krenicu od kraja,
sta se tice tvog broda, pita san radi primjera iz prakse.
nemas, nema veze idemo dalje.
yanmar, e to je nekad bija proizvodajc u kojeg si se moga zaklet zivoton svoje dice, danas? danas se nebi zaklea kuglon sladoleda u njega. jebiga tako je.
i memoze mi niko tvrdit da ce yanmar os 2.2L i 170ks trajat ko nanni ili sole sa 4.4L iste konjaze, na kraju krajeva ko dobro mariniziran kamionski motor. trajace k*rac nazalost
ovi cokolino motori sta imaju po 100ks po litri su super, za auto, di motor vidi 100% opterecenja u 2% radnog vjeka.
a i cinimise da san vidija da u yanmarovom manualu pise da se bas ovaj specificni motor nemoze vozit nego na 60% opterecenja.
pa dobro kojiceti k*rac takav motor? da placas veci porez na konjazu il da se mos kurcit da imas 150ks, koje nesmis iskoristit, jer ako ga budes vozija blizu punog gasa nakon po ure ce se raspast
nema veze nije trajnost tema nego proracun propele, i da postigli smo nesto konkretno, evo naucija si me nesto novo, hvala, a to je da yanmar ima deklarirani broj okretaja koje mora postic u voznji a blokada mu je par sto okretaja kasnije.
ja san se do sada u zivotu susreta sa motorima kojima je blokada na x broju okretaja, i imas deklariranu snagu i moment na tom broju okretaja i racunaj propelu. naravno da je u tom slucaju normalno da “gadjas” da imas propelu koja ti “ugusi” motor do nekih 5%. i printome motori veselo vrte 10 000h ne dime ne trose ulje itd.
a ako i pocme dimit, zavrnes malo aktuator od turba i dodas jos malo goriva pa prestane dimit