis po tom vremenu glisirat treba ti nesto od 15m i 2x 900ks, onda nemas problema.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Zemmo » 02. 07. 2023. (14:38)

Josey,
ma potpuno si u pravu,ali vjerujem da ćeš se složiti samnom da osjećaj same plovidbe po takvom vremenu nije isti u dp i pd.
Razlika u deplasmanskom plovilu je i u komociji.Preko cijele godine sam na moru,jaaaako puno sati,ne samo radnih sati motora,jer sam rekreativni ribolovac,pa familija…ja negledam kad je plima i oseka,kad je pun mjesec,to sam davno izbacio iz formule uživanja u moru i ribolovu…pa nema tjedna da nisam i kad je najhladnije i kad kiša pada barem jednom tjedno na moru…kad vidim sve te puste konje na krmama u luci srce me zaboli,jer ne plove već imaju da se ima…samo zauzimaju vezove ljudima koji istinski poštuju i vole more…
Zemmo
New Entry

PostPostao/la Juraj » 02. 07. 2023. (15:53)

Zemmo!
Evo ja imam Adriu 790,deplasmanac.I za moje gušte brodić i pol.
Razgovor je krenuo od deplasmanca sa vanbrodskim.Čak i u ono vrijeme Juge max dužina barki a da je predviđena penta je bilo 6 m.Primorka je 6.4 mislim i nije bila rađena za vanbrodski motor.
I nije to bez vraga.Da sad ne rastežemo teoriju zašto.
Lupis je imao pravo.Deplasmanci se ne rade više,barem u dužini koje ti gađaš.Kome?Ponuda polovnih barki je ogromna.Možda jer svi kupuju brze barke,bude kakav deplasmanac rabljeni koji bi ti se sviđao.Osobno 100 t eura(i više) mi se ne daje za novi brod.
Slagat novi od nule ne hvala.Nema matematike vjeruj.
A opet nije isto do pošte vozit 20 min ili 2 sata.Razlika je u sat i 40 vremena za ribanje.Zato svi i uzimaju brźe barke.
Za nas nostalgičare ostaje isto tako neki polovnjak deplasmanac najbliźe onom što ti se sviđa.
Juraj
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 790,Mercedes 60

PostPostao/la Zemmo » 02. 07. 2023. (16:08)

Juraj,
nemogu stavit toliku barku na vez,inače i isto gledao kornata 707 ili adriu kao tvoja.
Barba koji je napravio primorku ,prve su rađene sa vanbrodskim motorima,ali je u jugi to bio problem,i bolje su se pokazao torpedo,što je i logično.slažem se s tobom da su luke prepune takvih deplasmanaca,na koje su vlasnici potrošili puno vremena i novaca da ih održe na životu,unatoč zubu vremena i manama,ali meni to samo potvrđuje tezu da je još jako puno ljudi sklono deplasmancima,ali nemaju izbora.Puno njih bi rađe kupilo novi trup nego izgubilo pola života i hrpu novaca.Ali tako je to u životu,tek kad izgubiš nešto,onda shvatiš pravu vrijednost toga…
Zemmo
New Entry

PostPostao/la josey » 02. 07. 2023. (16:15)

2 zemo
istina, lucice su pune brodica sa pustom konjicom na krmi i to niko ne vozi.
puno je razloga ( necemo o tome al uglavnom je problem vrjeme, ne vremenska prognoza neg vrjeme) al nijedan nije da takvi brodovi nemogu na veliko more.
mogu vjeruj. deplasman od 7m sa vb ces tesko nac.
orjentiraj se na primorku, galeba, maestral... to su dobri brodovi, e ali imaju unutarnji motor jbg a ti to nebi
josey
Old Senior Member

PostPostao/la Zemmo » 02. 07. 2023. (16:34)

Josey,
Ma bi i sa brodskim,ali vjerujem da bi se dalo to riješiti kvalitetno,možda sa extra large osovinom,šta ja znam,struka bi to riješila.Evo izazov za proizvođače,voljan sam učestvovati u izradi takve barke.Kupit ću prvi odljevak…
Još da malo riješe natkabinu estetski,bez razmišljanja…..

Možda ovako….

Study plans
https://www.boatbuildercentral.com/Stud ... _STUDY.pdf

Ili
https://www.boatbuildercentral.com/Stud ... _STUDY.pdf

Ako imate volje molim Vas pogledajte dali bi to igralo kod nas i šta bi trebalo dotjerati…
Zemmo
New Entry

PostPostao/la peroLA » 02. 07. 2023. (22:15)

Zemmo je napisao/la:Juraj,
nemogu stavit toliku barku na vez,inače i isto gledao kornata 707 ili adriu kao tvoja.
Barba koji je napravio primorku ,prve su rađene sa vanbrodskim motorima,ali je u jugi to bio problem,i bolje su se pokazao torpedo,što je i logično.slažem se s tobom da su luke prepune takvih deplasmanaca,na koje su vlasnici potrošili puno vremena i novaca da ih održe na životu,unatoč zubu vremena i manama,ali meni to samo potvrđuje tezu da je još jako puno ljudi sklono deplasmancima,ali nemaju izbora.Puno njih bi rađe kupilo novi trup nego izgubilo pola života i hrpu novaca.Ali tako je to u životu,tek kad izgubiš nešto,onda shvatiš pravu vrijednost toga…

Sad si mi nazga pipu Zemo, nije istina da su radjene nikad bile za vanjski niti sirius niti primorka, da su postojale postojao je i adriatik otvoren sa tomosom za kratke relacije, ali da je bila neka serija nije...ispred kuce imam primorku u 74 od prvog vlasnika, iz labina sam ljudi koji su radili u tvornici zivi su zato znam iz prve ruke..imam negjde i bio sam objavio original prospekt od primorke, koja je radjena za brodski motor i sa vanjskim se pravilno nebi smjela registirati bez atesta...kupi dalmatinku i uzivaj, umjesto toliko teorije... ja ne poznam uzivo da je netko puste novce i sate utuka u primorku osim sta se tu na forumu moze vidjet...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la mack » 03. 07. 2023. (08:14)

josey je napisao/la:
svaki brod koji ima krmeno zrcalo ima kovitlanje, gucevi nemaju jer imaju spicastu krmu, (ko formula 1)
svaki brod mozes vozit u deplasmanskom rezimu i naravno da ce gliser trosit malo vise goriva zbog otpora trupa, al da ce gliser od 7m na 6cv brzine orat, nece, odnosno hoce isto ko i deplasman. sa razlikom u krmenom valu od 5cm :) (karikiram)

znaci kupi neki novi brod, i kupi slabiji motor i vozi ga u deplasmanu i rjesio je problem :)

Mislio sam da smo sve rekli, ali sad, po tebi drvena pasara, sa krmenim zrcalom, ima kovitlanje? :thumbdown:
Forma podvodnog dijela trupa tradicionalnih pasare, guca ili gajete, svejedno, je deplasmanska i napravljena da plovi sa minimalnom snagom. Kakvo mrtvo krmeno zrcalo.
Opet, po tebi, recimo calafuria6 ili grašo20 sa špičastom krmom su deplasman, a kad tamo, ispod vodene linije tona spojlera, iza kojih bude lijepog kovitlanja i potrošene energiju u sporoj vožnji, ako usporediš sa čistim deplasmancem.
Koji može i ne mora imati krmeno zrcalo.
mack
New Entry

Tip plovila: Leidi 600

PostPostao/la josey » 03. 07. 2023. (08:35)

previse si pojednostavnija linije trupa, al bas previse.
a i calafurija i recimo nas galeb nemaju spicanu krmu ko gajete, s tim da calafurija pod vodom
izgleda bitno drugacije od galeba koji tek naknadno ulaminiranim spojlerom dobiva ono sto calafurija ima tvornicki, a i calafurija ima v presjek glavnog rebra, galeb ima u, itd itd.
da, drvena pasara sa uronjenim krmenim zrcalom ima kovitlanje, isto ko recimo primorka ili adriatic. i nemoj mi rec da nema.
gajeta nema, e ona klizi

al da se ne natezemo oko “gluposti”
ti vozi deplasman u deplasmanu, sa 20ks i troai 2 lit na uru, ja zagadjivat okolis i trosit 80lit na uru.
evo pusti me da “svaka budala ima svoje veselje”
josey
Old Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 03. 07. 2023. (08:44)

Imam 60 + godina i 50 godina plovim na raznim barkama. Doma smo imali i kaiće, pasaru drvenu 7m,
Gradaca (oplovio njime cili Jadran), krstaša i motorsajlera 8 m... I nikada se nisam pravio tako pametan
kao neki na forumu koji znaju sve! Ali baš SVE! Kao prvo ima jako puno prerađenih deplasmanaca u VBM (NE PD, nego u
deplasmance saVBM). U mojoj lučici (Stari Grad), nakon moje preradbe, oduševljen viđenim i iskušanim,
prika je iz Siriusa maka Volvo 35 i po krmi stavio Yamahu 25 High trust. I gušta u tišini i miru deplasmanskom
plovidbom. Često šetam po lučicama u Splitu i toga ima jako puno. Treba maknit guz**u sa foruma i pogledat okolo.
I, konačno, o tome famoznom atestu bez kojega se takve barke nesmiju registrirati (po mišljenju tog stručnjaka).
Dakle, u petak mi je bila inspekcija HRBa pogledat brod koji sam nedavno kupio i o tome već izvijestio na forumu.
TO mi je 7-mi brod u životu. Decidirano sam ih pitao kako stoje stvari sa preinakama (o kojima ovdje tupimo),
spojlerima, VBMima.... Jasno su mi rekli da lučki kapetan ima pravo i ovlasti registrirati svaku takvu preradu ako
smatra da je to napravljeno dobro i sa odgovarajućim materijalima i BEZ ATESTA I PREGLEDA HRBa!!
To se traži kod extremnih zahvata i postavljanja jakih motora nakon takvih prerada. Naravno, diskrecijsko pravo
lučkog kapetana je i da unatoč rečenom odbije registraciju i zatraži pregled HRBa za bilo koju preradu.
I onda taj stručnjak nakon najbolje Primorke na svijetu (pa njegovo mora biti najbolje!) kupi lošeg krstaša.
ShoW 29 je prostran i pouzdan brod koji vrlo skromno jedri. U vrijeme kada sam još išao po regatama ti krstaši su rijetko završavali regatu u roku. Dobro, nemora se regatavati, ali...
I na kraju, ja sam vrsni kuhar-amater i nikada ne koristim Vegetu a ovdje je ima na vreće... :lol:
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la Zemmo » 03. 07. 2023. (09:10)

ginekol7,
Gdje ima volje i znanja ima i načina,i sad opet moje razmišljanje.Siguran sam da bi se našlo dosta”budalaša” kao ja koji bi kupili deplasmanca tih dimenzija sa vb motorom.Na jadranu bi ih bilo sigurno100.Pa zar to nije dovoljno za ući u takav projekt?Nemogu vjerovat da svi proizvođači pd prerađevina proizvedu tisuće komada plovila.Svi rade manje-više isto i uskaču jedan drugom u stomak.Nakraju,dio uspjeha u poslu je neimati konkurenciju,napraviti proizvod koji zadovoljava određenu skupinu kupaca.Osobno bi dao 10.000 eu više za takvo kit plovilo,jer sam toliko uštedio na razlici motora,a dobio sam komociju,gušt,jeftinije održavanje,sigurnost…
Zemmo
New Entry

PostPostao/la dimulius » 03. 07. 2023. (09:21)

Zemmo je napisao/la:.Imao sam priliku preploviti Kvarner od Unija do Pule po olujnoj buri na primorci,a sa takvim pd ili gliserom nesmijem ni na maestral ljeti.

khm, molim te o cemu ti pricas?

Imao M700 sa pothranjenim dizelom (23ks)
i sada grasu23.
Pa to uopce nisu usporedive stvari.

Graso je jebena sika.
Prolazi sa 11-12 milja bez lupanja po valovima u provu sa kojima se M700 mucija sa 5.8 milja.
(a moze vozit i 6 i 7 i 8 milja)

Valove po boku ili krmi uopce ne dozivljava.
(ovo za krmu je recimo zanimljivo jer vecina pd-ova ima problem s time zbog manjka kolombe, ali graso ima vecu kolombu od prosjecnog deplasmanca)

I apsolutni manjak klataranja livo desno u odnosu na gudu :mrgreen:

Virujen da bi guda sa 40-50 konja i brkovima bila druga prica, ali to onda vise nije prica o 6 milja.

Motor mora imat dovoljno snage da "utegne" brod i pritisne ga u more da bi se ostvarila stabilnost broda u plovidbi. Za brodove od 6-8 metri, to se dogadja pri nekih 7.5-8 milja, a onda mora imat i adekvatnu provu koja je u stanju probit val pri toj brzini.
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la peroLA » 03. 07. 2023. (09:27)

ginekol7 je napisao/la:Imam 60 + godina i 50 godina plovim na raznim barkama. Doma smo imali i kaiće, pasaru drvenu 7m,
Gradaca (oplovio njime cili Jadran), krstaša i motorsajlera 8 m... I nikada se nisam pravio tako pametan
kao neki na forumu koji znaju sve! Ali baš SVE! Kao prvo ima jako puno prerađenih deplasmanaca u VBM (NE PD, nego u
deplasmance saVBM). U mojoj lučici (Stari Grad), nakon moje preradbe, oduševljen viđenim i iskušanim,
prika je iz Siriusa maka Volvo 35 i po krmi stavio Yamahu 25 High trust. I gušta u tišini i miru deplasmanskom
plovidbom. Često šetam po lučicama u Splitu i toga ima jako puno. Treba maknit guz**u sa foruma i pogledat okolo.
I, konačno, o tome famoznom atestu bez kojega se takve barke nesmiju registrirati (po mišljenju tog stručnjaka).
Dakle, u petak mi je bila inspekcija HRBa pogledat brod koji sam nedavno kupio i o tome već izvijestio na forumu.
TO mi je 7-mi brod u životu. Decidirano sam ih pitao kako stoje stvari sa preinakama (o kojima ovdje tupimo),
spojlerima, VBMima.... Jasno su mi rekli da lučki kapetan ima pravo i ovlasti registrirati svaku takvu preradu ako
smatra da je to napravljeno dobro i sa odgovarajućim materijalima i BEZ ATESTA I PREGLEDA HRBa!!
To se traži kod extremnih zahvata i postavljanja jakih motora nakon takvih prerada. Naravno, diskrecijsko pravo
lučkog kapetana je i da unatoč rečenom odbije registraciju i zatraži pregled HRBa za bilo koju preradu.
I onda taj stručnjak nakon najbolje Primorke na svijetu (pa njegovo mora biti najbolje!) kupi lošeg krstaša.
ShoW 29 je prostran i pouzdan brod koji vrlo skromno jedri. U vrijeme kada sam još išao po regatama ti krstaši su rijetko završavali regatu u roku. Dobro, nemora se regatavati, ali...
I na kraju, ja sam vrsni kuhar-amater i nikada ne koristim Vegetu a ovdje je ima na vreće... :lol:

kad sam već prozvan a smatram krivo. Krivo zato što sam iznio podatke od prospekta i što slučajno živim tu gdje su te tvornice bile pa sam pričao sa ljudima iz prve ruke... i ako je ekipi kao tebi dobro uopće ne sporim, čak mi je drago, a rekao sam da sam i vidio adriatika sa Tomosom jer su ga koristili tu za prevoz ronioca kad sam bio mali... ja kvarnerplastikine barke pratim od najmlađih dana, to su moji prvi susjedi, igrao sam se u njima dok su čekale vlasnika... kad sam u 6 razredu išao na ekskurziju vidio sam dalmatinku sa spojlerom, prvo što sam napravio kad sam došao doma išao susjeda pitati šta i zašto je to.
cjenim tvoje iskustvo i gušt mi je bilo čitat ovo za gradaca itd, i jedva čekam da vidim kad zaploviš sa motorsailorom.
Što se zakona tiče, živimo u istoj državi, pa smo isto sjeb+++ vidio sam kad si pisao za spavanje, vidim šta sad pišeš... dakle samo spojler ako je uplastificiran u trup a nije na vide kao platforma, već je prekršaj, a kamoli sve ostalo... ekipa izHRBa su stručanjaci znaju posao, i organizacija postoji od Austrougarske, uglavnom neće gnjavit malog čovjeka i svako će radit kako mu se radi, tako i kapetani koji su često nestručni, za primorku sa vb znam iz prve ruke da se odbila registrirati jer sam pokušao pomoć kasnije...
Nikad nisam rekao da je najbolja bila moja primorka ali među boljim sigurno je bila, tu jedan forumaš zaboravio ime, ima skoro istu sa soletom, a znam jednu sa fordom 52ks mislim i ta je najbrža, većina od tih je stiglo iz Monfalconea jer tamo ljudi imaju para kupit motor kako spada pa ne moraju zavidavat ništa da zamjene torpedo, doduše u Monfalconeu je u prvu ugradnju išla Arona... ova spomenuta Primorka iz 74 sa torpedo 18/24, nju isto pratim od kad sam imao 5godina, čovjek je vrlo specifičan, ima ugrađen auto pilot iz onog doba, jednom su se nasukali jer su zaspali po povratku sa Unija, uvjek sa guštom slušam te priče a čovjek ih je pun ipak ju ima od 74...
Dali sa motorsailorom ti planiraš na regate? hoće biti brži od showa? Neznam dali si pripremio logistiku za vađenje volva ili ćeš ipak trpit to što je dosta robusan i bučniji od soleta/ldw-a, ako vadiš motor bit ćeš lakši na reatama pa ćeš jurit---
Ja za kuhat sam loš ali ću učit, već sam pitao dali Josey ili tko zna kako upalit fornu na CAN-u, ako mi upaljač ne radi
Što se tiče micanja guza, predlažem svima jer vidim korjen problema da vrlo malo forumaša je plovilo sa brodskim dizelom 2-3 cil 2000+ godiše, a kamoli ugrađivalo novog, prepruka moja je da se to proba
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 03. 07. 2023. (09:39)

Zemmo je napisao/la:ginekol7,
Gdje ima volje i znanja ima i načina,i sad opet moje razmišljanje.Siguran sam da bi se našlo dosta”budalaša” kao ja koji bi kupili deplasmanca tih dimenzija sa vb motorom.Na jadranu bi ih bilo sigurno100.Pa zar to nije dovoljno za ući u takav projekt?Nemogu vjerovat da svi proizvođači pd prerađevina proizvedu tisuće komada plovila.Svi rade manje-više isto i uskaču jedan drugom u stomak.Nakraju,dio uspjeha u poslu je neimati konkurenciju,napraviti proizvod koji zadovoljava određenu skupinu kupaca.Osobno bi dao 10.000 eu više za takvo kit plovilo,jer sam toliko uštedio na razlici motora,a dobio sam komociju,gušt,jeftinije održavanje,sigurnost…

Jeftinije održavane i sigurnost kažeš :)
peroLA
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.