nautika 650

Sve što želite znati o plastičnim brodovima

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Re: nautika 650

PostPostao/la el passo » 26. 03. 2020. (19:14)

Neće, zašto bi. To su mitovi. Moja sessa je išla 5,35 nm sa potrošnjom od 2l na sat...po bonaci. Motor 115 ks optimax. Za ploviti 7 sa nautikom je dovoljan torpedo 18/24 ili vanbrodski 25 ks.

Manite se više tih mitova o potrošnjama. Htio sam kupiti VM 220 šestak, JMT ...koji mi ga je trebao prodati je rekao da mi se to ne isplati...da li troši 35 sa mercruiserom ili 30 sa VM-om nije drastična razlika da se isplati investicija. Marsel mi je rekao da leidi 800 sa vanjskim i unutarnjim troše jednako. Razlika se javlja prilikom većeg opterećenja plovila težinom...ali opet ne tolika da bi opravdala trostruku razliku u cijeni.

Ok, razumijem, ne gleda svako isto, meni nije presudno dali troši 35 ili 30 ali znam da ima ljudi kojima je krucijalno dali im troši 1,5 l/h ili 3l/h pa će ređe dizela.
Ruku na srce koliko prosječni nautičar napravi sati na moru godišnje...ne više od 100. To nije satnica u koju se može ukalkulirati razlika u cijeni dizela i benzinca. Isto tako benzinci se ne raspadaju samo tako...da je to istina nebi bio uzlazni trend stavljanja vanbrodskih i proizvodnje brodova za koje je prije bilo nezamislivo da se stavi benzinac na krmu.

Kad sam se priključio forumu u modi i u nebesima je bio grašo. Kada sam iznio mišljenje o tom nadbrodu ...uf drvljem i kamenjem po meni. Di je sada taj grašo ? Di su sada koncepti sa limun krmama i za unutra introvertiranim bokovima ? Di su kasuni koji iziskuju akrobacije za ulazak u kabinu ? Zašto se niko ne želi više voziti pod kutem od 45 stupnjeva? Zašto se svi odjednom furaju na francuze ? Jbt...koliko sam bio ispred vremena :lol:
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Bayliner ciera 2655 mercruiser 5.0 EFI bravo2

PostPostao/la peroLA » 26. 03. 2020. (20:40)

slažem se sa svim napisanim jedino što kod trenda uzimaš u obzir samo klijente koji su više manje kupili novo a od kad je otvoren uvoz nije baš tako barem ne niti na forumu a niti recimo u mojem kraju... jer od kad ima uvoza vanjski prevladavaju na do 5m, a trend kupnje kod uvoza je 6-8m sa unutarnjim motorima i kad se zbrojiš onda dobiješ trend koji govori šta ljudi žele i cijene.. i dalje mislim neka svatko kupi šta može pametno i da poslije plovi a ne sastavlja godinama i u konačinici ne bude zadovoljan... i dragi pegas ako misliš na brod sa unutarnjim sad barem imaš izbora za kupit nešto za ključ u ruke pa isprobaš pa skeširaš.. nego ić na nešto novo pa mačak u vreći..
ja kad sam kupova i posta član foruma je bio trend precjenjenosti koji je i danas i hvalilo se nove barke tipa ven i mlaka za veći rang nisam imao budget, tipa kupi novo golo samo da je novo jer je duplo jeftinije pa zavidaj bilo što i imaš novo i plovi....hvala bogu ni to nisam poslušao
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la Pegas » 26. 03. 2020. (21:11)

Ma realno nije da sada nešto kupujem, nego su mi takve brodice postale interesantne Nautika 650 mi djeluje super brodica, čak mi i Nautica 600K djeluje super s obzirom da bi stavio na nju možda Suzuki 90 pa bi se ekonomično vozio i cijena brodice bi bila vjerojatno upola jeftinije. Također jako mi je interesantan Merry fisher 635 dizel polovni naravno (možda kakav uvoz). Vjerojatno ako se odlučim za neku pokušao bi iznajmiti brodicu pa probao, zadnja kupnja je bila na slijepo pa sam poslije bio malo razočaran :D ali za kog je dobro je.
Pegas
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Sea Life 535

PostPostao/la pagus » 26. 03. 2020. (21:19)

Na našu veliku žalost (jer će to značiti da smo svi skupa u banani) za koji mjesec će se prodavati hrpe rabljenih brodova svih vrsta po nezamislivo povoljnim uvjetima, ali kupaca neće biti ! :Other9: :o
Pa uzmi i to u obzir kad donosiš odluku !
Pagus
pagus
Old Senior Member

Tip plovila: Adriatik 790 (IMR M33/T)

PostPostao/la Pegas » 26. 03. 2020. (21:25)

Kakva je sad situacija ne znam hoću za mjesec dana imati posao :) možda će moj biti po super povoljnoj cijeni :D
Pegas
New Entry

PostPostao/la genije » 27. 03. 2020. (07:27)

Barem nešto rasprave na forumu pa makar i bila stara tema vanbrodski vs unutarnji :-)

Ja prvi nisam htio gurat tu temu nego samo istaknut da se veliki plus tog broda a to je veliki krmeni prostor izgubi ugradnjom unutarnjeg motora a
da se ista brzina i potrošnja može dobit ugradnjom malog vanbrodskog cca 40Ks. Ovo s potrošnjom vanbrodskog motora do 6Nm mogu potvrdit jer sam imao
Nautiku s Etec 115 i do 6Nm si s tankom goriva stvarno mogao vozit cijelu godinu. Uglavnom ti vanbrodski od 40 se mogu dignuti na 60 ili 70Ks i za neku potribu
ali ne normalnu upotrebu bi se moglo vozit i cca 11Nm ali slažem se s lupisom rezim brzine od 6 do 12 na ovom brodu je vrlo neisplativ zato sam i napisao da
je to za neku nužnu potribu.

S druge strane kad se skupi love se uvik može zaminit 40 s 115 i skroz drugi brod.

I da odgovorim paroLa-i da se uvoze brodovi s unutarnjim motorm ne zato sto to ljudi žele nego zato što su
brodovi cca 7m s vanbrodskim motorima tipa Merry Fisher, Antares, Ocqueteau skupi i u FR.
Ovo je samo moje misljenje :D
genije
Member

Tip plovila: Quicksilver 700

PostPostao/la peroLA » 27. 03. 2020. (09:08)

pa skupi jer su skoro novi a opet jeftiniji od istih godista dizelasa... isto kod nas su obe varijante skupe.. samo osim sta su skupe jos se natezes s opremanjem isporukom...za trend koji sam napisao napisao sam statistiku ovdje sta su kupili forumasi i sto su kupili moji prijatelji sto je informacija iz prve ruke tako da nisam imao sta falit.. dodjes na rivu i gledas ... inace za ete prvi susjed ima na malom fisermanu kupljen novi u hr drugi u it... oba su zamjenjena mercuriyem...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la genije » 27. 03. 2020. (09:41)

Neznam zašto ali u nas ljudi ne vole Etec-a! Ja nisam imao problema s njim.
Nije mi trošio više nego 4T jedino što je trošio ono skupo ulje XD 100 ali nije ni to bilo toliko primjetno.
Kod nas neke stvari dobiju etiketu i treba puno vrimena da se ta etiketa u glavama ljudi promjeni.
genije
Member

PostPostao/la jerga » 27. 03. 2020. (09:43)

Onaj tko kupi taj brod i očekuje neke visoke putne brzine jednostavno si mora iz glave izbrisati pitanje potrošnje goriva. Taj škaf ne može ploviti ekonomično to je jasno valjda svakome jer ima sve karakteristike gutača goriva. Druga stvar je ako to nekoga nije briga ali nema takvih previše osim državnih službi.
Evo ja ima e-teca i jako sam zadovoljan. Troši više od 4-t ali to kompenzira jednostavnim održavanjem ustvari možeš reći da niti nema održavanja. Ni XD100 ulje nije neki trošak kad vidiš koliko ti traje.
ono čega nema to se ne kvari
jerga
Member

Tip plovila: Marinello Eden E-tec 115; pasaraElanYamaha6

PostPostao/la Pegas » 27. 03. 2020. (09:59)

genije je napisao/la:Neznam zašto ali u nas ljudi ne vole Etec-a! Ja nisam imao problema s njim.
Nije mi trošio više nego 4T jedino što je trošio ono skupo ulje XD 100 ali nije ni to bilo toliko primjetno.
Kod nas neke stvari dobiju etiketu i treba puno vrimena da se ta etiketa u glavama ljudi promjeni.

Ja ne mogu prežaliti što ga nisam kupio za svoj gliser, možda troši ulje ali troškova održavanja prvih godina nema, dok za mercurya 40/60 svake godine barem 1000kn ode
Pegas
New Entry

PostPostao/la el passo » 27. 03. 2020. (10:13)

To oko potrošnje ulja...i ja sam teško prodao optimaxa, najčešće je to bio problem. Motor troši ulje. U postu prije, napisao sam da je nekome krucijalno dali mu motor troši 1,5 l ili 3 litre. To su jako štedljivi ljudi. Tako recimo neće kupiti etec ili optimax jer troše ulje. Radije će 4t motor pa kad jednom godišnje izvade staro ulje i uliju novo, to staro samo preliju u fritezu pa do sljedeće promjene imaju na čemu pržiti krompire
Postoje samo dvije vrste forumaša. Oni koji sve znaju i oni koji misle da puno toga još moraju naučiti. Jedan mudar čovjek je zaključio....što više znam to sam više svjestan koliko neznam
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la el passo » 27. 03. 2020. (10:16)

Pegas je napisao/la:
genije je napisao/la:Neznam zašto ali u nas ljudi ne vole Etec-a! Ja nisam imao problema s njim.

Ja ne mogu prežaliti što ga nisam kupio za svoj gliser, možda troši ulje ali troškova održavanja prvih godina nema, dok za mercurya 40/60 svake godine barem 1000kn ode

Griješiš. To oko servisa svake tri godine je patka. Odnosi se samo na upotrebu u slatkoj vodi. U slanoj je jednom godišnje. I rikavaju...često. frendu je prdnula centrala na 250 sati. Nova 2000 jura. Pucaju plastike...imao sam dosta upita za krpanje...ali to se može samo variti. Ugl od eteca treba bježati
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la genije » 27. 03. 2020. (10:29)

El passo neznam na koje konjaže misliš ali nikakva plastika u 10g nije popucala ... govorim o starom Etec 115.
Novi Evnirude G2 115 imaju 5g no maintenance ali u slanoj vodi treba raditi neke inspekciju na godišnjoj razini od strane kupca (naravno ako umije)
Nemam iskustva s G2 samo prenosim što na njihovim službenim stranicama piše.
genije
Member

PostPostao/la el passo » 27. 03. 2020. (11:08)

Upravo na 115 je prdnula centrala
el passo
Old Senior Member

PostPostao/la genije » 27. 03. 2020. (11:14)

:D
genije
Member

PrethodnaSljedeća

Natrag na Plastični brodovi

Trenutno korisnika/ca: / i 10 gostiju.