Ajd da ne bude tisina u eteru, proslo je nogometno prvenstvo ajmo nesto tipkat.
Ovo mi je na francuzu.
trenutno neman generatora (kupljen ide ugradnja iza nove god) i iman 2 akumulatora.
Nacrtana je pojednostavljena shema u kojoj je generator i u kojoj su 4 akumulatora. (dakle ovako bi to pospajao)
Servisnih akumulatora NEMA.
***Dva alternatora (dva motora), pune svaki preko svoje sklopke svoj akumulator odvojeno
***Punjac na stuju (ima dva izlaza) puni svaki svoj akumulator odvojeno
***Solari preko kontrolera (ima dva izlaza) pune svaki svoj akumulator odvojeno.
Zbog mjesta na brodu moram zamjenit 2 x 180ah sa 4x90 ili 4x110ah
Akumulatore tada 1+1 spajam paralelno, i druga dva 1+1 u paralelu.
pitanje je dal da ih spojim i ko ga hebe stav, ili da ubacim releje izmedju njih ? ili nesto trece
Kad je noc i nema struje na solaru releji su iskljuceni, ili ako brod nije spojen na obalu,
kad solari pocmu punit ili kad se brod ukopca na obalu (ili generator u brodu) relej ukopca
sugestije?
https://ibb.co/HpLmzv8
drugo pitanje,
Slicnu situaciju imam i na oklopnopm vozilu (drvenjaca), 1 startni, 3 servisna, (svi ciak atlantis 110ah) servisni su spojeni paralelno, a startni i servisni su odvojeni sklopkom 1 - both - 2 - off.
Na sklopci na 1 je startni
Na sklopci na 2 su 3x 110ah spojeni medjusobno paralelno
Solari mi pune 1 startni i odvojeno 2 servisne, i to radi sad godinama bez problema, al na forumu citam da to nevalja pa mi je sad buba usla u uvo.
pa ako mogu sta napravit po tom pitanju napravit cu.
Cisto sa aspekta sigurnosti, jer kolko vidim nije da ima problema sa akumulatorima. tj sa "pretakanjem" struje.
ako triba nacrtam shemu
thnx