Elem, moja je dilema da li ću išta dobiti na brzini izglisiravanja kao i krajnjoj brzini ako postojeći Mercury 4t 40 / 60 sa svega 100-tinjak sati zamijenim sa novim Suzukijem DF 70. Radi se o fishermanu Ranieri Voyager 17, dužine 5,10 m i vrlo laganog trupa (380 kg).
Nemam naravno dvojbi da li je na krmi bolje imati motor od 70 nego od 60 ks, pa i da li je tu snagu bolje izvući iz bloka od 1500 ccm (Suzuki) nego iz 1000 ccm (Mercury), nego me muči onih cca 50 kila viška koje jači i veći Suzuki nosi sa sobom. Odnosno, hoću li ono što dobijem sa jačim motorom izgubiti sa dodatnim opterećenjem krme, koje za ovako lagan čamac i nije trivijalno. Trup je inače projektiran da podnese maksimalnu snagu motora od 75 ks i maksimalnu težinu od 180 kg. Suzuki DF 70 ima cca 156 kg i unutar specifikacije je, ali Merc je za njega super-laka kategorija sa nekih 106 kg.
Da je ovo "pravih" Mercuryjevih 60 konjića vjerojatno ne bih niti razmišljao o promjeni motora, ali nekako mi se čini da je ovaj 40 / 60 ipak neke konje izgubio po putu (unatoč ugradnji centraline od Mercury-ja 60 i modifikaciji usisa). Na full gasu sa dvije osobe i po bonaci teško nabere 27 knots, a i sa 5 - 6 osoba prilično se muči dok ne izglisira.