Pozdrav
Trenutno sam u procesu kompletne renovacije i prilagodbe doticne pasare: potpuno ojacanja trupa/krme rebrima, plasticno dno/zatvoreni pajol, prilagodba tehnikama ribolova itd da ne duljim....dobio sam prijedlog od mestra da stavim spojler koji bi mi poboljsao stabilnost na moru.
Sada, na pasari je 5ks 4T sa kojom ni sa spojlerom ne ocekujem povecanje brzine, vjerojatno ce ostati jednako spora iliti 5-5.5 milja na 2/3 gasa, ali ovime bih dobio opciju da u buducnosti stavim 8 ili 10ks 4T.
Zanima me, ako se spojler tj produzenje vodene linije dobro izvede, koliko bi povecanje putne brzine mogao ocekivati sa 8 ili 10 ks? Ako netko ima iskustvo iz prve ruke bilo bi idealno jer zna da nisam prvi koji takav zahvat radi.
Sto se tice ostalih razloga za i protiv, znam sve: prodaj kasetu i kupi gliser, porast potrosnje u odnosu na brzinu neisplativ itd ali zanemarimo to, brod si maksimalno prilagodjavam uz relativno mala ulaganja.
Sa 8/10ks bi dobio i pouzdanost i osjecaj sigurnosti, pogotovo po noci kad idem u ribolov ili prelazim kanal, i a nekih 7 milja putne u odnosu na 5 uopce nije zanemarivo.
Trosak samog spojlera nije toliko velik jer radim sam a mestar mi samo daje smjernice tako da uglavnom placam samo materijal.
Napominjem da trenutno prevaguje opcija bez spojkera i samo bi potencijalno osjetno povecanje brzine s javim motorom to moglo promijeniti.
Hvala