Jači ili lakši motor pitanje je sad

Diskusija o benzinskim motorima...

Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori

Re: Jači ili lakši motor pitanje je sad

PostPostao/la lupis » 27. 02. 2020. (13:01)

Koliko vidim ,Suzuki je teži 30 kila(ne pedesetak) od Yamahe,a ima 500 ccm više!
Sad premašio 750 kg pa če bit 755 ili 785 nebitno.
Gledaj šta dobijaš na moru!
Nema tu kicka,govorimo o prostom izglisiravanju,a kod yamahe bi moglo biti problema,krajnja brzina je za moj pojam nebitna,nego da imaš konstantnu putnu na čim manje okretaja,da izglisira bez problema.
Mislim da nećeš dobiti ono što očekuješ.
Vezano za rezervar,pojasni zašto mijenjati?
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la Freshman » 27. 02. 2020. (15:33)

lupis je napisao/la:Koliko vidim ,Suzuki je teži 30 kila(ne pedesetak) od Yamahe,a ima 500 ccm više!
Sad premašio 750 kg pa če bit 755 ili 785 nebitno.
Gledaj šta dobijaš na moru!
Nema tu kicka,govorimo o prostom izglisiravanju,a kod yamahe bi moglo biti problema,krajnja brzina je za moj pojam nebitna,nego da imaš konstantnu putnu na čim manje okretaja,da izglisira bez problema.
Mislim da nećeš dobiti ono što očekuješ.
Vezano za rezervar,pojasni zašto mijenjati?

Zato da na taj način centriram mase i malo rasteretim krmu.
Sve stoji što pišeš, ali idem probat ovim putem pa šta bude. Ako sam falija, mijenjat ću opet.
Spreman za plovidbu je suzuki teži 40 kg (ovo u testu da je yamaha sa svim tekućinama 131 kg, a suha 119 kg, je vjerojatno greška jer ne može imati 12 litara tekućina).
Freshman
New Entry

Tip plovila: Ranieri Voyager 17

PostPostao/la jerga » 27. 02. 2020. (16:37)

Kupi Yamahu, ali slažem se sa Lupisom da je to jedini motor koji uopće ne bih uzeo u obzir. To si ionako mogao skužiti iz mog prošlog posta. Razlika u odnosu na postojeći motor će biti hmmmmmm
ono čega nema to se ne kvari
jerga
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Marinello Eden E-tec 115; pasaraElanYamaha6

PostPostao/la lošinj » 28. 02. 2020. (07:13)

Imao sam prije Ranieri Sharka sa Yamahim 40/60,putna mi je bila cca. 19-20 na 4000 okretaja, a vršna 30 na 5800.potrošnja na putnoj oko 8 tj. Ja sam sa tom kombinacijom bio zadovoljan jer je motor malo trošio i nisam nikada krcao previše ljudi gore.
sada imam slični fisherman ,ali sa yamahom 40/70. Putna 20 na 3800, a vršna 32 na 5700. Potrošnja na putnoj 10 l. Motor ima 70 ks i nije uškopljen kao što drugi pričaju. Ja sam zadovoljan i za mene je Yamaha uvijek izbor broj 1 za more.
ranieri je dosta lagan gliser tako da ne pretjeruj sa kilama na krmi.
lošinj
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la lupis » 28. 02. 2020. (07:52)

Freshman je napisao/la:
Zato da na taj način centriram mase i malo rasteretim krmu.
Sve stoji što pišeš, ali idem probat ovim putem pa šta bude. Ako sam falija, mijenjat ću opet.
Spreman za plovidbu je suzuki teži 40 kg (ovo u testu da je yamaha sa svim tekućinama 131 kg, a suha 119 kg, je vjerojatno greška jer ne može imati 12 litara tekućina).

Uglavnom dosta toga sad znaš,spreman si i za plan B,pa što bude..,tko zna možda bude i OK,iako mi nekako ne miriše na to ,najviše zbog činjenice da je to motor koji se ne može uspoređivati sa ostalima iz testa,pogotovo s onima najveće kubikaže,a vezano za ono što si napisao o broju osoba koje će biti u brodu.
Ako se radi o djeci između ostalog, ta djeca će za koju godinu "otežati",a nakon toga i ne htjeti družiti se sa starcima na moru,pa si opet "lakši"...,ovisi puno i o dnu broda,ako ga malo koristiš možda nemaš ni koper ispod,ili je 99% čisto u vrijeme korištenja...,pa ako si spreman na promjenu broda ili motora opet,uzmi tu yamahu i vidi.. :wave:
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la Freshman » 28. 02. 2020. (09:58)

Da, takva je logika. Djeca su već "otežala" i samo čekam dan da preuzmu kormilo. :-)

Očito je da ništa ne može zamijeniti zapreminu motora i da je važnija nego sama vršna snaga, ali, kako rekoh, probat ću pa ću znati da li sam se zeznuo preferirajući smanjenje težine u odnosu na okretni moment.

Kada bih na svom Voyageru dobio ove performanse kao Lošinj na Sharku, bio bih prezadovoljan (iako i on navodi samo krajnju brzinu, a ne i lakoću izglisiravanja pod opterećenjem).
Freshman
New Entry

Tip plovila: Ranieri Voyager 17

PostPostao/la lošinj » 28. 02. 2020. (12:24)

Za izglisiravanje se ne sjećam jer nemam taj gliser već 6 godina.najviše nas je bilo troje odraslih gore ,lakša kategorija i dvoje male djece.Nisam nikad osjetio preveliki problem za izglisirati.
Na sadašnjem gliseru dosta brzo izletim iz vode sa dvoje odraslih i dvoje djece,lakša kategorija.
lošinj
Old Senior Member

Tip plovila: Marlin 16, Yamaha 40/70.

PostPostao/la el passo » 28. 02. 2020. (19:16)

Zanimljivo kako se lupis nakon godina gudanja prometnuo u vrsnog znalca gliserskih trupova i vanbrodskih motora :D

...daleko od toga da ono što je napisao ne stoji...samo komentiram
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la josey » 07. 03. 2020. (17:44)

sretno i svakako javi dojmove.
moje misljenje bez da vidim je da ce ipak trebat malo vremena dok se motor razlaufa i dok fisker izglisira.
da je bio suzuki (a da se razumimo ja hejtan sve osim yamahe) to bi se odvijalo malo brze.

kazem meni je fisher sa evineudeom 90ks brzi od sese sa 80ks ravno 10kn,
al kako se sesa ispuca s mjesta to je neopisovo, evinrude tu izgleda ko da ima 40ks a ne 90.
al je i razumljivo 3cyl 1300ccm vs 4cyl 1900cxm
josey
Old Senior Member

Tip plovila: Drvenjača sa 120ks

PostPostao/la Pegas » 30. 03. 2020. (13:49)

Ja imam sličan problem imam Sea Lifea 535 sa Mercuryem 40 /70 https://www.njuskalo.hr/vanbrodski-motori/mercury-f40-70-elpt-efi-pro-akcija-oglas-21152728 i također izglisiravanje je muka Isusova ali kod mene je problem što ne mogu povećati motor max kilaža koja smijem staviti je 120kg i mogu se slikati. iz lučke kapetanije kažu da se tolerira 10% povećanje na snagu ili masu što meni opet nije nijedan motor ne igra. Igrao sam se sa propelerom, trimom, dizao spuštao motor i opet nisam dobio ništa. Ugradio sam one flapsove i sada je nešto bolje ali nije to kako sam ja zamišljao. Po meni jedino što bi tebi trebalo je Evinrude 70 ili možeš staviti neku Yamahu 80 ili suzukija. Ja sam se pomirio da svoj gliser neću nikada dovesti da bude ono što sam htio ali za 1-2 osobe je super, možda danas sutra stavim na njega Evinrude 60 pa kako Bog da. Čak sam zvao institut i ispitivao postupak da bi preatestirao plovilo ali odgovor je bio jasan radije prodajte i kupite drugo plovilo jer ovo se financijski ne isplati.
Pegas
New Entry

Tip plovila: Sea Life 535

PostPostao/la lupis » 01. 04. 2020. (08:01)

Vjerojatno je i proizvođač planirao brod za 2 osobe maximalno.
Jedan muške ili dvije muške i ribolov=200 kg
Mlada obitelj=200 kg

Brzo i ekonomično.

Za rentu bilo kome ili "ekipu" nije.

Minjaj kad dođe vrime!

Btw,u BN je bio test,i u tablici brzine izostaju podaci između 8 i 22 čvora????
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la Pegas » 01. 04. 2020. (22:11)

lupis je napisao/la:Vjerojatno je i proizvođač planirao brod za 2 osobe maximalno.
Jedan muške ili dvije muške i ribolov=200 kg
Mlada obitelj=200 kg

Brzo i ekonomično.

Za rentu bilo kome ili "ekipu" nije.

Minjaj kad dođe vrime!

Btw,u BN je bio test,i u tablici brzine izostaju podaci između 8 i 22 čvora????

Šteta sto ne može neki jači motor ići, ali meni nije jasno zašto netko limitira takav gliser na 60ks? Primjerice Ranieri shadow 19 je slične mase +-50kg i on ima 140 ks max dozvoljeni motor. A za ovaj članak u burzi prije kupnje pročitao sam barem 10 puta ali ovo sam tek sad skužio :? tj da fali brzine poslije 8 čvorova
Pegas
New Entry

PostPostao/la lupis » 02. 04. 2020. (09:20)

Koliko ja vidim razlika sea i shadow je preko 200 kila
I uz to 30 cm dužine i 20tak širine,ali to nije toliko bitno,koliko je bitno da 200 kila razlike u masi ,na te gabarire, nije zanemarivo.
To može značiti dvije stvari:ili su na jednom ploviku štedjeli,ili su se na drugom razbacivali materijalom.
Čak ne mora ni to značiti,nego samo da su htjeli proizvesti plovilo koje će jednu ili eventualni dvi osobe odvest čim brže i čim jeftinije do odredišta.
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la Pegas » 02. 04. 2020. (13:08)

Ne bi bio ja da ne napišem krivo, mislio sam na Voyager 19. Dali ti atesti koštaju više proizvođača ako su brodice namjenjene za jači motor? Čak sam pitao proizvođača dali im je možda u planu neko novo atestiranje tj da poveća snagu a da ja pokušam "smuljati" kasnije, odgovor je da ne. A što se potrošnje tiče uvjeren sam da taj gliser ne bi trošio ništa više sa motorom od 90ks.
Pegas
New Entry

PostPostao/la lupis » 02. 04. 2020. (13:26)

Motor od 90 je skuplji od onoga od 60-70,na to sam mislio pod "čim jeftinije".
Vidiš reklamu,vidiš da glisira s jednom-dvije osobe nov bez kopera,vidiš cijenu s malim motorom i eto čuđenja.
Riješi se toga i kupi drugo.
lupis
Old Senior Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Benzinci

Trenutno korisnika/ca: / i 0 gostiju.