Postao/la mihovil » 29. 06. 2019. (07:00)
Pozdrav,
evo bacija brod ima 10-tak dana, kasnija sam zbog zdravlja, završija u bolnici itd itd.
U Zadru san kupija propelu 13x10 i pravija konus kod njih prema mojoj osovini, tako da su je izbalansirali.
Tacek je predložio 16,5x10,5. Gotove propele tih dimenzija nije bilo pa sam uzeo 14x10, al nasta je problem jer konus na propeli je bija veći nego konus na osovini.
Imali su propelu 13x10 bez konusa, pa sam uzeo tu, uvjeravali su me da je ok, s tim da će je modificirati ako zatriba.
Napravija dva manja spojlera, bit će slika, i nakon raznih muka bacija brod u more.
Odma da napišem, razlika je bitna što u brzini ali i u zvuku.
Nisam se puno vozija sve u svemu oko pola sata svaki dan čisto da se naviknem na motor te na komande. Nisam baš ni radija testove koliko ide, ali zadovoljavajuće.
Bitno u leru postignem svih 3600, dok u vožnji maximalno 3300 i ne osjeća se gušenje motora, nema vibracija, jedino kod naglog smanjenja gasa prije samog minimuma malo trese i bući.
Na 2200 okretaja ide 6,5nm, na 2600 ide 7,6nm na 2800 prođe 8,5 a na 3300 uvati više od 9 nm. Pitanje je koliko je točno mjerenje po gps-u.
E sad kako će biti na dužim turama i nakrcan, u vitar i slično, to ćemo tek viditi.
Triban naglasiti da nisam napravija spojlere topija bi ga i to puno. Ovako topi ga manje nego torpedo kod maximalnog gasa. Za čudo dobro ''odgovara'' na komande naprid nazad, ustavi brod u mistu, sluša unazad bolje nego torpedo, a kod kretanja naprid čuje se lagani udarac iako ima elastičnu spojku.
E sad glavno pitanje: DA LI JE PROPELA POGOĐENA ? po ovom svemu šta san napisa, ili triba minjat korak!
More nije cesta da moš' stat sa strane i zvat' pomoć!