Prva jedrilica

Sve o jedrilicama i jedrenju...

Moderatori/ce: riberer, teranavis, Moderatori

Prva jedrilica

PostPostao/la voronin88 » 22. 10. 2019. (10:19)

Vidio sam par postova i procitao starije.
Zanima me misljenje o par ovih jedrilica. U planu mi je uzet nesto do 8 m i do 6000 eura. Volio bi da ima i unutranji motor. Iskljucivo kupujem radi rekreacijskog jedrenja za mene i dragu.
Brzina i nije bitna 5-6 čv. Za sada mi se svidjau :
Amethyst 27, Pegasus 800, Amon790, First24 (nazalost nisam naso nijednu da se prodava), Zeeton VDS i Balaton 24.
Hvala

Pegasus 800 - https://www.oglasnik.hr/Jedrilice/pegas ... as-3970601

Jedrilica Amethyst 27 - https://www.index.hr/oglasi/jedrilica-a ... id/1975490

Amon 790 (vidio sam mnogo kritika na ovu jedrilicu pa nisam siguran za nju) - https://www.njuskalo.hr/jedrilice/jedri ... s-29667177 (ima jos jedna crna na njuskalu)
voronin88
New Entry

Vrsta ribolova: rekreativni
Tip plovila: Pasara Bex 6.80, lombardini 22kw

Re: Prva jedrilica

PostPostao/la peroLA » 22. 10. 2019. (10:40)

prva jedino izgleda ok pogotovo motor, na drugoj je jako star motor ne mora značit da je loš, a dmb je bolje izbjeć može biti dobar ali može biti i noćna mora... ja osobno bi gledao ja je motor dva cil... nanni, yanmar, kubota, sole, lambordini... pogledaj oglase u italiji (s time da bi tranposrt bio preko mora jer je drugačije preskupo za jedilicu=)

nego dali znaš jedrit ili ćeš tek učit? ja sam bio na većim jedrilicama ali pit, a jedrio sam sa beneteau platou 6,5m i onda me nikako nije zadovoljila jer je pre sportska lagana i šešulasta jeste da je jedrila skoro bez vjetra, tako da je bila ok za učit jedrit ali za ništa drugo.. a još je i imala vanjski ja mislim da je vanjski ok jedino za bayboat ili gliser a za duge đite ne...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

Vrsta ribolova: sportski
Tip plovila: Show29 - LDW1003M +Tender

PostPostao/la voronin88 » 22. 10. 2019. (10:55)

Jesam par puta sam jedrio sa prijateljem koji mi je sve pokazao kad sam pocinjao. Doduse u njega je manja jedrilice Albin 57. Gledao sam i par njih manji za pocetak ali nema velike razlike izmedju cijene vecih i manjih od 6-7 metara.
Mislio sam neku manju sa fixom kobilicom i vanjskim motorom ali mi je on rekao bolje da ima unutranji a tesko je naci male sa unutranjim.
voronin88
New Entry

PostPostao/la peroLA » 22. 10. 2019. (11:01)

za rekreativno jedrenje i za tu lovu bolji je vanjski jer možeš i novog uzet pa ne imati problema... meni kad spomeneš jedrilicu su to duge plovidbe da motor goni po cijeli dan(dobro punu akumulatore za razliku od vanjskog), a za se premještat palit gasit bolje je vanjski nego neki derutan stari... bar vanjski za jedrilicu nije skup novi kao sve ostalo... kod starog ako nije tip top se lijepo možeš zeznut ako se ne kužiš...
"Nadam se da se svi slažu da kod deplasmanskih plovila stacionarni motor s osovinom nema alternativu što se maritimnih svojstava tiče." by Juraj
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la macro » 22. 10. 2019. (11:36)

Za rekreativno jedrenje ti ne triba unutrašnji motor. I te od 8 m su ti glomazne ako je cilj jedrit, a ne đitavat.
Pitagorin poučak: 24 riječi

Molitva Oče naš: 66 riječi

Arhimedov poučak: 67 riječi

10 zapovijedi: 179 riječi

Američka Deklaracija nezavisnosti: 1.300 riječi

Američki Ustav sa svih 27 izmjena i dopuna: 7818 riječi

Propisi EU o prodaji zelja: 26.911 riječi

Smrt EU, sloboda narodu
macro
Old Senior Member

Tip plovila: Samonadokaradnja 550, Merc 90, Merc 5, mazgun

PostPostao/la ginekol7 » 23. 10. 2019. (12:53)

Za te iznose se ne isplati kupovati preko granice. To su krstaši, jedrilice, i prvenstveni način plovidbe je jedrenje.
Treba nastojati (barem)2/3 jedriti a 1/3 ploviti motorom. Čemu jaki motori, 2 cil. itd? Dobro je imati ali dok
to sve pronađeš pa još u 6000E, prođe život.Pogledaj kakva su jedra, to je skupa šala ako su gotova. Kako je održavan
interijer tako je održavana i cijela brodica. Inače Amon je dobra jedrilica i jako dobro jedri. Uostalom to je kopija
glasovitog engleskog Trapera, osvajača mnogih regata. Možda između Amona i Pegaza ali svakako isprobaj i pogledaj
sa nekim tko se razumije u jedrilice.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

PostPostao/la voronin88 » 24. 10. 2019. (07:59)

Hvala svima na odgovrima, naravno pokusat cu naci nekoga jer su mi to najvaznije stvari da je jedro dobro, dno nema osmoze i da ne pusta na spoju jarbola i jedrilice.
voronin88
New Entry

PostPostao/la peroLA » 24. 10. 2019. (08:24)

evo bitno da si naučio nešto i sad zima je duga pa imaš vremena...e sad naravno ako je brod u moru nećeš moć osmozu gledat ali sve u svemu uspjet ćeš... inače jedrilica koju sam spomenuo je u oglasima pa za sportsko jedrenje je bomba doduše malo ti je izvan buđeta ali je novija od svih ostalih pogledaj.. njuskalo br 29834873
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la voronin88 » 24. 10. 2019. (09:21)

Da dosta van buđeta, ma ako uspijem prodat svoj brod lako mi je onda dalje gledat za cijenu i ostalo. A imam jos jedno pitanje, ima jedna u Metkovicu Balaton 24. https://www.facebook.com/marketplace/it ... 348721401/ ako se moze vidit post.
voronin88
New Entry

PostPostao/la peroLA » 24. 10. 2019. (09:40)

o navedoj jedrilici neznam niš o tome kako je sa njome jedriti.. predpostavljam da je i ova više za đite... kemijski wc ne volim, nego samo onaj sa pumpom.. tebi vjerojatno nije važan.. vratimo se motoru... motor sam 99% siguran da je dmb i to ako je perkovic kopca predpostavljam novijeg godišta.. a baš to nije dobra informacija jer ako se ne varam to je motor od peveca i većina su imali problem sa njime... čak imam slučajeva da su imali stari dmb dobar i onda kupili novi jer je bio jeftin pa se uvalili u probleme... inače o dmbu možeš puno pročitat ovdje.. ako je stari 08-85 i ako je u moru da možeš isprobati i ako funkcinira, ako je dobro ugrađen, ako ima dobar filter zraka, dobar pokretač, inox koljeno (dorađeno), samo onda bi mogao biti dobar.. u protivnom ako je bio u ne suhoj santini neznam kakve su u jedrilicama.. onda ima porozan pokretač pa treba novi.. ako koljeno nije napravljeno trulit će i trebat će ga zamjenit.. ako nije dobro ugrađen tresti će ... a ako je sve dobro za kraće đite siguran si jer niš ne troši impeler 100 i nešto kn johnson potrošnja cca litra.. u njega ide litra i nešto ulja itd... svaki ovaj komad kojeg sam naveo je cirka 1000kn ako je novi motor od pevece guglaj za njega pa ćeš naći...slično je i sa torpedom 9.. jednocilindarski fayrmani i yanmari bi mogli biti dobri ako su održavani... od onog prvog posta beta mi se čini ok... kad sam sugerirao dva cil.. mislio sam na duge đite.. ja sam imao dmb i nikad problema osim što sam jednom zaboravio natankat pa ostao bez nafte, i pokretač je crknu radi mokre santine što sam ja bio kriv... raški kanal susak u komadu se je plovilo..djeovao mi je sigurnije nego vanjski ali to zavisi o slučaju
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la gosmart » 24. 10. 2019. (15:07)

peroLA je napisao/la:.. njuskalo br 29834873

Dobro jedrenje, ali nećeš se s time usrećit za đitu.
gosmart
Member

Tip plovila: MF 655

PostPostao/la voronin88 » 24. 10. 2019. (15:35)

Da zasad su opcije dva amona i pegasus, mada mi se cini dosta bolji pegasus radi motora i unutrasnjosti. Jedino sto stvarno ne volim je previse elektronike na barkama.

https://www.njuskalo.hr/jedrilice/super ... s-29684182 - ovo je jos jedna na njuskalu sto ima crna.

Nista telefon u ruke pozivi i vidit za jedra i ostalo, mozda iskrsne jos stogod na njuskalu.
voronin88
New Entry

PostPostao/la peroLA » 24. 10. 2019. (19:51)

ove je takodjer dmb ali dobro izgleda uz svr sta sam rekao vec za njega
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la peroLA » 24. 10. 2019. (20:11)

meni se recimo od manjih svidjaju elan ekspres i elan 19, a od vecih jeftinijih show29 i malo skuplja elan 31
peroLA
Old Senior Member

PostPostao/la ginekol7 » 25. 10. 2019. (06:51)

Tko želi vrhunske jedriličarske perfomanse ali uz spartanski smještaj može uzeti Elan expres. To se može naći
povoljno. Show 29 i Elan 31 su neka druga kategorija o kojoj ovdje nije riječ. Elan 19 je za jedriličarsko uživanje ali nije niti za
najkraće đite.
ginekol7
Senior Member

Tip plovila: Primorka, Yamaha 25 high trust

Sljedeća

Natrag na Jedrilice i jedrenje

Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.