tacek je napisao/la:pozdrav Josey,
Nista inace o brodu. vjerovatno deplasmanac. Sto se tice limita okretaja. Obicno je kod dizela oko 200 okretaja iznad okretaja kdje daje motor najvecu snagu. Na zalost u gami DEUTZ Marine nisam nasao tvog motora… mora da je stariji.
Evo prema tvojim podacima trebas propeler trokraki sa DAR 65 % izradjen iz Nibrala (opterecenje je previsoko za broncani - 90%) dim 20 x 19''.
Racunaj na brzinu od 12 milja … sa velikim krmenim valom.
Ako imas nsesto vise podataka onda mogu ponovo izracunati. (tip broda, namjena, snaga 120 ks kod kojih okretaja…)
Pozz T
da cisti drveni plastificirani deplasman 5 tona (vagano) sa spojlerom
trenutno imam mikado, mislin da je 53% (za dar nisam siguran)
23x17
brod kad je cist (netom nakon koperavanja) 13.9kn
onace se vrti max oko 13.1kn (malo bljuzga malo propela nije savrseno cista...)
vozim ga na nekih 2700-2800rpm, to je 10.5-11kn i nastojim propelu drzat cistom.
nakon 12kt krmenog vala uopce nema, znci nula ko da je gumenjak od 5m
motor ima 100h rada 3 god star, sva struja na njemu je alternator, anaser i senzor temperature vode i tlaka ulja.
u EU nije bilo kupit takvoh novih motora, zbog emisije plinova blaaa blaaa, a ja san tija uzet bas nesto sta nema ecu i sta nije comon rail. Pa san mora posegnut na istocno trziste, da ne duljim kontekner, transport brodom itd, al isplatilo se dobija san sta san tija, i zasad san zadovoljan.
ono sta mi vrti crv u guzici je kacavida i pumpa goriva, i aktuator na turbu dignit snagu, al me strah da ce samlit getribu jer je getriba za 300nm ulaznog momenta, tocno na granici je i ovako.
uglavnom hvala na odgovoru. ako imas jos kakav prjedlog, komentar, pa cak i negativan komentar (kritiku), slusam.