molio bi odgovor i savjet, imam jedrilicu Elana 31, stari model, 85 god, u njemu je Nanni 3 cilindra, motor rijetko koristim, u glavnom za isploviti i uploviti u luku, tank goriva mi traje godinu dana a ponekad i više
kolega koji ima sličan brod plovio je usporedno samnom i ostavio me tako da sam ga ubrzo izgubio tj nisam ga mogao pratiti, max brzina koju ja uspijem ostvariti je 5.. 5.5 čv po mirnom moru bez valova i vjetra, kada ima malo više vala ili vjetar u pramac, praktično stojim tj brzina se smanji toliko da uglavnom idem na jedra.. na jedra plovim i preko 6-7-8 čvorova. na recimo 1/3 gasa idem 3.5čv, zadnja trečina gasa ne postiže neko veliko povečanje brzine..
na godinu moram mijenjati osovinu pa bi se pozabavio i propelerom
konfiguracija je:
elan 31 jedrilica, težina 3.8t ( sa stvarima cca 4t), širina trupa na najširem dijelu je 3.2m dužina vodene linije 9m
kopča Hurth HBW 50 Ia=2.05 Ib=1.86
motor Nanni 3.9 HE max okretni moment je na cca 2400 okretaja, moj se vrti u slobodnom hodu do 3000 okr, a kada je uključen pogon na recimo 2800-2900okr.
po ovome što sam pročitao na forumu ima puno više okretaja nego bi trebalo??
koji bi bio propeler optimum??, sada je tri kraka oznake se ne vide od šmirglanja i brušenja.
fala, lp,