Moderatori/ce: teranavis, dome, Moderatori
CroWolfang je napisao/la:brod ide cca 7kt a max ide 9kt
u mene je motor 85ks a ovi sto idu po 16+ kt putne imaju motore od 105 na vise konjica.
...ili mogu na ovih 85ks izvuci putne 10-12kt sto bi mi bilo idealno.
Petardu je napisao/la:dobar dan , treba mi pomoc oko propele (ako gospodin Tacek moze pomoc), barka je korculanska pasara, duzina 6.68 ( vod. linija 6.10), sirina 2.30 ( vod . linija 2.10), gaz 0.6, tezina 2500 kg, motor torpedo 13,3 kw , 2300 okretaja, kopca omjer 1.87:1, osovina 25 mm, propela je 15x???, maksimalno mogu postici 7 milja, pa me zanima da li je odgovarajuca propela ok jer ne znam picth,
u planu je napraviti papucu 0.7m, te imam mogucnost kupiti yanmara 27 ks (20 kw) 3600 okretaja, sa kopcom 2.36:1, znaci vodena linija bi bila 6.80m, koja bi mi propela trebala da bih postigao 8 milja ili koju propelu da trazim i koju bi brzinu imao?
unaprijed se zahvaljujem
dimulius je napisao/la:Ako stvarno motor vata 500 okretaja priko maksimalnih okretaja, onda ti je to potencijalno odlicna situacija jer znaci da imas neiskoristene konje (koji cekaju da ih iskoristis ).
Provjeri pa javi tocne brojeve pa mozda tacek da preporuku.
CroWolfang je napisao/la:pozdrav ekipi
par pitanja.
koristio sam oni izracun za propeler
po njemu za 12 kt mi treba propeler 16x17 a ja imam 14x13 uz prijenosni omjer kopče od 2.23:1
vodna linija 6.13 sirina 2.55
znam da je to na internetu sve u banani sto se izracuna tice (mozda pogodi mozda ne pogodi)
takodjer sam vidio da se spominju adriatic propeleri.
dali stoje ljudi iza svoga rada?imas neku garanciju da ces dobiti na brzini?
trup moga broda provjereno ide i po 15kt putne(motori 105ks na vise)
e sad netko se igrao sa motorom ili kopcom ili propelerom...
brod ide cca 7kt a max ide 9kt
u mene je motor 85ks a ovi sto idu po 16+ kt putne imaju motore od 105 na vise konjica.
po vama forumasima dali mi je pametnije izbaciti 85ks i traziti jaci motor 100+ks plus kopca i propeler
ili mogu na ovih 85ks izvuci putne 10-12kt sto bi mi bilo idealno.
i tocno se vidi na njemu da mu u fulu fali par sto okretaja da izglisira.
dali se igrati sa drugom kopcom i propelerom ili da nadem kakav motor 100+ks i kopcu i propeler.(znam da je skupa igra ovo)
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.