RIBAR 480

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: RIBAR 480

PostPostao/la el passo » 07. 12. 2020. (19:33)

oneeyed je napisao/la:Fiksirani dio štita na nosaču površine je 70 cm2 (14x5cm), a dio izložen udaru je površine preko 1000 cm2. Neznam koja bi to debljina pleksija i koja ojačanja krivljenjem dugoročno izdržala, a čisto sumnjam i da bi to bio neki napredak u estetskom smislu. I ovako i onako je šaka u oko :D.
Da se i odlučim za pleksi a neću, ja ga nemam s čim kriviti. Za informaciju, u Zadru ga prodaju svi dućani s staklom, a krivi ga samo (koliko sam uspio doznati) firma Adria Reklama, no oni su u poslu i dugo se čeka. Aluminijski lim sam kupio u Ferrum d.o.o., cijena cca 40 kn/kg.

Ovaj komentar shvati samo kao raspravu a ne kritiku.
Da ti teorija o neizdržljivosti plexyglasa drži vodu tada bi na konzole i 90% vjetrobrana išlo kaljeno staklo.
Nemaš ga čime kriviti jer ne pitaš. Malo uključiš mozak, razmisliš i onda se sjetiš. Fak, plexy se savija kada je zagrijan. Ha, kako da ga grijem. Brenerom? ne, to je pre jako. Fenom za kosu....jbg, pre slabo. Fenom za skidanje piture....e to bi se dalo probati. Ajmo probati. Staviš plexy preko ruba recimo nekog željeznog profila i akcija kreće. Prvi komad naravno sjebeš...pa nije ti to struka. Vidiš kako materijal reagira i sa drugim si već uhvatio ruku. E sada, plexy se inače ne savija sa fenom negu grijanjem u ulju pa stavljanjem na unaprijed pripremljenu šablonu. Fenom si ga sjebo. Ali, zašto bi tu mašti bio kraj...jeli. Skočiš u bauhausa po naljepnicu, recimo uzorak karbon. Zaljepiš preko i voila...i dalje bode u oko ali ovaj put pozitivno.
Neda mi se stavljati slike, ali ako hoćeš pošalji mi pp da razmijenimo brojeve pa ti na viber mogu poslati par slika kako sam ja odradio neke slične situacije. Znaš, jedno je filozofija a drugo je djelo. Ja volim situacije kada moram napeti moždane vijuge. Ne ide uvijek iz prve ali rezultati su tu. A i dobar je osjećaj od ničega napraviti nešto pa kada ljudi skuže misle da si lumen...a u biti samo mašta i malo vještine. Čak sam napravio i nekoliko instrumenata koje koristimo na kirurškim zahvatima...jbg nema u katalogu a treba nam.
Nisam od onih koji kažu ja to neznam ili ne mogu. One koji nešto nisu nikada radili pa nebi probali uvjek pitam isto. Jednom mi je došao ex uljanikovac. Nije imao za participaciju jer nije imao posao. Rekoh mu...frende, hoćeš posao ? Možeš sutra početi. Tip pita što. Kažem jednom frendu soboslikaru treba pomočnik. Odgovor tog siromaha...ja to neznam, nisam nikada radio...nebi. Kontra pitanje...frende, kada si bio djevac i kada ti je prvi put u životu žena raširila noge...jesi rekao nisam nikad i ja to neznam ili si ga gurnuo?
Na kraju se sve svodi na volju. Uljanikovcu je bilo ok dok je kinta kapala za 2 sata dnevne efektive, ali sada kada treba raditi za tu kintu a ne samo bivati na radnom mjestu...e tu već nastaju problemi. Lakše se vaditi na nema se nego reći neda mi se raditi pa zato nemam
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la oneeyed » 07. 12. 2020. (21:42)

el passo je napisao/la:Ovaj komentar shvati samo kao raspravu a ne kritiku.
Da ti teorija o neizdržljivosti plexyglasa drži vodu tada bi na konzole i 90% vjetrobrana išlo kaljeno staklo.
Nemaš ga čime kriviti jer ne pitaš. Malo uključiš mozak, razmisliš i onda se sjetiš. Fak, plexy se savija kada je zagrijan. Ha, kako da ga grijem. Brenerom? ne, to je pre jako. Fenom za kosu....jbg, pre slabo. Fenom za skidanje piture....e to bi se dalo probati. Ajmo probati. Staviš plexy preko ruba recimo nekog željeznog profila i akcija kreće. Prvi komad naravno sjebeš...pa nije ti to struka. Vidiš kako materijal reagira i sa drugim si već uhvatio ruku....

:D ...a moj el passo...hvala na napisanom...neznam o čemu bi raspravljali, ti očito imaš svoje mišljenje o meni, dosta nisko ako mogu primjetiti iz citiranog :D . Pravo ti budi. :wave:
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

Tip plovila: Ribar 480

PostPostao/la el passo » 07. 12. 2020. (21:51)

Ne, stvarno griješiš. Nisam htio da to ispadne tako.
Prije mjesec dana me nazvao jedan kolega forumaš da me pita za savjet kako popuniti rupu od ugrađenog fisha na konzoli. Imao je krivi stav kako napraviti, poslušao me i ispalo mu je bomba. Iskreno sam ti napisao da je funkcionalno i da će služiti svrsi, ali vizualno si mogao bolje...puno bolje i ne puno skuplje.
Koliko puta se meni desilo da klijent ima bolje rješenje ili ideju od mene. Dvije glave su pametnije od jedne
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la street » 07. 12. 2020. (22:57)

macro je napisao/la:Ovaj tvoj aluminijski lim je dobar inače i za protukliznu za one koji nisu estetske picajzle. Radni brod moš cili obložit, od pajola, kuverte, platformi... A moš ga i piturat...

Susjedu na vezu kada su razvalili tri gavuna, da ukradu 5l goriva, sve poklopce gavuna složio je od ovakvog lima i obojao u bijelo
Mogu reci da osim sto je cvrsce, stvarno ok izgleda.
street
Senior Member

PostPostao/la porer » 08. 12. 2020. (05:51)

el passo je napisao/la:Nemaš ga čime kriviti jer ne pitaš. Malo uključiš mozak, razmisliš i onda se sjetiš. Fak, plexy se savija kada je zagrijan. Ha, kako da ga grijem. Brenerom? ne, to je pre jako. Fenom za kosu....jbg, pre slabo. Fenom za skidanje piture....e to bi se dalo probati. Ajmo probati. Staviš plexy preko ruba recimo nekog željeznog profila i akcija kreće. Prvi komad naravno sjebeš...pa nije ti to struka. Vidiš kako materijal reagira i sa drugim si već uhvatio ruku. E sada, plexy se inače ne savija sa fenom negu grijanjem u ulju pa stavljanjem na unaprijed pripremljenu šablonu. Fenom si ga sjebo. Ali, zašto bi tu mašti bio kraj...jeli. Skočiš u bauhausa po naljepnicu, recimo uzorak karbon. Zaljepiš preko i voila...i dalje bode u oko ali ovaj put pozitivno.

Za ovakvo savijanje ovi što rade cjenike za kafiće koriste jednostavan grijač. Na deblju dasku zalijepe se dvije tanke paralelno jedna s drugom na razmaku 5mm do 1cm. U taj kanal na dvije vide nategne se komad cekas žice. Na plexiju se ocrta linija gdje ga treba saviti i postavi se na daske tako da se linija savijanja poklapa sa žicom (žica mora biti unutar kanala da ne dira ni daske ni plexi). Na krajeve žice dovede se par sekundi 12V iz akumulatora ili sa trafoa i kad je plexi zgrijan digneš ga i saaviješ na potrebni kut.
Treba mi jači lanac, metar, metar i dvadeset najviše.
porer
Old Senior Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Drvena pasara 6.20

PostPostao/la oneeyed » 08. 12. 2020. (09:55)

Forum kao da je malo živnuo :thumbup: , vjerojatno zbog zatvorenih kafića. Ponovno se može pročitati dobrih savjeta i ideja kao ove o krivljenju pleksiglasa. Lipo.
Ima, naravno, puno načina kako doma kriviti pleksi, među njima i dva spomenuta, s fenom za skidanje farbe (el passo) i žicom (porer), potonji sam vidio u verziji s razvučenim grijačem iz fena za kosu. Pun je youtube rješenja " how to bend plexiglass".
Ali, ako netko to treba napraviti jednom i tko zna kad, ako i ikad više (kao ja), nerazumno je trošiti sredstva i vrijeme kada to profi napravi jeftinije, a vjerojatno i kvalitetnije. Pa ko je šašav da radi sam da bi prošao skuplje i napravio lošije? Fen za skidanje farbe npr. košta duplo skuplje od krivljenja kod profija.
Nadalje, kaže el passo da je 90% vjetrobrana napravljeno od pleksija (ili sl.). Ne kažem da nije, ali to je izvedeno na, najčešće, dva načina. Jedan je da je fiksiran u krutom, obično aluminijskom okviru, a drugi je da je pleksi savijen u obliku slova U i fiksiran s tri strane. Ja nemam tu opciju. Najčešće je i više ili manje nagnut pod nekim kutem, isto opcija koju nemam. Taj pleksi bez okvira je i deblji od onih koje bih ja koristio.

O debljini pleksija; važno mi je koliko sve teži jer mi je i ovako težak i nosač i sonder. Specifična gustoća aluminija je 2,7 (kg/l), a pleksija cca 1,2. Drugim riječima pleksi iste površine i debljine je 2,25 puta lakši od aluminija (moj lim je 2mm na izbočenim mjestima 3 mm). Međutim, ni tri puta deblji pleksi (samim time i teži) nema ni približnu krutost ovog aluminijskog lima. Čemu onda, ako mi prozirnost nije uvjet?

Pleksi štit jednostavno u mom slučaju, zbog načina na koji ga je moguće montirati i oblika, ne da nije bolje rješenje od alu lima, nego nije rješenje uopće.

Bojanje lima nisam isključio, imam to kao opciju (čišćenje alkoholom, dvije ruke alu primera, dvije ruke sjajne bijele boje, pa prozirni lak za zaštitu). Ako.

Naljepnice su inače dobra ideja, pa i uzorak carbon, ali mi djeluju više za prekrivanje nekog problema a ne kao prvo rješenje.
"Najgore što ti se može dogoditi je da na tebe padne nešto tupo, a teško. To drobi kosti."
oneeyed
Old Senior Member

PostPostao/la jerga » 08. 12. 2020. (12:21)

oneeyed je napisao/la:Pleksi štit jednostavno u mom slučaju, zbog načina na koji ga je moguće montirati i oblika, ne da nije bolje rješenje od alu lima, nego nije rješenje uopće.

Najvažnije je da si ti kao vlasnik plovila zadovoljan. El passo je dao odličan i jednostavan savjet/prijedlog, estetski nekoliko klasa iznad samo malo složenije za izvedbu, ali na svakome je da ga prihvati ili ne. Upravo iz razloga što se iz postova vidi da si zadovoljan s tim rješenjem s rebrastim limom ja nisam ništa komentirao iako ja osobno bi napravio baš onako kako je El passo opisao. Ne zato što on kaže nego što sam neka slična rješenja već radio, mislim na savijanje pleksija što uopće nije neka nauka kod ovako jednostavnih rješenja. Netko tko bude sutra u sličnoj situaciji će možda naletiti na ovu temu pa će imati već dva moguća rješenja što je i uloga foruma da se dijele različite ideje.
ono čega nema to se ne kvari
jerga
Member

Tip plovila: Marinello Eden E-tec 115; pasaraElanYamaha6

PostPostao/la oneeyed » 08. 12. 2020. (12:49)

jerga je napisao/la:Najvažnije je da si ti kao vlasnik plovila zadovoljan. El passo je dao odličan i jednostavan savjet/prijedlog, estetski nekoliko klasa iznad samo malo složenije za izvedbu, ali na svakome je da ga prihvati ili ne.

Da se razumijemo, prijedlog da se umjesto rebrastog alu lima štit napravi od pleksiglasa koji se potom obljepi naljepnicom u dezenu carbon? Da li je to taj odličan, estetski nekoliko klasa iznad prijedlog na koji misliš?
oneeyed
Old Senior Member

PostPostao/la jerga » 08. 12. 2020. (14:02)

oneeyed je napisao/la:
jerga je napisao/la:Najvažnije je da si ti kao vlasnik plovila zadovoljan. El passo je dao odličan i jednostavan savjet/prijedlog, estetski nekoliko klasa iznad samo malo složenije za izvedbu, ali na svakome je da ga prihvati ili ne.

Da se razumijemo, prijedlog da se umjesto rebrastog alu lima štit napravi od pleksiglasa koji se potom obljepi naljepnicom u dezenu carbon? Da li je to taj odličan, estetski nekoliko klasa iznad prijedlog na koji misliš?

Možda bi naljepnica u dezenu aluminijskog rebrastog lima bila bolje rješenje ;) ?
Zadnja izmjena: jerga; 08. 12. 2020. (14:06); ukupno mijenjano 1 put/a.
ono čega nema to se ne kvari
jerga
Member

Tip plovila: Marinello Eden E-tec 115; pasaraElanYamaha6

PostPostao/la macro » 08. 12. 2020. (14:05)

porer je napisao/la:Za ovakvo savijanje ovi što rade cjenike za kafiće koriste jednostavan grijač. Na deblju dasku zalijepe se dvije tanke paralelno jedna s drugom na razmaku 5mm do 1cm. U taj kanal na dvije vide nategne se komad cekas žice. Na plexiju se ocrta linija gdje ga treba saviti i postavi se na daske tako da se linija savijanja poklapa sa žicom (žica mora biti unutar kanala da ne dira ni daske ni plexi). Na krajeve žice dovede se par sekundi 12V iz akumulatora ili sa trafoa i kad je plexi zgrijan digneš ga i saaviješ na potrebni kut.

Pari jednostavno.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la macro » 08. 12. 2020. (14:08)

jerga je napisao/la:Možda bi naljepnica u dezenu aluminijskog rebrastog lima bila bolje rješenje ;) ?

:lol:
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la oneeyed » 08. 12. 2020. (16:48)

Ajde, da se ne ljubimo... moja iskustva i rješenja neće nedostajati nikome kraj tolikih znalaca i genijalaca. Imajte se dobro...
oneeyed
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 08. 12. 2020. (19:24)

macro je napisao/la:Plekisglas bi tribalo savit sa svih strana da dobije krutost ili stavit 2 nosača. Možda si moga nać neki mali vjetrobran od skutera pa ga doradit i montirat, al i ovako je ok...

Mogao je na otpadu nać staru manju mikrovalnu...,lipo to montirat,imaš i vratašca...tutneš taj ekran nutri i glačaj... ;)
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Korisnik baniran

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la egotrip » 08. 12. 2020. (22:44)

More pleksigas i na gradele lagana žerava,i onda s rukavicama savijanje.https://www.google.com/search?q=dangar+ ... i5NZ0,st:0
egotrip
Senior Member

Tip plovila: gs nautica open 550 yamaha 100 4t

PostPostao/la el passo » 08. 12. 2020. (23:04)

lupis je napisao/la:
macro je napisao/la:Plekisglas bi tribalo savit sa svih strana da dobije krutost ili stavit 2 nosača. Možda si moga nać neki mali vjetrobran od skutera pa ga doradit i montirat, al i ovako je ok...

Mogao je na otpadu nać staru manju mikrovalnu...,lipo to montirat,imaš i vratašca...tutneš taj ekran nutri i glačaj... ;)

Taman sam se pitao di je nestao dobar duh ovoga foruma. Mogao je, slažem se. Mislim da se u francuskoj na otpadima nađu najbolje mikrovalne. Još imaju i klizna vrata da uv zrake duže ostaju unutra i održavaju optimalnu temperaturu uređaja iznutra :thumbup:
el passo
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 6 gostiju.