Pozdrav ekipa radi se o Sirusu 6,6 u njemu je Yanmar 24ks 3gm30.
Trenutacno je nanovo plastificiran te kompletan interijer ide van i sve se slaže nanovo ukljucujuci elektroinstalacije te je svaki savijet dobrodosao.
Naime bavim se dugi niz godina elektroinstalacijama te sam do sad napravio par manjih brodskih elektorinstalacija koje nisu bile ovako kompleksne.
U prilogu cu postaviti sliku sa shemom koju trenutacno osmišljam te bi mi dobro dolsa bilo kakva kritika pohvala ili savijet.
Na brodu bi se nalazile dvije baterije jedna startna od 100Ah obicna olovna te jedna servisna od 140Ah deep cycle gel baterija. Struju bi dobivao preko alternatora od 60A te preko dva fleksibilna solarna panela od 100w koje bi kontrolirao MPPT ispravljac.
Moja ideja je bila da spojim baterije paralelno te na pozitivnu stranu ubacim cyrix tako da bi mi alternator punio oba dvije baterije, dok bi ispravljac bio spojen samo na servisnu bateriju tako da prvo puni nju a tek kasnije startnu dok bi alternator prvo puni startnu a tek onda kad dosegne napon punio servisnu.
Na startnoj bateriji bi mi jednino jos bila spojena navigacijska svjetla i osvjetljene urica za tlak i razinu posto je i do sad radila bez problema na 100Ah.
Na servisnoj bi mi bilo spojeno: Radio s dva zvucnika, Frizder kompresorski 55w, pumpa slatke vode s presostatom 35w, ventilacija kabine koja ujedno izvalci vruc zrak s frizdera 6w, rasvjeta kabine kompletna led 5w, dva usb prikljucka sa svake strane kreveta koja trose kad se koriste max 20w oboje.
Ubacio bi na starni i servisni akomulator sklopku za izbacivanje kad barka nije u upotrebi dok bi sklopku na servisnom stalno drzao ukljucenom da solar odrzava baterije.
Brod bude zimu vani u garazi tako da su paneli u mraku i nebi se koristili pa nebi ni stavljao sklopku izmedu servisnog i regulatora.
Osiguraci su takoder upisani u shemu
Panele sam mislio kupiti kod nas međutim u solarno ih nema od 100w a u sloveniji imaju ali mi ne odgovaraju dimenzije tako da bi narucivao sa aliexpressa sa spanjolskog skladista da ne placam carinu.
Mppt bi volio neki kvalitetni pa me zamima preporuka. Vidim da su victronovi dosta hvaljeni ali bi volio neki s ekranom ili mobilnom jedinicom da pratim stanje baterije. Neznam sta mislite o epever-u?
Eto to je to za sad hvala svima unaprijed na odgovorima te slobodno postavljajte pitanja za vise detalja ako nisam sve objasnio