Kupnja opena / fishermena preporuka

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Kupnja opena / fishermena preporuka

PostPostao/la luksa » 24. 05. 2022. (01:19)

Postovanje ekipa ,

Moze li preporuka za kupnju opena/fishermena 4.5 do 5.5m .
Da podjelite svoja iskustva .
Gledao sam bakana 500 ali nazalost je cekanje godinu ipo / dvije za isporuku .
U obzir dolazu i novi a i polovni openi . Posto cijene polovnih su dosta velike zadnjih godina , vjerovatno bi se odlucio na kupnju novog broda .
Uglavnom bi mi brod sluzio za ribanje ( cca do 50 milja radnog puta od veza i nazad ) ali i za poci se okupati sa familjom .
luksa
New Entry

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Adria 1001

Re: Kupnja opena / fishermena preporuka

PostPostao/la lošinj » 24. 05. 2022. (06:19)

ako ti treba za ovo ljeto onda zaboravi novo.
Imaš puno toga na izbor. Samo ovisi o dubini tvog đepa. Za malo bolju kvalitetu teško da ćeš proći ispod 20 000€, govorim za plovilo od 5m i do max 70 ks.
lošinj
Old Senior Member

Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la luksa » 24. 05. 2022. (09:18)

Pa vjerovatno bi i isao na opciju novoga onda za iducu godinu ( jedino ako sto polovno dobro ne uleti ) .
A budet je od 20-25 eur .
luksa
New Entry

PostPostao/la peroLA » 24. 05. 2022. (09:39)

bakan mi se sviđao ali ima mana, preplitak pa nestabilan i dosta osjetljiv, proizviđač je nakon što se olabavila guma zavrtaio vide kroz bokoštitnicu, ove godine neznam zašto trebalo je kobilicu popravljat ko na staroj istranci... ali cjenovno je dosta pristupačan bez obzira na sve, ako se ide na novo dobiješ novi motor pa je to puno važnije nego sama plastika, ali zna bit prilika i za dobro polovno ako se dobro analizira motor... vidim tu u gradu da dosta lako prodaju i nove i polovne glisere takovg tipa
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la lošinj » 24. 05. 2022. (11:25)

Onda kreni u kupnju na jesen, to ti je naisplativije.
Imao sam bakana opena cca. 2008g. i nisam na niti jednom plovilu bio više mokar nego na njemu. S druge strane, ima puno mjesta, solidna brzina i smiješna potrošnja sa 40 ks.
lošinj
Old Senior Member

Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la peroLA » 24. 05. 2022. (11:34)

lošinj je napisao/la:Onda kreni u kupnju na jesen, to ti je naisplativije.
Imao sam bakana opena cca. 2008g. i nisam na niti jednom plovilu bio više mokar nego na njemu. S druge strane, ima puno mjesta, solidna brzina i smiješna potrošnja sa 40 ks.

tako nekako je i moj dojam, jedino mi nikako nije jasno zašto je propala kobilica kao da je pao od prikolice je izgledalo.... ili da je netko većim čekićem lupao po kobilici
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la luksa » 24. 05. 2022. (20:48)

Koji brodovi bi vam u uzi izbor usli da ste na mome mjestu . Na bakanu sam bio i svidio mi se sto je lijepo prostran i stvarno ima dosta radnog prostora . Ali nisam izlazio s njime na more tako za prskanje i samu stabilnost nemogu nista pametnoga reci . S vremenom je svakako u planu i ugradnja i bazena za zivu jesku + minnkota
luksa
New Entry

PostPostao/la street » 24. 05. 2022. (21:47)

luksa je napisao/la:Koji brodovi bi vam u uzi izbor usli da ste na mome mjestu . Na bakanu sam bio i svidio mi se sto je lijepo prostran i stvarno ima dosta radnog prostora . Ali nisam izlazio s njime na more tako za prskanje i samu stabilnost nemogu nista pametnoga reci . S vremenom je svakako u planu i ugradnja i bazena za zivu jesku + minnkota

Ribar 480 i ne misli se puno
street
Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la pero » 25. 05. 2022. (09:46)

Si ti zahebavaš, sa tim plovilom se može samo 5+5 milja ič a i to mu je puno.
Za 50 nm napraviti u danu ili ..mu treba nešto ozbiljnje ,stabilnje,brže i ..
Za domaču proizvodnju Belmarin firma a za stranu ….
pero
Old Senior Member

Tip plovila: Pasara Tomos 4

PostPostao/la street » 25. 05. 2022. (13:08)

pero je napisao/la:Si ti zahebavaš, sa tim plovilom se može samo 5+5 milja ič a i to mu je puno.
Za 50 nm napraviti u danu ili ..mu treba nešto ozbiljnje ,stabilnje,brže i ..
Za domaču proizvodnju Belmarin firma a za stranu ….

Za primjer si dao Bakana, pa sam mislio da trazis takav rang broda funkcionalno i cjenovno.
Betina 500 mi je osobno jedan od ljepših takvih brodova, ali nema samoprazneci kokpit pa sam zbog toga uzeo ribara + jaca V prova i bolje dno, deblja plastika i bolja završna obrada.

Meni je izlazak prosjecno oko 30-35 nm u podrucju gdje lovim s veza, lov, prebacivanje po glavama, nazad na vez.
Putna mi je 12-16 kt ovisno o moru, a potrošnja na putnoj oko 0.45l/milji

Nisam shvatio da bi u kulf, ili da bi podrucje plovidbe na do 12 nm, mislio sam da napravis sve ukupno do 50 prebacivanjem izmedu i odlaskom i vracanjem.

Napisi malo vise kriterija i potreba, sigurno ce ti nakon toga netko brze i kvalitetnije savjetovati i pomoci
street
Senior Member

PostPostao/la luksa » 25. 05. 2022. (21:19)

Uglavnom do prvih posta mi je barem 10-15 tak milja otvorenog mora pa idu i do 30 . Brod bi svakako bio u moru cijelu godinu i koristio bi se za izlazak uglavnom od proljeca do konca lijeta . Zimi se zaletiti baciti parangal ili na olignje svakako...
A po lijepom vremenu i na zimsku panulu naravno. Uglavnom znaci nebi ni izlazio po svakakvom vremenu s tim brodom jer ce verovatno dosta cesto i djeca sa mnom na ribanje...
luksa
New Entry

PostPostao/la street » 25. 05. 2022. (21:39)

luksa je napisao/la:Uglavnom do prvih posta mi je barem 10-15 tak milja otvorenog mora pa idu i do 30 . Brod bi svakako bio u moru cijelu godinu i koristio bi se za izlazak uglavnom od proljeca do konca lijeta . Zimi se zaletiti baciti parangal ili na olignje svakako...
A po lijepom vremenu i na zimsku panulu naravno. Uglavnom znaci nebi ni izlazio po svakakvom vremenu s tim brodom jer ce verovatno dosta cesto i djeca sa mnom na ribanje...

Pise da trazis open,ali...
Ne kazem njega, al po ovome napisanom nešto tipa Kuster 550. Vecina ih je s yamahom 100 u kompletu, zna se naci malo rabljenih za ok lovu. Brzo si svugdje, a ima ok radni prostor za loviti. Nema preveliku kabinu,a opet se imas gdje sakriti posto spominjes i lignje i zimsku panulu. Hrpa ljudi je ceradom zatvorilo od kabine do hard topa, pa im zlata vrijedi.

Da sebi trazim nesto tako, isao bi možda čak i na Arvor 20 ili nesto u tom tipu. Ali nije open lako naci. Ima ih, al rijetko budu na oglasima.
Ti najbolje znas sto ti se svida.
Svakako probaj naci takav brod i probaj, prije nego kupis.

Često odemo na Jabuku s openom, pa ljeti žalimo što nismo otišli s brodom s kabinom.
street
Senior Member

PostPostao/la josey » 25. 05. 2022. (22:40)

15milja pučine?
to podrazumjeva registraciju za kategoriju 3 ili 2a.
di vama stane sva propisana oprema na brodu od 5m?
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la luksa » 26. 05. 2022. (00:13)

josey je napisao/la:15milja pučine?
to podrazumjeva registraciju za kategoriju 3 ili 2a.
di vama stane sva propisana oprema na brodu od 5m?

Mozda sam se krivo izrazio , nisam mislio na pucine . Nego 15 milja bez zaklona od otoka ... ne udaljavam se predaleko od prve obale
luksa
New Entry

PostPostao/la luksa » 26. 05. 2022. (01:17)

street je napisao/la:
luksa je napisao/la:Uglavnom do prvih posta mi je barem 10-15 tak milja otvorenog mora pa idu i do 30 . Brod bi svakako bio u moru cijelu godinu i koristio bi se za izlazak uglavnom od proljeca do konca lijeta . Zimi se zaletiti baciti parangal ili na olignje svakako...

Pise da trazis open,ali...
Ne kazem njega, al po ovome napisanom nešto tipa Kuster 550. Vecina ih je s yamahom 100 u kompletu, zna se naci malo rabljenih za ok lovu. Brzo si svugdje, a ima ok radni prostor za loviti. Nema preveliku kabinu,a opet se imas gdje sakriti posto spominjes i lignje i zimsku panulu. Hrpa ljudi je ceradom zatvorilo od kabine do hard topa, pa im zlata vrijedi.

Da sebi trazim nesto tako, isao bi možda čak i na Arvor 20 ili nesto u tom tipu. Ali nije open lako naci. Ima ih, al rijetko budu na oglasima.
Ti najbolje znas sto ti se svida.
Svakako probaj naci takav brod i probaj, prije nego kupis.

Često odemo na Jabuku s openom, pa ljeti žalimo što nismo otišli s brodom s kabinom.

Street nisam ocito sve informacije ni napisao - sorry , uglavnom bi mi taj buduci open bio pomocni brod kojega bi potezao sa svojim brodom Adria 1001 . Tako samo openi i dolaze u igru jer mi kabin nije potreban .
Veliku vecinu ribolova sto bi ga koristio jest ljeti dok sam sa adriom na moru a to je min 2 mjeseca u dva/tri puta svake godine ( pomorac pa imam taj luksuz da mogu duze stati na moru :) ) preko ljeta pa da imam vise mogucnosti jer zasad sam vukao vazda batanu sa tomosom 4 pa se nisam ni previse udaljavao od velikog broda . Ali opet kad ucinu lijepi dani ljeti , zimi da mi je iskociti vanka malo zaribati sa svoga veza ...
luksa
New Entry

Sljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 11 gostiju.