SOLARNI PANELI

Radari, solarni paneli, baterije, komandni pultovi, rasvjeta...

Moderatori/ce: dome, aladin, Moderatori

Re: SOLARNI PANELI

PostPostao/la brule » 11. 04. 2022. (16:21)

peroLA je napisao/la:evo idem na 130w mono, vjerujem da će mi biti dovoljno, inače ću dodat

Super, dovoljno za tvoje potrebe, ka šta je porer napisa uvik imaš u rezervi alternator kad zafali. Ja sam bio u prije u situaciji di bi me oblačno vrime poitralo kući jer sam ima mal kapacitet baterija i samo 100w panel a pogon na VB motor koji nema alternatora.Sad imam duplo veću snagu panela i tri puta veći kapacitet bat., sad mi ni pet dana za redom oblačnih ne smeta.Uživaj.
Ako bacate dugu sjenu, budite dvostruko oprezni.
brule
Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Bandholm 24

PostPostao/la peroLA » 11. 04. 2022. (17:24)

Dobro ja toliko kemijam jer zelim iz prve da bude dobro, znaci uz brod je bio nemontiran 320w i aku agm od 220ah, a trenutno je gore 2po100ah... 320w je previse 100premalo pa se nadam da ce 130bit ok a na nosac cu predvidjet da mogu dodat jos..
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la porer » 11. 04. 2022. (17:32)

Lupate. peroLa onaj što sam ti na fb napisao ima 80W sad sam provjerio. Tjera mali friz, 7 LED žarulja, USB za mob, TV i Glomax antenu.
Na žalost virus mi je pojeo arhivu slika, radi se o Merryfisher 655.
EDIT: i GPS i FF
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la macro » 12. 04. 2022. (16:11)

Može li štemalica radit 45 min?
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonakaradnja 550

PostPostao/la porer » 12. 04. 2022. (16:36)

Može. Kabel sa obale. Pa štemaj, ne znam imaš li betonske zidove u brodu. Ako imaš upali motor pa deri ;)
porer
Old Senior Member

PostPostao/la Rexi » 13. 04. 2022. (00:49)

porer je napisao/la:Lupate. peroLa onaj što sam ti na fb napisao ima 80W sad sam provjerio. Tjera mali friz, 7 LED žarulja, USB za mob, TV i Glomax antenu.

wow... onda imam overkill sa svojim 2x 150w. mozda ipak bude isao jedan pa onaj reley za punit dve baterije..
dao si mi mislit.
doduse za elektro bude isao agm od oko 180Ah.
Rexi
Old Senior Member

Tip plovila: Primorka

PostPostao/la josey » 13. 04. 2022. (05:35)

Rexi je napisao/la:
porer je napisao/la:Lupate. peroLa onaj što sam ti na fb napisao ima 80W sad sam provjerio. Tjera mali friz, 7 LED žarulja, USB za mob, TV i Glomax antenu.

wow... onda imam overkill sa svojim 2x 150w. mozda ipak bude isao jedan pa onaj reley za punit dve baterije..
dao si mi mislit.
doduse za elektro bude isao agm od oko 180Ah.

nemas, jer neko na 15 dnevno putovanje ide sa škrinjom punom leda pa mu struja i ne triba, sve ostalo je subjektivne naravi.
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la peroLA » 13. 04. 2022. (08:18)

izgleda da smo svi ljeni za izračunat otprilike potrošnju, iskoristivost i kapacitet... ponavljam po neznam koji put ja sam se držao kad je netko ovdje na forumu izračunao i objavio za friž sa danfos bd35 da je preproučljivo min 80wata solar i aku 100ah.... što je meni bilo dovoljno na Primorki zato sam isto preporučio i Rexiju, a sad različite potrebe tjeraju drugačije... činjenica je za đitu da je prepek od sunca, više ću znat nakon testa... više ne razbijam glavu sigurno sa time
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la dimulius » 13. 04. 2022. (08:27)

snaga panela triba bit uskladjena sa kapacitetom akumulatora, a kapacitet akumulatora triba bit uskladjen sa ocekivanom potrosnjom.

Dakle, uvik bi tribalo krenit od ocekivane potrosnje i racunat da se iz (dobrog) AGM akumulatora moze izvuc 50% nazivnog kapaciteta.

U prijevodu,
Ako je u brodu servisni AGM akumulator od 200Ah, onda je raspoloziv kapacitet 100Ah.
Ako pretpostavimo da je prosječna potrošnja struje na nekom brodu 5 Ampera na sat (sta je dosta ozbiljna potrosnja!), ovakav akumulator moze pokrit period noci (10 sati x 5 A po satu = 50 Ah), a imamo i neku rezervu.

Kad sunce izadje, panel triba bit dovoljno jak za pokrit trenutnu potrosnju (5 Ampera na sat) + pokrit sve sta se potrosilo priko noci, sta realno znaci da bi nam triba panel koji ce u prosjeku (tokom dana) gurat bar 10ak ampera na sat.

Ako to prevedemo u wate, za brod sa ovakvom potrosnjom (5 A na sat) triba nam panel koji ce davat efektivnih 100w. E sad, o kvaliteti samog panela ovisi kolika njegova deklarirana snaga treba bit da bi on dava efektivnih 100w, ali recimo da smo sa panelom od 150w pokriveni.

Zakljucak:
- Brod koji prosjecno trosi 5A na uru, mora imat servisni akumulator od 200 Ah, i solar od 150W
- Brod koji prosjecno trosi 10A na uru, mora imat (bar) 400Ah u servisnim akumulatorima i 300W solara
- Nema nekog smisla drzat solar od 300W ako je kapacitet servisnog akumulatora 200Ah (iako i ovo moze bit korisno ako su oblacni dani)
dimulius
Old Senior Member

Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la josey » 13. 04. 2022. (09:02)

peroLA je napisao/la:izgleda da smo svi ljeni za izračunat otprilike potrošnju, iskoristivost i kapacitet... ponavljam po neznam koji put ja sam se držao kad je netko ovdje na forumu izračunao i objavio za friž sa danfos bd35 da je preproučljivo min 80wata solar i aku 100ah.... što je meni bilo dovoljno na Primorki zato sam isto preporučio i Rexiju, a sad različite potrebe tjeraju drugačije... činjenica je za đitu da je prepek od sunca, više ću znat nakon testa... više ne razbijam glavu sigurno sa time

da, i zaboravljas di ti frizider stoji na brodu, tj kolika mu je okolna temperatura, na sto utjece koliko ce se puta u danu upalit kompresor tj koliko dugo ce radit.
nije isto jel brod ima izolaciju ili nema.
nije isto jel frizider stoji u okolini u kojoj je +45 ili +25

ako je vama sve isto, onda ok vi stavite solare od 80w, i cudite se kako frizider ne radi i kako se mliko za cokolino ditetu pokvarilo. :thumbup:

2 dimulius
sve sta si napisa sve stoji,
al sve sta si napisa je vec napisano 52x, isto san ja napisa bar 2x do sad. ako nisu shvatili (a jesu 100% jer nitko nije tolko blesav) onda tjeraju svoj neki inat i viziju, ako tjeraju, a nek tjeraju i dalje, sta bi se mi zivcirali pokusavajuci ponovo "objasnit" kad je sve vec objasnjeno
josey
Old Senior Member

PostPostao/la porer » 13. 04. 2022. (11:59)

Ja gledam minimalizirati. Taj panel 80W bio je jedini u dućanu tada.
No. Za barke kakve koristimo nekakav optimum je 120 do 150. Ništa preko toga.
A ovaj 80 dan danas veselo radi.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 13. 04. 2022. (13:46)

150 je dosta? kome?
ja imam 2x150w i 3x105ah akumulatore i nije dosta kad krene jesen i oblacniji dani.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la street » 13. 04. 2022. (15:59)

Samo mala digresija, jer me uvijek živcira isto fulanje kao i u razgovoru s prijateljima.
Svi komentirate reklamiranu snagu panela u W, a nitko stvarnu izlaznu snagu koju neki panel daje prosječno ili manje bitno maksimalno.
Što želim reci, da ako kupujete kineze s naljepnicama xyW, pojest će ih tipa moj Victron s u pola manje W. A kad nekom kažem da imam 55W panel, svi se smiju kao jer što će mi tako mali panel + ni ne znaju moja trošila nego mi kao narod volimo pametovat na slijepo.
Uz solar najveci je faktor zapravo regulator. Koliko para toliko muzike - amen

Prijatelj je kupio u solar shopu regulator za ispod 100kn i 150w.
Daje manje struje nego moja kombinacija s 55w panelom. Moj regulator košta maltene više nego njegov set s montažom.

Prestanite se opterecivat s reklamiranim W.
To me uvijek sjeti na muzičke linije di piše 2x 220w, a stvarne snage "400% manje"

Solare gledajte kao autonomiju i mir i bezbriznost, a to nema cijenu. Par sto kuna lijevo desno škrtarenja, uvijek se placa tegljenjem x 100.
Koliko vidim po temi, svi bi pustu opremu i frižidere i ne znam što, a lomite se što kupiti i koliko platiti da to mozete koristiti.
Eto, od srca!
Mirno more
street
Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la porer » 13. 04. 2022. (18:48)

Ovo mogu samo potpisati i podržati.
porer
Old Senior Member

PostPostao/la street » 13. 04. 2022. (19:18)

porer je napisao/la:Ovo mogu samo potpisati i podržati.

Hvala
Lijepo je ovo čuti od pravog meštra, isplatilo se puknut i napisati.

Nisam mogao ne komentirati ove koji su na svakoj temi "strucnjaci" i to razbacivanje ja imam "2*150w", tebi nece biti dosta 180w a ni ne znaju ni jedni ni drugi koliko zapravo nemaju ampera iz toga :D Zapravo radi takvih glasnih i dosadnih osobno rijetko sto i komentiram, samo ugasim forum i odem dalje,al to je neka druga tema..

Ljudima je očito teško izračunat koliko prosjecno trose, koliko trose po max opterecenju i koliko je to često ili rijetko, i po tome vidjeti koliko im ampera treba iz solara neovisno o naljepnici famoznih xy W
street
Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostala elektronička i električna oprema

Trenutno korisnika/ca: Google [Bot] i 1 gost.