Deplasmanski brod

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: Deplasmanski brod

PostPostao/la Juraj » 30. 06. 2023. (09:44)

Zemmo,pogledao.
Svatko prema svojim viđenjima broda.Tko što želi i što se kome sviđa njegova stvar.Da se raspravljat dali je to dobro,cijena kvaliteta,upotrebna crijednost itd.
U linku dalje sam čitao da je predviđena brzina broda 15 kn/h.!!!!!
Zatvorio link...
Juraj
Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 790,Mercedes 60

PostPostao/la ginekol7 » 30. 06. 2023. (10:15)

Baš se neki pale na guranje :lol: :lol:
A lipo sam napisa "drugačiji" ali sada pišem "bolji, bolji!".
Padajte preko škatule od motora, zapinjite nogama o njih, držite zube da ne ispadnu,
dovikujte se na metar udaljenosti... A ja ću guštat u vrhunski prerađenoj Primorci i pomoći
savjetom svakome tko razmišlja o takvoj preinaci. Na raspolaganju uvijek i svakome za probnu
vožnju. U vrhunski prerađenoj Primorci. Ma što netko mislio o tome. :wave: :wave: :wave:
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la peroLA » 30. 06. 2023. (10:38)

ginekol7 je napisao/la:Baš se neki pale na guranje :lol: :lol:
A lipo sam napisa "drugačiji" ali sada pišem "bolji, bolji!".
Padajte preko škatule od motora, zapinjite nogama o njih, držite zube da ne ispadnu,
dovikujte se na metar udaljenosti... A ja ću guštat u vrhunski prerađenoj Primorci i pomoći
savjetom svakome tko razmišlja o takvoj preinaci. Na raspolaganju uvijek i svakome za probnu
vožnju. U vrhunski prerađenoj Primorci. Ma što netko mislio o tome. :wave: :wave: :wave:

heh, u bok si napisao da je "bolji" ako ćemo baš, a mislim ne mislim, zato imam jedrilicu.... žao mi je da je za većinu ljudi unutarnji ==Torpedo, a ne neki suvremeniji motor, i da se i dalje uspoređuje Torpedo sa novom Yamahom, da bi se dokazalo nedokazivo... ja sam na primorki bio i u teškim blackoutima pa nisam pao nikad preko škatule, da ne govorimo o smetanju na krmi, znam čovjeka tko je radi toga napravio platformu iznad vb-a (odlično izgleda), zube nisam morao niti na dmbu držat koji još uvjek plovi, a o primorki da ne govorim...
drago mi je da je netko zadovoljan, ali nije mi drago da se mjenjaju zakoni struke(od sad mi ide komentar od Juraja u potpis). Nadalje da živimo u ispravnoj državi takvo plovilo bez atesta nebi moglo biti registirano.

Nadalje siguro i jedrilice rađene za oceane, imaju sve na sredini iako je bolje da bude iza, da se nemora preskakati nego da se toča, jer je motor napravljen za toćanje i bućkanje... eto upaljen na guranje, a nije mi danas ni dan baš, možda sutra bude bolje
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la josey » 30. 06. 2023. (11:56)

usporejujete kruske i jabuke
usporedjujete primorku sa torpedom od 170kila i istom primorkom sa VB od 20ks koja ima 50ak kg?
znaci na malom laganom brodu 170kg u sredini broda ili sredina prazna a na krmi 50kg?

a dobro jeste kad vozili malo veci brod sa tvornickim vb motorom / motorima pa da usporedjujete maritimna svojstva?
recimo MF1095 sa antares 34/36 prestige 34/36?
i? kakvi su na moru po kojem mi svi skupa sa foruma navigajemo?

da van ja kazem?
subjektivno? nema razlike?
objektivno? isto nema razlike.

sta vrjeme vise prolazi i ja sve vise razmisljam o VB

al
opet smo dosli na temu VB vs inboard :(
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 30. 06. 2023. (12:02)

meni je tema bila zanimljiva jer je krenula sa pitanjem "dali postoji deplasmanac 6-7m sa vb, po mogućnosti novi" i drago mi je ova neka plovila da sam vidio.... a drugo je činjenica da i ako postoji, da se ne gura baš, osim što mi ovdje to pokušavamo, ali ne pije baš vodu to
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Zemmo » 30. 06. 2023. (12:13)

Juraj,piše da je brzina 15 km a ne 15 kn na sat.
Zemmo
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Mlaka 500 poludeplasman

PostPostao/la peroLA » 30. 06. 2023. (12:19)

uglavnom može se nekako povuć paraleli kao da želiš kupit golf sd, jer je dogotrajan i pouzdan i zadovoljava tvoje potrebe... a nije više na tržištu novih, pa treba videti dali se prilagoditi tržištu, ili izmišljat toplu vodu vrlo jednostavno....
nove si našao, vidi cjenu
pitaj domaće proizvočače ponudu
pročitaj temu limun primorka, vidi datume od kad je otvorena do danas, pa ako ti nije dosta pretraži imaš i gorih i boljih

i odluči
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Zemmo » 30. 06. 2023. (12:58)

peroLA,
pošteno si složio moje želje i mogućnosti u nekoliko rečenica.
Sve se svodi da nisam ni prvi ni zadnji kome se neke želje u životu nisu ostvarile…
Siguran sam da u području male brodogradnje u Hrvatskoj nije sve rečeno,ali treba potaknuti mlade konstruktore
da se spuste na zemlju i naprave nešto što će ih obilježiti kod nas kao Barbu,a ne se prepustiti prepravljanju tuđih starih kalupa i nuditi ih kao vlastita konstruktivna riješenja….stavi na dvije palete 100ks i ide to…
Zemmo
New Entry

PostPostao/la Juraj » 30. 06. 2023. (13:23)

Sorry na tipfeleru Zemmo.Dobro da si me ispravio.Jbga nemam oćale pa tipkam na poluslijepo.
Točno,piše 15 km/h!
Proizvođač koji tako deklarira brzinu,(max,cruising,bilo koju) barem kod mene,brka pojmove u startu.
Josey,vozio sam svakva čuda s vanbrodskim motorima i,brzinama i dužinama.Općenito mislim da bih puno toga potpisao što pišeš.
Ipak mislim da se kroz temu izgubila temeljna postavka,a to je vm na deplasmancu!!
Ne PD,gliseri,...
Zato ni valjda nema takve kombinacije duže od 5-6 m.
Ili barem nisu zaživjele.
Juraj
Senior Member

Tip plovila: Adria 790,Mercedes 60

PostPostao/la lupis » 30. 06. 2023. (14:27)

Uzmi Nerezine 630 s vanbrodskim i eto ti .. previše filozofije..što očekivati da netko izmisli nešto do sad neviđeno ?
Imaš i Leidi.
Pomiri se s većom potrošnjom nego na deplasmanskom povoznom trupu,ali to ti je to,moreš dobit i koju milju.
Zadnja izmjena: lupis; 30. 06. 2023. (14:31); ukupno mijenjano 1 put/a.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la lupis » 30. 06. 2023. (14:30)

..
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la mack » 30. 06. 2023. (18:01)

Nekako mi se čini da ova tema zatvara puni krug ako gledamo interese pretežitog broja vlasnika brodica.
Od deplasmana, pa preko ugradnje raznoraznih spojlera da bi se dobila milja-dvije-tri-pet-deset više, pa "tvorničkih" poludeplasmanskih brodica na dorađenim starim deplasmanskim trupovima, glisera i brzih poludeplasmanaca novije generacija sa ergelama u kokpitu ili na krmi i eto nas opet natrag na starom dobrom deplasmancu sa magarećom zapregom, ovaj puta na krmi.
I kad čitam raspravu, vuče me na onu reklamu - svaka ima svoj faktor. Ili svoje ljubitelje.
Pravi deplasmanski trup može sa malo konja (čitaj - na maloj turaži motora) doći do brzine trupa i tako uz minimalnu potrošnju goriva i maksimalnu potrošnju vremena doći na odredište. I to valja provati, jer niti jedan drugi način oblik plovidbe (osim jedrenja) nije ugodniji i prirodniji.
Poludeplasmanci i gliseri isto mogu ploviti brzinom trupa, ali, kad pogledaš "nered" koji iza u moru ostavljaju, vidiš da to nije to. Nemaju 6 metarski PD bez veze propisanu minimalnu snagu 40 KS, njima ipak za dovesti brod u optimalniji plovidbeni režim treba više snage.
Često se sjetim svoje nekadašnje 6 m deplasmanske jedrilice lomljene forme trupa, koja je sa 5 KS na krmi, na pola turaže, doslovce klizila brzinom od 5,5 čv.
I danas sa Leidi i ergelom na krmi često vozim polako i guštam u krajoliku. Ali, kad pogledaš more iza, to je daleko od klizanja, više oranje.
Zato, tko želi deplasmanca, manite se ovih PD trupova (Grašo, Nerezine, Leidi, Supergaleb), uzmite pravi deplasman i guštajte.
mack
New Entry

Tip plovila: Leidi 600

PostPostao/la Zemmo » 30. 06. 2023. (18:40)

mack,
To je ono što želim,ali nitko neće pravit deplasmance 6-7m,jer je svima “vrijeme”novac,pa lete i lete…
Nije bitno vrijeme,već kako ćeš ga potrošit..Nemamo svi uvjete za obnavljanje starijih deplasmanaca,dosta ljudi to radi,a to znači da ima zainteresiranih za taj tip plovila.Kad zbrojiš kupovinu stare barke i restauraciju,nemalo dođeš na cijenu nove barke u kitu,ali da ih netko proizvodi.U nekoliko navrata sam zvao Kvarnerplastiku,ali nemaju vremena,imaju drugog posla…
Da su naši stari gledali konje i vrijeme nitko nikad nebi imao barku…Mislim da smo svi svremenom postali “objesni”…,a to uvijek dođe na naplatu….
Zemmo
New Entry

PostPostao/la mack » 30. 06. 2023. (19:56)

Zemmo, dolazi to na naplatu odmah u vidu skuplje brodice (treba jači trup), skupljeg motora, skupljeg održavanja i veće potrošnje. Uz mogućnost da ili skratiš vrijeme plovidbe i povećaš vrijeme na sidru ili da povećaš "domet" vožnje.
Novih domaćih deplasmana osim Primorke na znam, id stranih, zvoni mi ona Finska Bella od 7 metara, ali nisam siguran da nije poludeplasman.
I polovni Galeb, Maestral, Primorka, nešto skandinavaca, ali obično uz poprilično posla.
mack
New Entry

Tip plovila: Leidi 600

PostPostao/la Zemmo » 30. 06. 2023. (20:02)

Joooj,bella 703 mislim,jako dobro,finci….
A kvarnerplastika nije previše zainteresirana za izradu,kontaktirao sam ih nekoliko puta..
Zemmo
New Entry

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 2 gostiju.