Uvoz od 1.1.2020

Sve ostalo što ne pripada niti jednoj gore navedenoj kategoriji

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Uvoz od 1.1.2020

PostPostao/la peroLA » 08. 01. 2020. (10:12)

Evo otvaram raspravu da pokupimo informacije, dakle priča se o zabrani uvoza starih plovila od nekog godišta, negdje je elpasso spomenuo 2004 god, ja čuo od negog 1996, da bi mi prijevoznik sada u ponedjeljak rekao 6/2000., tako da su mu u kapetaniji rekli,,, pred novu godinu je par prijatelja još iskoristilo da ubrzaju registraciju još par plovila koja su bili prilika i pitanje šta sad dalje....
moje osobno mišljenje zabraniti neke nadobudne koji misle za 5tisuća eura kupiti jahtu pa je da im se ovdje potpopi i predstavlja ekološki i sigurnosni problem rekao bih zabranite, sa druge strane uz odgovarajuća davanja i preglede ja bih ipak pustio mogućnost kako smo članovi eu da svatko kupi što može i želi uz poštivanje zakona, ako to mogu drugi državljani zašto opet mi ne možemo... opet ako bi nam tako porastao standard dobro, ali mislim da ipak neće..
kao hrvati itekako od uvoza raznoraznih pokretnina što se u drugim državama moglo mi opet ne možemo...mislim na trokolice, motocikle, kampere, pa i plovila...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

Re: Uvoz od 1.1.2020

PostPostao/la maverick975 » 08. 01. 2020. (10:51)

To je samo za uvoz van eu...?
maverick975
Member

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Alu Bel-Yamaha Hetl 40-60

PostPostao/la peroLA » 08. 01. 2020. (10:55)

ne više ne možeš kupti brod u Italiji, Francuskoj itd i ovdje ga registrirati ako je stari od definiranog godišta...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 09. 01. 2020. (08:20)

Mi se volimo uspoređivati s drugima pa eto prilike da se usporedimo sa francuzima,nijemcima,britancima,španjolcima,portugalcima,talijanima,skandinavcima,holandezima,crnogorcima,albancima,poljacima i grcima.Lijepo se stavi na papir tko od njih što i kako dozvoljava uvesti i pod kojim uvjetima,i znamo doslovno "gdje smo".
Možemo se usporediti i s jezerskim i riječnim državama s obzirom na specifičnost našeg mora.
Evropa ide u smjeru da se u uža središta nekih gradova odavno ne može ući s bilo kakvim autom,a mi dozvoljavaju kupnju i uvoz brodova koji su proizvedeni dok se nije ni znalo što je CO2.
Ljudi koji imaju stare motore godinama neka i dalje koriste iste,ali svaku kupoprodaju unutar Hrvatske takvog polovnog motora ili plovila s njime,bi trebalo krajnje "destimulirati" nametima i kontrolom.
A pak uvoziti motor koji je iz ere prije Euro3 ili 4 treba totalno zabraniti.
Sve su osobe i događaji izmišljeni.
Svaka sličnost sa stvarnim likovima i događajima je slučajna.
lupis
Old Senior Member

Tip plovila: Merry Fisher 625,Suzuki 115

PostPostao/la peroLA » 09. 01. 2020. (09:21)

lupis je napisao/la:Mi se volimo uspoređivati s drugima pa eto prilike da se usporedimo sa francuzima,nijemcima,britancima,španjolcima,portugalcima,talijanima,skandinavcima,holandezima,crnogorcima,albancima,poljacima i grcima.Lijepo se stavi na papir tko od njih što i kako dozvoljava uvesti i pod kojim uvjetima,i znamo doslovno "gdje smo".
Možemo se usporediti i s jezerskim i riječnim državama s obzirom na specifičnost našeg mora.
Evropa ide u smjeru da se u uža središta nekih gradova odavno ne može ući s bilo kakvim autom,a mi dozvoljavaju kupnju i uvoz brodova koji su proizvedeni dok se nije ni znalo što je CO2.
Ljudi koji imaju stare motore godinama neka i dalje koriste iste,ali svaku kupoprodaju unutar Hrvatske takvog polovnog motora ili plovila s njime,bi trebalo krajnje "destimulirati" nametima i kontrolom.
A pak uvoziti motor koji je iz ere prije Euro3 ili 4 treba totalno zabraniti.

Neznam kako ali znam da kolege stranci mogu od mene kupiti što god žele, bilo Tomos APN ili staru drvenu barku, pa dali to vode kao oldtimer ili ne uglavnom mogu kupiti... jednom je susjed prodava Suzuki HAyabusu motocikl malo prefarbanu i dorađenu i došao kupac iz italije sa neregistriranom prikolicom i ljepo to kupio sa slik gumama i uzeo doma u neku talijansku selendaru a kako je poslije to vozio pojima nemam ali ne vjerujem da je išlo na otpad(kolega ga je čekao na granici jer nije znao da nemože preko bez dokumenata)... recimo vozila trocikli, pa kamperi u hr uopće ne postoje ali zato ih ima u svim drugim državama, bitno da smo uvjek nekako izolirani... pa i onaj video s jedrilicom koji smo gledali nedavno tu na forumu.. amerikanac može doć u Španjolsku kupiti jedrilicu 30-40 godina staru i ići na put oko svijeta... nije pitanje dali je to pametno ali ako hoće plati i to napravi...
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la Caljka » 09. 01. 2020. (18:25)

Ja sam PROTIV zabrana aposlutno!
Kako to da uvijek mi nešto zabranjujemo uPM?! :think:
I nije uvoz nego UNOS ako je iz EU aaaaa i pitanje je koliko bi taj zakon držao vodu, npr. na ustavnom sudu, jer, to je kao da ti netko zabrani kupnju iz druge županije, ako je EU isto tržište i ako se komisija EU trudi svima nametati iste zakone i standarde, zašto su neki stanovnici Unije da tako kažem slobodniji od nas.... po kojoj osnovi i zašto?!
Brod iz 2000.g je star 20 godina i nije ni on u cvijetu mladosti... i tu se može naći svašta, ali ipak ne zagađuje brod sam po sebi već njegov pogon, eee da su tu donijeli koji zakon o ograničenju emisija ili "CE" " ( Oznaka CE je certifikacijska oznaka koja ukazuje na sukladnost sa standardima zaštite, zdravlja i zaštite okoliša za proizvode koji se prodaju unutar Europskog gospodarskog prostora ) "
To bih razumio i to bi se moglo i trebalo opravdati ekološkim razlozima... ovako je moguće nabavit brod koji je mlađi od 20.g ali ima kramu od motora... what's the point :wtf:
Uglavnom nekako mi se čini da oni koji donose te, takve i ine zakone ne vode brigu o cijenama i mogućoj povoljnijoj nabavi običnih malih ljudi, jer su se ONI dovoljno nakrali! pa im to eto nije bitno! aaaaa za Ekologiju ih boli ona stvar! Aaaaa koja kunica u džep od lobiranja domaćih kalafata ne škodi! :Other8:
Slična priča je i sa davanjima za polovne a pogotovo za nove automobile... potpuno glupo i nerezonski koooo da je umno poremećeni birokrata u pauzi za marendu pisao pravilnik. :crazy:
Caljka
New Entry

Tip plovila: Gradac 5.80 + Volvo MD7A + Tomosaki 4

PostPostao/la lupis » 09. 01. 2020. (18:38)

peroLA je napisao/la:
lupis je napisao/la:Mi se volimo uspoređivati s drugima pa eto prilike da se usporedimo sa francuzima,nijemcima,britancima,španjolcima,portugalcima,talijanima,skandinavcima,holandezima,crnogorcima,albancima,poljacima i grcima.Lijepo se stavi na papir tko od njih što i kako dozvoljava uvesti i pod kojim uvjetima,i znamo doslovno "gdje smo".

Neznam kako ali znam da kolege stranci mogu od mene kupiti što god žele, bilo Tomos APN ili staru drvenu barku, pa dali to vode kao oldtimer ili ne uglavnom mogu k .

Dobro,,,uvesti,kupiti,registrirati,....glagoli ..svaki ima svoje značenje...,napisao sam preventivno "uvesti" većim slovima da ne bude zabune ali opet...

Svatko može kupit što hoće ,jedino ostaje otvoreno može li to uvesti legalno u svoju zemlju i poslije registrirati,te koliko će to koštati na koncu.
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 09. 01. 2020. (19:17)

Caljka je napisao/la:Ja sam PROTIV zabrana aposlutno!
Kako to da uvijek mi nešto zabranjujemo uPM?! :think:
I nije uvoz nego UNOS ako je iz EU aaaaa i pitanje je koliko bi taj zakon držao vodu, npr. na ustavnom sudu, jer, to je kao da ti netko zabrani kupnju iz druge županije, ako je EU isto tržište i ako se komisija EU trudi svima nametati iste zakone i standarde, zašto su neki stanovnici Unije da tako kažem slobodniji od nas.... po kojoj osnovi i zašto?!
Brod iz 2000.g je star 20 godina i nije ni on u cvijetu mladosti... i tu se može naći svašta, ali ipak ne zagađuje brod sam po sebi već njegov pogon, eee da su tu donijeli koji zakon o ograničenju emisija ili "CE" " ( Oznaka CE je certifikacijska oznaka koja ukazuje na sukladnost sa standardima zaštite, zdravlja i zaštite okoliša za proizvode koji se prodaju unutar Europskog gospodarskog prostora ) "
To bih razumio i to bi se moglo i trebalo opravdati ekološkim razlozima... ovako je moguće nabavit brod koji je mlađi od 20.g ali ima kramu od motora... what's the point :wtf:
Uglavnom nekako mi se čini da oni koji donose te, takve i ine zakone ne vode brigu o cijenama i mogućoj povoljnijoj nabavi običnih malih ljudi, jer su se ONI dovoljno nakrali! pa im to eto nije bitno! aaaaa za Ekologiju ih boli ona stvar! Aaaaa koja kunica u džep od lobiranja domaćih kalafata ne škodi! :Other8:
Slična priča je i sa davanjima za polovne a pogotovo za nove automobile... potpuno glupo i nerezonski koooo da je umno poremećeni birokrata u pauzi za marendu pisao pravilnik. :crazy:

Ja sam za zabranu starih brodskih motora,ne plovila.Tako sam i napisao u prvom postu.
Mada smatram da su plastične barke najekološkije,počev od toga da se stabla ne sijeku zbog građe.Da ne govorimo o piturama..plastični barke gotovo da iznad vodene linije ne treba piturat,za razliku od drvenih koje zahtijevaju pituranje svake godine raznim kemikalijama i brušenje istih koje lete u atmosferu,pa bi trebalo poticati kupnju onih plovila koja su ekološki prihvatljivija.
lupis
Old Senior Member

PostPostao/la Caljka » 09. 01. 2020. (20:39)

lupis je napisao/la:Ja sam za zabranu starih brodskih motora,ne plovila.Tako sam i napisao u prvom postu.
Mada smatram da su plastične barke najekološkije,počev od toga da se stabla ne sijeku zbog građe.Da ne govorimo o piturama..plastični barke gotovo da iznad vodene linije ne treba piturat,za razliku od drvenih koje zahtijevaju pituranje svake godine raznim kemikalijama i brušenje istih koje lete u atmosferu,pa bi trebalo poticati kupnju onih plovila koja su ekološki prihvatljivija.

Aaaaaaa fala Kur..u da se u nečemu slažemo! :mrgreen:
sve potpisujem!
Dodao bih samo.... da bih potpuno ukinuo PDV na sve NOVE motore, vanbrodske i brodske bez obzira na gorivo koje troše do 20KS ili bih kupcima takvih motora na kraju godine uz priložen račun na kupnju vratio preplaćeni porez kroz porezne olakšice, tako bi se većina starih motora koja sada zagađuje more aaaa takvih je upravo na manjim barkama i najviše, zapravo eliminirala na prihvatljiv način, a ne ko što je ovdje običaj..... udri po sirotinji, zabrani! naplati! oderi, streljaj! :lol:
Caljka
New Entry

PostPostao/la Darkopic » 09. 01. 2020. (21:17)

Nisam za nikakve zabrane i prohibicije pogotovo autističnog tipa kao ovog.
Kojom logikom je netko rekao da je kritični datum razdvajanja dobrog od lošeg plovila, nekakav 6.mj. 2000.godine i koji su kriteriji za tako nešto?!
Kako je već netko tu spomenuo, to mogu biti jedino ekološki kriteriji vezani za nekakve common-rail tehnologije ubrizgavanja kod dizela i direktnog ubrizgavanja kod benzinaca i smanjenja ispušnih plinova. Ako je to uopće točno, a sve drugo je kompletna debilana piskarala pravilnika i zakona koji nikad nisu vidjeli ništa veće od lokve vode na cesti.
Pa ima masu vrhunskih brodova,jedrilica,brodica i ostalog rađenih 70-ih i 80-ih godina.
Ako smo dio kekakve zajednice država u kojem dijelimo dobro i loše, kojim drekom sada se penalizira kupoprodaja plovila iz te iste ZAJEDNICE?
(isto je i sa autima ali to sada nije tema).Ovi naši čobani nikako da shvate da smo glasali za ulazak u EU kako bi imali barem benefit slobodne trgovine i šireg tržišta, kako za prodaju tako i za kupnju.
Darkopic
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Ocqueteau 695

PostPostao/la tomsic davor » 10. 01. 2020. (17:04)

Ja bi zabranio bilo kakav uvoz plovila jer kod nas ima bilo kakva vrsta plovila da se uzme...
Što je najbitnije po pristupačnim cijenama...
Pogotovo u Crnoj gori...
tomsic davor
Old Senior Member

Tip plovila: Merry fisher 635 yanmar

PostPostao/la Caljka » 10. 01. 2020. (18:01)

tomsic davor je napisao/la:Ja bi zabranio bilo kakav uvoz plovila jer kod nas ima bilo kakva vrsta plovila da se uzme...
Što je najbitnije po pristupačnim cijenama...
Pogotovo u Crnoj gori...

:clap:

Bravo Davore, eeee onda svi skupa čekamo što brži ulaz Crne Gore u EU pa da i mi kupujemo kod vas.... :wave:
Caljka
New Entry

PostPostao/la tomsic davor » 10. 01. 2020. (20:42)

E to će biti posao... Hahaha
Što se tiče zakona još to nije usvojeno a valjda ni neće...
tomsic davor
Old Senior Member

Tip plovila: Merry fisher 635 yanmar

PostPostao/la peroLA » 10. 01. 2020. (22:00)

haha sad ce jos porast cijene kod nas bit cemo bogatiji... salu na stranu pisao sam ministru danas pa cu ovdije stavit odgovor..iako trenutno kako sam rekao uopce ne kupujem nista...
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la lupis » 11. 01. 2020. (07:34)

Ma ako Ćorić kaže da je prihvatljivo ,onda je to to.
lupis
Old Senior Member

Sljedeća

Natrag na Ostalo

Trenutno korisnika/ca: / i 8 gostiju.