Postao/la peroLA » 10. 10. 2022. (09:31)
evo proteklim vikendom zaokružujem prelazak od motornjaka mode na jedrilica mode... iz razloga što sam samostalno zajedrio i naučio osnove... dakle od škole bile su samo online knjige youtube i jednovnevno jedrenje na sportskoj jedrilici sa proficima... sve se otegnulo radi posla i nedostaka pomagača, jer su jedriličari kod nas većinom ili prezauzeti hobisti ili šminkeri pa teško nać nekoga na bilo koji način,... plan je bio krenuti tek najesen kad mi se instrukor br1. vrati sa ljetnih skiperaža, ali već po ljeti ponudio mi se instruktor br2.(bez kojeg nebi bilo ništa).. tako smo po ljeti krenuli analizirat opremu, i nadgrađivat dio po dio... zamjenu podigača i konopa radio sam potpuno sam naručio iz lalazisa i krenuo šivat i provlačit.. prvo penjanje bilo je od instruktora, drugo sam išo sam sa vatrogasnim ljestvama, pa je bilo upala 3dana, dakle od nultog znanja o opremi upoznao sam se sa svim djelovima i naučio ih sam servisirat, zadnje sam radio na nategaču krmenog štraja, i kad je sve bilo spremno petak za krenut jedan kolega koji mi je trebao pokazat dizanje odustao i zvao doslovno 20ljudi i nikako da dođe zamjena, pa sam potpuno sam uz kormilara sve odradio po iskustvu od tog jednodnevnog iskustva i videa, i eto uspio uhvatit vjetar i ugasit motor... kasnije je ljedio noćni ribolov i vez-party, drugi dan došao je kolega instruktor da mi još ispegla nijanse i da uhodam ženu i opet smo jedrili, na poklon sam dobio knjigu da dalje učim... eto sad otvaram poglavlje jesensko zimskih đita a sezonu neću niti zatvorit ovaj put nego ću nadoknadit sva ova čekanja koja sam imao iz teh.razloga
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj