a meni nisi bija jasan.
ajd da probam ponovo da mi objasnis.
max snaga motora je na max broju okretaja.
pogledaj bilo koji graf bilo kojeg motora pa vidi di je max snaga.
dakle moment je naveci u nekom x broju okretaja,
snaga je najveca (u 99% slucajeva) na max deklariranom broju okretaja.
ok, ako ovo nemozemo definirat, predlazem da mi rukom na komadu papira nacrtas graf RPM VS POWER, i da mi oznacis gdje je,
a) max snaga
b) max moment
c) rev limit
Sad aj glup ponovo postavljam isto pitanje, jer mi nije jasno, ne zajebajem, stvarno mi nije jasno
ajd ti meni objasni ako je blokada motora na 3800 okretaja, i kako ti postignes to da motor pod opterecenjem postize 3900 okretaja? meni to iskreno nije jasno. ne zajebavam, zbilja mi nije jasno.
znaci motor u leru, rucku gasa gurnes do kraja i motor se vrti 3800.
al kad se vozis, i motor ima opterecenje, rucku gasa gurnes i motor se vrti 3900?
ovo je pod pretpostavkom da sam te dobro shvatio, a mozda i nisam.
apro po yanmara i on kaze 100 okretaja vise i zasto svi proizvodjaci kazu vise. NE KAZU SVI, a i ovaj koji kaze bojim se da si ga krivo shvatija.
ajmo na primjeru benzinaca jer oni dolaze sa ugradjenim propelerom pa nemamo sta filozofirat, tvornica je tako izracunala i stavila.
Kazu; Yamaha, Evinrude, Tohatsu, suzuki, Honda, Mercury, da motor na punom gasu mora postizat broj okretaja od do.
Recimo na primjeru yamahe, 80ks 4 stroke
blokada 5500rpm, kaze da je propeler za plovilo idealno pogodjeno ako postize 5200-5400, ako postize 5500 propeler je premal, ako postize 5100 je prevelik.
maksimalna snaga motora je na 5500 rpm. kako onda da ja izaberem propeler sa kojim motor postize 5600rpm ako je blokada na 5500?
jedna totalna digresija od teme
*ebes mi sve ako ti vitar u provu skine 100 okretaja na motoru, sta je to, čokolino motor? to su ovi novi motori tipa hyundai seasales 1.7L 140ks na 4400rpm u deplasmanu od 5tona jel to?
meni na motoru ne skine nista, skine mi eventualno brzine, al motor se vrti i dalje isto, i ne dimi nista.
apro po toga, ima san u brodu yanmara 2QM20, 1976g, po specifikaciji 20ks na 2600rpm, nije moga postic nego 2400rpm, od 2200 do 2400rpm bi dimija ko lokomotiva, napravija je 10 000 radnih sati, 2001 izvadjen iz broda potpuno ispravan, palija je kad mu kljuc pokazes, nije ulje trosija ni balija, potpuno uredan prodan, stavljen u drugu gajetu, i dan danas vozi. jel dimi crno pod opterecenjem? normalno da dimi. al fascinantno je kako nije crka
po tvome je triba crknit nakon 2000h, kako to?
eh da, nisi mi reka, koji brod imas, koji motor i kolko okretaja ti postize motor u punom gasu a kolko je deklarirano, odnosno gdje mu je blokada ?
znaci cista konstruktivna rasprava, mozda se uspostavi da 38godina zivim u zabludi.