Postao/la panulaš » 18. 08. 2009. (12:45)
Pozdrav Somu, Marselomu,Trogiraninu, Kiani, Primorcu i ostalim Galebašima. Vratio sam se s mora u sumorni Zagreb. Ovo ljeto sam iz Zadra otplovio na Hvar gdje sam bio vezan u onoj ludoj hvarskoj luci i napravio par đita do Visa, Brača, i Lastova. Sve je više manje prošlo u redu. Prošao sam oko 300 sati, ukupno ovu godinu 450. uz nekoliko j... situacija kao tramuntanu u hvarskom kanalu uz val od 6 metara kad se hidrogliser iz Splita zabio u val izgubio na kratko 3 mornara..., požar na instalacijama zbog loše postavljenog osigurača vinča, kvara anlasera 7 milja od Visa istočno na braku Pločice. u 3 ujutro...
Ipak sve je dobro prošlo, osim što sam ostavio brod u Milni da mi postave novu elektroinstalaciju jer su mi staru oćigledno sfušali.
Panulaški govoreći siromašno, osim za spomenuti zubaca od desetak kila kod Visa.
Brod se pokazao dobrim na valu, možda malo vergolast obzirom da sam digao kabinu za 15-ak cm.
Tikovina koliko god me razuvjeravali o održavanju izvrsna, bez ikakvih problema.
Špirun dobar, još se nitko nije spotaknuo.
Istina, Galeb nije radni brod ali uz dobru opremu nema boljeg za dobru panulu.
Možda je dobro za reći da mu je manevar plovidbom krmom mršav, možda netko ima idelu kako to poboljšati.
Plovna brzina na 2900 ok. 8-8,5 nm, istina sa Yanmarom od 75 KS nije baš impresivno ali ja sam zadovoljan, samim time što me taj motor par puta izvukao na neveri. Nije mi jasno Kiana da ti postigneš 3600 okretaja;to mogu i ja , ali na uputama piše da je maksimum 3200 za moj motor. Jeli to pitanje propele.??? Sa 3600 idem i do 14 nm ali nije li to loše za motor. Uglavnom plovim do 3000 ok.
Što fali-definitivno automatski pilot jer mi se ne da sjediti za timunom ili argolom kad plovim stotinjak milja od Zadra do Hvara.
Uz male doinake na kabini brod je OK.
Za sada sam u vrućem Zagrebu, ali 27.8. plovim od Milne na Telaščicu(takmičenje u panuli-RD Zubatac-Zadar), pa ako tko s foruma naleti bit će mi drago da se upoznamo.
3.10. je panulaško takmičenje u Karinu (moj matični klub RD Sipa), poslat ću propozicije.
Sliku zubaca dobit ćete ovih dan.
Pozdrav svima.
Nema do lubina iz karina