IZRAČUN PROPELERA

O ugradnji, rezervoari, propeleri, dijelovi …

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: IZRAČUN PROPELERA

PostPostao/la josey » 21. 05. 2020. (08:01)

sorri sta san off topic,
al kako se motor u leru moze raspast?
nula opterecenja, i klipovi zavrse u karteru? to il je patka (il je guska neznan) al ovo mi ne zvuci nikako realno.
osim toga cemu na motoru sluzi blokada? i na motorima bez elektronike imas vidu za gorivo na pumpi kojom se limitira broj okretaja. sta ne ?
e pa ako je odgovor da a je, kako se motor raspa?
vidija san DMB, torpeda, yanmara ma nabroji svega cega, nijedan se nije raspa na WOT u leru (dakle motori bez ECU, gola mehanika)

A apro po sizinga propelera, ili odabira prave velicine, zar nije "rule of thumb" da ti motor postize 150-250 okretaja (zavisi o tome koliki je maksimalni deklarirani broj okretaja, nije isto jel ti motor 2200rpm ili 4200rpm za recimo istu snagu od 200ks) manje od deklariranih max okretaja?
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la gosmart » 21. 05. 2020. (09:27)

josey je napisao/la: klipovi zavrse u karteru?

Ne znam točno kako se to dogodilo.

josey je napisao/la: zar nije "rule of thumb" da ti motor postize 150-250 okretaja

Postiže 3100. :)

Imam osjećaj da ti fali dio pravila.
gosmart
Member

Tip plovila: MF 655

PostPostao/la josey » 21. 05. 2020. (11:44)

kako mi fali dio pravila? koji je drugi dio?
150-250 okretaja manje od maksimalnog broja okretaja.

znaci bija si u brodu kad je dan pun gas i klipnjaca je prosla kroz blok ?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 21. 05. 2020. (12:01)

josey je napisao/la:A apro po sizinga propelera, ili odabira prave velicine, zar nije "rule of thumb" da ti motor postize 150-250 okretaja (zavisi o tome koliki je maksimalni deklarirani broj okretaja, nije isto jel ti motor 2200rpm ili 4200rpm za recimo istu snagu od 200ks) manje od deklariranih max okretaja?

Ma to su te lokalne price o kojima i govorin, ali to nije ispravno.
Vidi sta kaze Yanmar u svom manual-u (strana 9)

https://www.yanmar.com/media/global/com ... G00103.pdf
dimulius
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: G23 Yanmar 4LHA HTP

PostPostao/la gosmart » 21. 05. 2020. (12:40)

josey je napisao/la: manje od maksimalnog broja okretaja.

Ovaj dio.

josey je napisao/la:znaci bija si u brodu kad je dan pun gas i klipnjaca je prosla kroz blok ?

Ne, ali sam došao ubrzo nakon toga. Čovjek je rekao da je to napravio. I meni je to čudno. Očekivao bih da ima neka zaštita od toga. To je bio noviji motor - 2005. mislim.
gosmart
Member

PostPostao/la gosmart » 21. 05. 2020. (12:45)

dimulius je napisao/la:
Ma to su te lokalne price o kojima i govorin, ali to nije ispravno.

:thumbup:

Lijepo piše.
gosmart
Member

PostPostao/la josey » 22. 05. 2020. (19:17)

cinimise da je neko falija definiciju full stop power max power, max rpm
yanmar deklarira full stop power - ok, - DEKLARIRA je, i dobijete je na plocici na motoru, al full stop power NIJE max broj okretaja, kojim je motor limitiran mehanickim putem vijkom u pumpi goriva ili elektornskim ECUom pa opet ventilom u pumpi goriva, ili nekom trecom metodom.

dakle pise vam broj okretaja i vi u voznji sa propelerom morate premasit taj broj okretaja za 50-100
Proizvodjaci koji ne deklariraju full stop power u manualu kazu da propeler treba bit toliki da motor postize u voznji 50-100-150... okretaja MANJE od maksimalnog broja okretaja.

tu se malo čudite lokalnim mestrima po lucicama a u principu u njihovoj i u vasoj teoriji dodjete na otprilike isti broj okretaja, cak bi reka da u vasoj teoriji dodjete na manji broj okretaja, odnosno da vi stavite veci propeler.

ajmo da nam bude lakse i da nesto konstuktivno napravimo

manual yanmara kaze
full throttle 3800 rpm, opet neznamo gdje je rev limiter, al evo pretpostavit ce mo da je 3800 rpm,
ja bi na taj motor i brod stavio propeler tako da motor postize 3650-3700rpm. dakle nakrcan brod voda gorivo putnici.

koliki bi vi propeler stavili? da postize 3850 - 3900?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 25. 05. 2020. (13:46)

Ma ne triba od svega radit pretjeranu znanost. Nebitno o terminologiji, svaki brodski motor dolazi sa:
- deklariranom max snagom
- deklariranim okretajima na kojima ostvaruje tu max snagu
(logicno je za ocekivati da ti okretaji nisu max okretaji koje motor moze ostvarit, ali ti max okretaji nisu bitni za pricu niti po njima triba birat propelu, jer oni samo ovise o tome di je proizvodjac stavija blokadu)

Dakle, jedino sta igra su okretaji na kojima motor ostvaruje max snagu, i propela triba bit odabrana tako da motor moze ostvarit max snagu. U principu ne moze bit jednostavnije.

josey je napisao/la:manual yanmara kaze full throttle 3800 rpm
ja bi na taj motor i brod stavio propeler tako da motor postize 3650-3700rpm

Tvoj izbor, ali to je krivo. Motor mora sa punim brodom uvik moc ostvarit okretaje na kojima ostvaruje max snagu jer je u protivnom preopterecen.

josey je napisao/la:koliki bi vi propeler stavili? da postize 3850 - 3900?

Da, za bit siguran, bar 3900 za novi brod.
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 27. 05. 2020. (05:44)

ok, ajmo ispocetka onda, jer ovo moje je bilo trik pitanje, a koje je ocito NAZALOST upalilo.
Ako je REV limiter motora na 3800 rpm, kako ces ga ti natirat da se vrti na 3900? :D pogotovo sa propelon?

btw,
max snaga motora je uvik u max deklariranom broju okretaja - REV limiter. (dakle ne maksimalna deklarirana nego maximalna, jer proizvodjaci obicno naprave sljedece, deklariraju motor na 200ks pri 4000rpm, a motoru je blokada na 4400, na 4400 ima barem 1ks vise, ovo se radi radi ekologije, poreza i inih sr@**a koja nisu vezane za temu, pogotovo u auto industriji)

max moment motora NIJE nikad u max broju opkretaja, pa cak ni onda ako imas neki heavy dutty motor koji se vrti 1800 rpm, max moment mu je 1500-1650rpm.
onda ajmo za pocetak razlikovat max moment, max snagu i nazivni broj okretaja, tj broj okretaja na kojima je rev limiter.

generalno se dakle ne slazem sa tvojim stajalistem da za motor kojem je blokada na 3800rpm se stavlja propeler sa kojim ce se motor moc zavrtit 3900.
Zasto? obrazlozio sam vec, ali da sumiram, kako ce se sa opterecenjem - citaj propelerom zavrtit 3900 ako se u leru bez opterecenja nemoze zavrtit preko 3800? tome sluzi blokada da se motor ne zavrti u 10 000 i da se ne razleti. (ovo 10 000 limitirajmo na brodske dizele, da nebi neko mislija da mislin na motore ugradjene na dvokotacna prometala pa da ne kaze pih ti motori se vrte 12 000+)

evo konkretno pitanje iz zivota,
koji brod imas, koji motor imas, i kolko ti motor postize okretaja u voznji, dakle max broj okretaja?
josey
Old Senior Member

PostPostao/la dimulius » 27. 05. 2020. (08:53)

Mislim da san bija prilicno jasan o kojim okretajima ja pricam, ali ako ti je promaklo:
dimulius je napisao/la:svaki brodski motor dolazi sa:
- deklariranom max snagom
- deklariranim okretajima na kojima ostvaruje tu max snagu
(logicno je za ocekivati da ti okretaji nisu max okretaji koje motor moze ostvarit, ali ti max okretaji nisu bitni za pricu niti po njima triba birat propelu, jer oni samo ovise o tome di je proizvodjac stavija blokadu)

Referira san uputstvo od Yanmara u kojem yanmar kaze da za novi brod preporucuju propelu sa kojom se motor moze zavrtit 100 okretaja priko okretaja na kojima je deklarirana max snaga.

Ti sa druge strane preporucujes propelu sa kojom ce uvatit 100 okretaja manje od okretaja na kojima je deklarirana max snaga.

Dakle, savjetujes propelu koja ce za 200 okretaja bit manja od yanmarove preporuke. Na cemu temeljis takvu preporuku?

Uglavnom, pojasnjenje zasto yanmar daje preporuku kakvu daje,
Zato sta brod sa vrimenom ne postaje laksi nego tezi. Nacelno svi mi dodajemo dodatne *izdarije u brod sa vrimenom, tako da ce nakon nekog vrimena brod "otezat". Dodaj na to da je brod idealno cist mozda prvih 7 dana kad ga bacis u more. A sve je to dodatni rast tereta na motor.

I onda, kad mu u startu stavis propelu koja ga gusi za 100-150 okretaja, pa izgubis jos 100 okretaja kroz dodatni teret nagomilan u par godina, pa 100 okretaja jer je brod 2 miseca u moru, u minusu si za bar 300 okretaja.

E onda sa takvin brodon imas jace more u provu pa ode jos 100 okretaja. E sad si napokon dosa u situaciju da je motoru 100% tereta na 3400.

A ljudi racunaju da ako ga voze na 500 okretaja nize od maksimuma da su na sigurnom.
I onda ga drze na 3300. Ali, ako si pratija ovo gori, to vise nije 3300 od 3800, to je sad 3300 od 3400. I motor je skoro u 100% ;)
I onda motor izdimi na 1000-2000 sati pa se cude ka pi_ kako se to dogodilo.
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la josey » 27. 05. 2020. (11:00)

a meni nisi bija jasan.
ajd da probam ponovo da mi objasnis.

max snaga motora je na max broju okretaja.
pogledaj bilo koji graf bilo kojeg motora pa vidi di je max snaga.
dakle moment je naveci u nekom x broju okretaja,
snaga je najveca (u 99% slucajeva) na max deklariranom broju okretaja.
ok, ako ovo nemozemo definirat, predlazem da mi rukom na komadu papira nacrtas graf RPM VS POWER, i da mi oznacis gdje je,
a) max snaga
b) max moment
c) rev limit

Sad aj glup ponovo postavljam isto pitanje, jer mi nije jasno, ne zajebajem, stvarno mi nije jasno
ajd ti meni objasni ako je blokada motora na 3800 okretaja, i kako ti postignes to da motor pod opterecenjem postize 3900 okretaja? meni to iskreno nije jasno. ne zajebavam, zbilja mi nije jasno.
znaci motor u leru, rucku gasa gurnes do kraja i motor se vrti 3800.
al kad se vozis, i motor ima opterecenje, rucku gasa gurnes i motor se vrti 3900?
ovo je pod pretpostavkom da sam te dobro shvatio, a mozda i nisam.

apro po yanmara i on kaze 100 okretaja vise i zasto svi proizvodjaci kazu vise. NE KAZU SVI, a i ovaj koji kaze bojim se da si ga krivo shvatija.
ajmo na primjeru benzinaca jer oni dolaze sa ugradjenim propelerom pa nemamo sta filozofirat, tvornica je tako izracunala i stavila.
Kazu; Yamaha, Evinrude, Tohatsu, suzuki, Honda, Mercury, da motor na punom gasu mora postizat broj okretaja od do.
Recimo na primjeru yamahe, 80ks 4 stroke
blokada 5500rpm, kaze da je propeler za plovilo idealno pogodjeno ako postize 5200-5400, ako postize 5500 propeler je premal, ako postize 5100 je prevelik.
maksimalna snaga motora je na 5500 rpm. kako onda da ja izaberem propeler sa kojim motor postize 5600rpm ako je blokada na 5500?

jedna totalna digresija od teme
*ebes mi sve ako ti vitar u provu skine 100 okretaja na motoru, sta je to, čokolino motor? to su ovi novi motori tipa hyundai seasales 1.7L 140ks na 4400rpm u deplasmanu od 5tona jel to?
meni na motoru ne skine nista, skine mi eventualno brzine, al motor se vrti i dalje isto, i ne dimi nista.

apro po toga, ima san u brodu yanmara 2QM20, 1976g, po specifikaciji 20ks na 2600rpm, nije moga postic nego 2400rpm, od 2200 do 2400rpm bi dimija ko lokomotiva, napravija je 10 000 radnih sati, 2001 izvadjen iz broda potpuno ispravan, palija je kad mu kljuc pokazes, nije ulje trosija ni balija, potpuno uredan prodan, stavljen u drugu gajetu, i dan danas vozi. jel dimi crno pod opterecenjem? normalno da dimi. al fascinantno je kako nije crka :) po tvome je triba crknit nakon 2000h, kako to?

eh da, nisi mi reka, koji brod imas, koji motor i kolko okretaja ti postize motor u punom gasu a kolko je deklarirano, odnosno gdje mu je blokada ?

znaci cista konstruktivna rasprava, mozda se uspostavi da 38godina zivim u zabludi.
josey
Old Senior Member

PostPostao/la šalvađente » 27. 05. 2020. (13:46)

Ja sam na svojoj bivšoj brodici imao propeler 17x? zaboravio sam koliko i tu sam propelu oštetio pa sam kupio rabljenu istih specifikacija. Prije mi je max. broj okretaja po satu bio 30,4-30,9 ovisno o stanju brodice. Sa novim propelerom obrtaji su prešli preko 40, moglo je i više ali nisam želio uništiti motor a brzina je pala za 30%
šalvađente
New Entry

PostPostao/la dimulius » 27. 05. 2020. (13:54)

zvucis malo iskrenije pa cu nastavit pricu ;)

Mehanickom yanmaru blokada nije na max rated rpm.
Max rated rpm su okretaji na kojima je proizvodjac deklarira max snagu, a ne okretaji na kojima je blokada.
Blokada je povise tih okretaja.
Znaci, kad gurnes rucicu do kraja u leru, on ce se zavrtit priko max rated rpm (do okretaja na kojima je blokada).

Naravno da ne mozes zavrtit motor priko okretaja na kojima je blokada, ali to nisan ni spominja.

Uglavnom, da ne dovedemo ljude u zabunu. Nisan ja ni slucajno krivo shvatija yanmarovu preporuku.
Preporuka kod svih (posebno visokoopterecenih) dizela je da minimalno mora (u svim uvjetima) uvatit max rated rpm sa propelom. A to znaci da na novom brodu motor na max rated rpm mora bit na manje od 100% tereta. Najlaksi nacin za ovo osigurat je da se propela zavrti priko max rated okretaja.

E sad, ako ti je slucajno blokada bas na max rated okretajima, onda je prica o odredjivanju idealne propele malo slozenija, ali ne i neizvodiva.

Inace san davno naucija da to sta ja nesto mislim ili predlazem nema ama bas nikakve veze ako nisam u stanju pokazat i sluzbene dokumente na koje se referiram.
Dakle, do sada san se referira na sluzbeni yanmarov manual, a evo i sta kaze izvjesni Tony Athens (najveci autoritet za cummins dizele u americi)

https://www.sbmar.com/articles/understa ... eshooting/

"this same 100++ RPM over-rated RPM is a must for any engine in this class (50-60+++ hp per liter). Remember, as the HP per liter climbs, then being able to reach over the minimum rated RPM becomes even more important IF you want decent engine life and want maximum performance out of your engine."

Uglavnom, nemoj savjetovat ljude da preopterete motor ako nemas i nekakav valjani razlog/referencu za to.

A sta se tice mog broda, ne znam kakve to veze ima sa ovom pricom. Trenutno imam qitu od tovara i bit ce jos neko vrime tako, tako da ti na zalost ne mogu rec na koliko mi se vrti motor.
dimulius
Old Senior Member

PostPostao/la mul » 28. 05. 2020. (14:27)

Trenutno imam qitu od tovara i bit ce jos neko vrime tako, tako da ti na zalost ne mogu rec na koliko mi se vrti motor.

:lol: :lol:
Ajde još malo i doće pravi brod isplatit će se čekanje..
mul
Member

Tip plovila: Leidi 660 Yamaha 150

PostPostao/la dimulius » 28. 05. 2020. (21:26)

A iz tvojih usta u bozje usi :D
dimulius
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.