U dilemi sam oko izbora novog-starog motora pa bi mi dobro došao vaš savjet.
Trenutna situacija: pasara Elan 490 + Yamaha 5ks/2t
Ideja je nabavka polovnog motora 6ks/4t i moram priznati da ni sam više ne znam što napraviti. Veliku prednost dajem tihom radu i malim vibracijama pri izboru motora što me vodi u smjeru za koji nisam siguran da je optimalan. Dvije opcije mi se vrte u glavi:
1.Yamaha 6 CMHL (2 cil.)- bila bi mi prva opcija (pouzdan motor, tih i rad s malo vibracija etc.) ali me dosta toga kopka
-Težina: Sa 37 kg koliko ima i 8ks me zabrinjava hoće li biti problema s podizanjem prove pri plovidbi. Rezervoar bi prebacio u provu i povukao crijevo da malo rasporedim težinu, a i nisam u klubu 100+. Međutim u jednoj staroj temi je kolega forumaš imao dosta problema s osmicom na krmi, a težine su iste. Motor bi stalno bio na barci tako da s te strane težina nije problem. Je li ovo ipak malo preveliki zalogaj za navedenu barku?
-Duljina noge: Zbog same težine motora prebacio bi ga centralno na zrcalo, a ne kako je na ovim pasarama uobičajno. Želim izbjeći veće naginjanje barke na jednu stranu koja u kombinaciji s dosta kiše i valovima mogla biti recept za katastrofu.
S obzirom da se zrcalo lagano podiže prema sredini, nisam siguran hoće li duljina noge biti dovoljna. Ima li netko iskustva vezano za navedeno?
-Alternative: Je li neki drugi proizvođač imao 6ks 4t motor s 2 cilindra? S obzirom da treba biti strpljiv za naći ovaj model Yamahe u oglasima alternativa je svakako poželjnja
2. 6ks 4-t 1 cilindar
Tu je više manje sve jasno, što proizvođača tiše preferirao bi Yamaha (od bijele kape) ili Tohatsu/Mercury/Mariner.
Težina svakako plus, a i malo manja potrošnja. Međutim tu je neuglađeni rad i svakako manja trajnost.
Koje bi bile vaše preporuke?